Tüp Bebek Tedavisi Ve Kanser İlişkisi

Tüp Bebek Tedavisi Ve Kanser İlişkisi, Kanser Sonrası Anne Olmak Mümkün Mü? Tüp Bebek Ve Kanser Riski, Sağlık,Sağlıklı Yaşam.

Son dönemlerde normal yolla hamile kalanların sayısında oldukça büyük bir düşüş yaşanıyor. Özellikle maddi endişeler ile geç yaşlarda evlenen çiftler evliliğe adapte olmak için bekledikten sonra anne ve baba olmaya karar verdiklerinde çoğu zaman normal yollar ile hamile kalamadıklarının farkına varıyorlar. Son senelerde tüp bebek merkezlerine ciddi oranda bir talep yaşanması birçok faktörün etkisi ile olsa da sonuç olarak normal yolla gebe kalmanın zorlaştığını anlama açısından da önemli bir gösterge olarak sayılabilir.Tüp bebek tedavisi yöntemininin bu denli artması akıllarda kanseri tetikleyip tetiklemediği sorularını da ortaya çıkardı. Özellikle meme kanserleri düşünüldüğünde östrojen hormonunun olumsuz etkisi herkes tarafından bilinmektedir.

Kadın hastalıkları uzmanlarına göre; “tedavi sırasında yumurta büyütmek için kullanılan hormon ilaçlarının kanser yapma riskleri yoktur.”

Tüp Bebek Tedavisi Ve Kanser İlişkisi

Her ne kadar yumurtalıkların uyarılması sırasında ortaya çıkan yüksek doz östrojen hormonunun meme kanserine yol açtığı yönünde belirsizlikler olsa da yapılan araştırmalarda endişe edilmesini gerektirecek bir durumun olmadığı ortaya çıkmıştır.

Tüp Bebek Tedavisinde Yükselen Östrojen Hormonu Kaç Günde Normale Döner

Tüp bebek tedavisinde öncelikli hedef olan yumurta büyütme işlemidir. Tedavide yumurtalar uyarılmakta ve büyüyen her yumurta kan östrojen düzeyini arttırmaktadır. Yumurta sayısına bağlı olarak ise östrojen düzeyleri normalin 5-10 katına kadar yükselebilmektedir. Bu yükselen östrojen hormonun meme kanserine yol açtığı iddia edilse de henüz bununla ilgili bu yargıyı kanıtlar nitelikte bir açıklama bulunmamakta.

Tüp Bebek Tedavisi Sonrası Meme Kanseri Geçiren Kadın Anne Olabilir Mi?

Tüp bebek uygulamasından sonra iki yıl içinde meme kanseri olan vakalar ile hayatının her hangi bir döneminde meme kanseri olan vakalar karşılaştırıldığında aralarında bir fark bulunamamıştır. Ancak ailesinde ya da birinci derece yakınlarında meme kanseri öyküsü olan riski yüksek hastalarda veya henüz tespit edilmemiş meme kanseri olanlarda, yüksek östrojen düzeyi meme kanserinin klinik olarak belirgin hale gelmesini hızlandırabilir.

Kanser Sonrası Anne Olmak Mümkün Mü?

Meme kanseri geçirmiş kişiler konu anneliğe geldiğinde derin bir kaygı içine düşmüş olabilirler. Oysa meme kanseri geçirmiş olan kişilerin de riski arttırmadan tüp bebek yöntemi ile bebek sahibi olabilmeleri mümkündür. Bu hastalarda meme kanseri tedavisinde kullanılan, östrojen düzeyini çok arttırmayan ilaçlar kullanılarak yumurtalıkların uyarılması sağlanmaktadır. Bu yollarla gebelik rahatça sağlanabilir aynı zamanda meme kanserinin nüks etme riski de kalmamış olur.

Tüp Bebek Tedavisi Ve Kanser İlişkisi

Tüp Bebek Ve Kanser Riski

Tüp bebek tedavilerinde yumurtalıklar uyarıldığı için yumurtalık kanserlerinde minimal düzeyde bir artış gözlenmiştir. Borderline yumurtalık tümörlerindeki bu artış, tüm hastalar incelendiğinde hiç de korkulacak bir seviyede değildir.

Rahim (endometrium kanseri) veya rahim ağzı (serviks) kanserlerinde tüp bebek tedavisinin kanser yapma riski ise tespit edilmemiştir. Tüp bebek tedavilerinin yapılan araştırmalara göre kanser riskini tetiklemediği ortaya çıkmıştır.

 

No more pages to load

No more pages to load

googletag.pubads().definePassback('/184585439/out_of_page', [1, 1]).display();