
Yeni Başlayacaklara Kanaviçe Rehberi
Kanaviçe kelime olarak bir çeşit keten türü anlamına gelse de halk arasında bir nakış tekniği olarak tanımlanmaktadır. Kanaviçe diğer nakış teknikleri ile kıyaslandığında daha şık bir görünüme sahip olduğu da söylenmektedir. Çapraz işleme olarak da adlandırılan kanaviçe, her ne kadar düz ve kare desenli kumaşlar üzerine uygulansa da normal kumaşlar üzerinde etamin olarak da uygulanabilmektedir. Üstelik kanaviçeyi pek çok yerde kullanabilirsiniz. Bunlara yastıklar, baza örtüleri, sehpa üstleri, koltuk minderleri, çerçeveler ve daha hayal gücünüzü kullanabileceğiniz pek çok zemin örnek olarak verilebilir. Eğer siz de bu tekniği denemek istiyorsanız yeni başlayanlara özel kanaviçe rehberimizi inceleyebilirsiniz.
Kanaviçe Yapmanın Püf Noktaları
Kanaviçe İçin Gerekli Malzemeler
Kanaviçe adlı nakış tekniği diğer pek çok nakış tekniği gibi az sayıda malzeme gerektirir. Bunlar iğne, kumaş, renkli iplikler ve uygulamak istediğiniz modelin bir örneği olarak sıralanabilir. Bunlara ek olarak kanaviçe işleminde etamine yapacaksanız etamin kumaş, kasnak işi kanaviçe yapacaksanız da kasnak ve düz kumaş kullanmanız gerekmektedir. Öte yandan kanaviçe için kullanılan iplikler diğer işlemelerde kullanılan iplik çeşitlerinden farklı olup belirli bir inceliğe sahiptir. Bu sebep ile kanaviçe yaparken doğru ipliklere sahip olduğunuzdan emin olun.
İlk Olarak Merkezi Bulun
Kanaviçe yaparken modeli iyi gözlemlemeniz oldukça önemlidir. Öncelikle modeli dörde katlayarak en ortaya gelen kareyi işaretleyin. Ardından aynı işlemi kumaş için de yapın. Ancak bu sefer kalem ile işaretlemek yerine kumaşın merkezini eliniz ile kuvvetlice sıkarak belirli hale getirebilirsiniz.
İpliği İşleme Hazırlayın
Kanaviçe için uygun olan ipliklerden kullanmak istediğinizi belirleyin. İplikler çoğunlukla 6 telden oluşmaktadır. Daha sonra tüm iplik tellerini ayırın ve işlemede kaç tel kullanmanız gerekiyorsa, bu sayı genellikle 2 veya 3 olmaktadır, o kadar teli bir araya getirin. Ardından ipliğinizi iğnenize geçirip ufak bir pay bırakın. İpliğinizi geçirdikten sonra düğüm atmayın ve ilk çarpı işleminizi yaptıktan sonra arkada birkaç santimlik yer pay bırakın. Burada dikkat etmeniz gereken husus yaptığınız çarpı işlemlerinin bu iplik parçasını sıkıştırmamasıdır. İşleminize son verirken de aynı biçimde ucu çarpıların alt kısmından geçirin.
Çarpı Yapımı
Eğer kanaviçeyi ilk defa yapıyorsanız hemen başarılı olmayı beklemeyin. Bunun için ilk denemenizi boş bir kumaş üzerinde yapmanız daha faydalı olacaktır. İlk olarak kullandığınız kumaşın arka tarafından iğneyi sokun ve çarpının bir kısmını yapacak şekilde diğer yüzeyden geçirin. Eğer modelinize göre devam etmek istiyorsanız sıra sonuna kadar alt alta yarım çarpılara devam edin ve daha sonra dönerek aynı şekilde çarpıları tamamlayın. Burada dikkat etmeniz gereken şey işleme boyunca ipliğin gerginliğinin aynı olması gerektiğidir.
Fransız Düğümü
Kanaviçe işlenirken bazen Fransız düğümü yani bir diğer adı ile tohum işi tekniği de kullanılmaktadır. Bunun için öncelikle yapmanız gereken şey ipi iğnenin üzerine saat yönünün tersinde iki kez sarın. Ardından sardığınız ipleri iğnenin ucunda birikecek şekilde itin ve iğneyi yüzeye çıktığı yerden kumaşın diğer tarafına doğru batırın. Bu şekilde kumaş üzerinde ip düğüm halini alacaktır.
No more pages to load
No more pages to load