
Yüksek Kolestrol Nedenleri Nelerdir ?
Özellikle son dönemlerde ister genç ister yaşlı olsun herkesin ağzından “kolesterolüm var” cümlesini duyar olduk. Üstelik her zaman kilolu olan ya da yağlı yemeği seven kişilerin başına da gelmiyor bu rahatsızlık. Hareketli, hareketsiz, zayıf, şişman, yaşlı ya da genç fark etmeksizin herkesin yaşayabildiği ve önlem alınmazsa vücutta tahribat yaratabilen yüksek kolestrol nedenleri nelerdir?
İnsan vücudunda kolesterolün %75’i vücut tarafından üretilir. %25’i ise besinler aracılığı ile alınır. 70 kilo ağırlığındaki bir insanın vücudunda 35 gram kolesterol bulunması gerekir. Hayata sağlıklı bir kolesterol dengesi ile başlayan kişiler ileriki dönemlerde dış etkenlerden sebebi ile yüksek kolesterol değerleri ile tanışabilir.
Kolesterolü yükseltebilecek birçok neden vardır. bazılarımızda hepsi birden bazılarında ise birkaç tanesinin çok daha etkili olması sebebi ile kolesterolümüzde yükselme yaşanabilir. Kendimizdeki ve yaşam düzenimizdeki farklılığı görerek gereken önlemleri alıp kolesterol seviyemizi normal değerlere rahatlıkla çekebiliriz.
Yüksek Kolestrol Nedenlerine Dikkat !
İlerleyen Yaş
Gençlik çağında nadiren görülen kolesterol ilerleyen yaş ile birlikte çok daha sık görülmeye başlanır. Yaş ile birlikte görülen bu artış kişilerin ilerleyen yaşlarda çok daha dikkatli olmasını ve hareketsiz kalmamalarını hatırlatır niteliktedir. Ayrıca özellikle menopoz, kadınlarda kolesterolün yükselmesine en sık neden olan faktörlerin arasında yer almaktadır.
Beslenme Tarzı
Vücudunuza aldığınız tüm besinlerin sağlıklı olduğunu mu düşünüyorsunuz. Beslenme biçimi kolesterol yüksekliğine neden olan en önemli faktörler arasında yer alır. Özellikle de doymuş yağlardan zengin; tereyağı, margarin, krema, kaymak, peynir, süt ve etlerin bileşiminde bulunan yağlar ve kalorisi çok yüksek olan gıdalar kolesterolün yükselmesi için yeterli zararı verir.
Şişmanlık
Kötü ve dengesiz beslenme düzeni ile doğrudan ilişkili olan şişmanlığın bununla birlikte kolesterolün yükselmesine de etkisi olduğu kaçınılmaz. Vücut yağ oranının olması gerekenden fazla olması, iyi kolesterol olarak bilinen HDL’nin düşmesine neden olur. Eğer vücut yağ oranınız normal ise yani zayıfsanız ve yine de kolesterolünüz yüksek ise ya başka bir hastalığınız ya da genetik bir yatkınlığınız var demektir. Düzenli olarak hareket etmek ise hem kilo kontrolünüzü sağlamaya hem de kolesterolü vücudunuzdan uzaklaştırmanıza yardımcı olacaktır.
Sigara Kullanımı
Sigara, iyi kolesterol olarak bilinen HDL miktarını yaklaşık olarak %15 oranında azaltır. HDL’nin düşük olması ise tütünün toksik etkileri ile birleştiğinde kalp krizi riskini yükseltmektedir.
Kullanılan İlaçlar
Yüksek kan basıncı, ağır akne tedavisi ve kalp tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar kolesterolünüzün artmasında büyük rol oynayabilir.
Genetik Yatkınlık
Kolesterol hastalığı genel olarak bakıldığında genetik bir hastalıktır. Kolesterol yüksekliğinin en sık görülen genetik nedenlerin başında ise ailesel yüksek tansiyon gelmektedir. LDL reseptörlerini tek bir gen kontrol eder. Bu genin bir kopyası anneden bir kopyası ise babadan alınır. Bu alınan genlerden birinin arızalı olması yüksek kolesterol için oldukça büyük bir zemin hazırlamaya yeterli olacaktır.
No more pages to load
No more pages to load