
Tükenmişlik Sendromu - Fibromiyaljiye Çözüm
Her birimiz hayatımızın belirli bir döneminde tükendiğimizi, yorulduğumuzu, artık yaptığımız işten ya da çevremizdeki insanlar keyif almadığımızı düşünürüz. Bu çoğu zaman hayatın akışında geçici bir süre için yaşansa da bazı durumlarda bu hisler sanıldığı kadar basit olmayabilir. Özellikle insanlarla yüz yüze çalışılan meslek dallarında sıkça karşılaşılan tükenmişlik sendromuna uzmanların bakış açısı ise oldukça olağan. Tükenmişlik sendromunuza eğer depresyon da eklenmişse mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız. Zira insan yaşamını ve duygu dünyasını bir hayli etkileyen tükenmişlik sendromu bir hastalık değil, sadece sendromdur. Doğru şekilde ilgilenildiğinde ve müdahale edildiğinde mevcut duygu durumunu kolayca atlatmanız mümkün olacaktır.
Tükenmişlik Sendromu 4 Evreden Oluşur
Tükenmişlik sendromunun ilk evresinde kişi olanca gayretini ve çabasını mevcut işine, uğraşısına yönelterek başarı elde etmek için çabalar. Büyük umutlar ve beklentiler dâhilinde çabalaması, kişinin kendi özel ilgi alanlarına zaman ayırmayarak, kendi rahatlamasını sağlayacak anlara zaman ayırmaması ile birlikte bu enerjisi değişime uğrar. O umut ve hırs dolu çalışma saatlerinin yerini artık umutsuzluk almıştır.
Tükenmişlik sendromunun ikinci evresinde kişi bütün o uğraş ve çabalarının yetersiz kaldığı görüşüne varmıştır. Kendini yetersiz ve isteksiz hissetmesi ile verdiği çabanın beklentilerini karşılamadığını fark edecek bu süreçte bu düşünceyi duygu dünyasının ana merkezine koyacaktır.
Üçüncü evrede ise kişi tüm bu hissettiklerinin değişmesi için engellendiğini hisseder. Tükenmişlik sendromunun kendini belirgin olarak hissettirdiği bu dönemde kişilik özelliklerine göre tepkiler ortaya çıkar. Ani öfke nöbetleri, aşırı tepki, umursamama gibi dışavurumlar ile birlikte kişi farklı bir hale bürünebilir. Aynı zamanda bu dönem bu ruhsal patlamaların fiziksel rahatsızlıklar eşliğinde görüldüğü dönemdir. İştah değişimleri, uyku sorunları ve kaygı hali en sık rastlanan belirtilerdir.
Dördüncü evre APATİ evresidir. Kişi artık bu evrede donuklaşma, hissizleşme, etrafındaki kişilere ya da işine karşı duyarsızlaşma yaşar. İnandığı şeylere olan bağlılığı azalarak inanma hali azalır.
Tükenmişlik Sendromunun Önlenmesi
Kişi ikinci evrede kendinde oluşan değişimleri fark ettiği andan itibaren kendine zaman ayırarak ileriki evrelerin oluşumu önleyebilir. Sevdiği ilgi alanlarını gerçekleştirip hobileri ile uğraşmaya zaman ayıran kişi üstünde hissettiği baskıyı azaltmaya başlayacaktır. Mümkünse sportif faaliyetler ya da gezileri tercih etmeli, eğer yıllık izin alma şansı varsa kısa bir süre tatile çıkıp enerjisini geri kazanmaya çalışmalıdır.
No more pages to load
No more pages to load