
Yiyecekler Buzdolabında Nasıl Saklanmalı?
Buzdolabı artık hayatımızda vazgeçilmez bir yer kaplıyor ve modern hayatın olmazsa olmazlarından. Ama " Yiyecekler Buzdolabında Nasıl Saklanmalı? " sorusuna çoğu insanın bir cevabı ne yazık ki yok. Özellikle yiyecekleri buzdolabında saklarken belli kurallara dikkat edilmesi gerektiğini ve aslında buzdolabını doğru kullanmanın bizi belki de hastalıklardan koruyacağını biliyor muydunuz? Buzdolabında doğru şekilde saklanmayan yiyecekler bakteri üretebilir bu yüzden de evde kendi hazırladığınız, ürettiğiniz yiyeceklerden bile zehirlenebilir ve bakteri alabilirsiniz.
Yiyecekler buzdolabında nasıl saklanmalı?
- Öncelikle et, balık ve tavuk gibi protein ürünlerinden bahsedelim. Bu ürünler eğer hemen tüketilecekse mutlaka daha soğuk olan buzdolabının üst rafında saklanmalıdır. Önemli bir nokta ise bakteri geçişleri olmaması için çiğ ve pişirilmiş yiyeceklerin birbiriyle temas etmemesidir. Eğer balık, tavuk ya da et ürünlerini derin dondurucuda saklıyorsanız gene birbirlerine temas etmeyecek şekilde saklamanın faydası var. Ayrıca dolabınızda bu tip proteinleri stokluyorsanız, üstüne mutlaka ne zaman ürünü buzluğa koyduğunuza dair bir etiket yapıştırmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Bu ürünleri çözdürmenin şartları da önemlidir. Kesinlikle oda sıcaklığında ya da kalorifer üzerinde çözdürülmemelidir. Bir gece önceden dondurucudan alt raflara indirilmeli ve soğuk ortamda çözülmelidir. Acil tüketilmesi gerekiyor ise mutlaka soğuk su altında belli dereceye gelmesi sağlanmalı ve pişirilmelidir.
- Yiyecekler Buzdolabında Nasıl Saklanmalı sorusunda önemli olan bir diğer madde ise ; yiyecekleri buzdolabında saklarken ikinci rafında süt, yoğurt, peynir gibi ürünler, bir alt rafında pişirilmiş yemekler ve en altta da sebze ve meyveler yer almalıdır. Düzenli bir buzdolabı aynı zamanda elinizi attığınızda neyi nerde bulacağınızı bildiğinizden sizin de hayatınızı kolaylaştıracaktır.
- Süt gibi ürünler mutlaka kendi şişelerinde ya da kutularında saklanmalıdır. Bunun nedeni bu tip ürünlerin ışığa maruz kalmasının bakteri üretimine yol açmasıdır. Yumurta gibi ürünler ise mutlaka alındıkları kutularda ve saklama kaplarında saklanmalıdır. Yumurta zaten yüzeyinden ötürü bir çok bakteri bulundurmaktadır. Açık olarak buzdolabının yumurta bölümüne konması diğer yiyeceklere bakteri bulaştırmasına neden olabilir. Yumurta her ellendiğinde veya yemekte kullanırken kabuğu kırıldığında ellerinizi sabunlu suyla yıkamanızı öneririz.
Pişmiş yemekler nasıl saklanmalı?
Bir gün önce pişirdiğiniz yemekleri eğer sadece ertesi gün tüketilecekse buzdolabında tenceresi ile saklayabilirsiniz. Ama buzdolabına koymadan önce mutlaka oda sıcaklığına gelmesine dikkat edin ve kesinlikle sıcak olarak koymayın. Zeytinyağlı yemekleri mutlaka oda sıcaklığına geldikten sonra bütün marketlerde bulacağınız saklama kaplarında dolabınıza koyabilirsiniz. Bu kapların kilitli olması ve hava almaması gerekmektedir. Bunun yanında öğünlerde tüketirken bütün kabı çıkarmak yerine tüketeceğiniz kadar almak zeytinyağlı yemeklerinizin ömrünü uzatacaktır.
Evvelden annelerimizin kullandığı keten saklama torbaları vardı. Bu torbalara sebze ve meyveler konurdu. Şimdi ise her yer naylon poşetler ile doldu. Eğer kısa sürede tüketecekseniz naylon torbaların üzerine delik açarak ya da ağızlarını açık bırakarak sebze ve meyvelerinizi saklayabilirsiniz. Ağızlarının sıkıca kapatılması terleme yapacağından yiyeceklerin ömrünü kısaltacak ve besin değerlerinden kaybettirecektir. Uzun süreli saklayacağınız sebze ve meyveler için keten torbalar ya da kese kağıdı ürünlerini kullanın. Nefes alan sebze ve meyveler daha uzun süre korunacaktır.
No more pages to load
No more pages to load