
Süt Alerjisi Belirtileri Ve Tedavi Yolları
Doğadaki belki de en büyük nimetlerden olan ve doğduğumuz andan itibaren hayatımızın en büyük besin maddelerinden birini oluşturan süt, kimimiz için en masum besin iken bazılarımız için ise hayatından tamamen uzak tutulması gereken maddeler arasında yer alıyor. Süt alerjisi besin alerjisi grubuna girmekte, çocuklarda %5 oranında yetişkinlerde ise %1 oranında görülmektedir. Sütte bulunan proteinlere karşı ortaya çıkan normalden farklı tepkilere süt alerjisi denir. Her ne kadar doğdukları anda gelişimlerinde en büyük rolü oynasa da çocuklarda besin alerjileri arasında en sık görüleni süt alerjisidir. Besin alerjisi, vücudun o besin grubuna karşı IgE sınıfından antikorlar oluşmuş olan kişilerde gözlemlenen bir reaksiyondur.Peki süt alerjisi belirtileri nelerdir?
Süt alerjisi çoğunlukla erken bebeklik dönemlerinde ve inek sütü ile beslenen çocuklarda ortaya çıkmaktadır. Sadece anne sütü ile beslenen çocuklarda görülme olasılığı çok daha azdır. Ancak annenin aldığı besinler arasında inek sütü ve inek sütüne bağlı besinler yer alıyorsa sütten bebeğine geçebilir.
Süt içtikten hemen sonra kendini gösteren belirtiler değişiklik göstermektedir. Süt alerjisinin etkileri deri, solunum ve sindirim sisteminde gözlenir.
Mide-Bağırsak sisteminde meydana gelen belirtiler; kramp şeklinde karın ağrıları, bulantı, kusma, ishal, gaz ve karında şişkinlik olarak kendini göstermektedir.
Deride kendini gösteren belirtiler; egzama ve kurdeşen benzeri döküntüler ile kendini göstermektedir. Bazı durumlarda yüzde ve göz kapaklarında şişme gibi etkilere de rastlanır.
Solunum sisteminde meydana gelen belirtiler; alerjik nezle ve astım krizi olarak kendini gösterebilir.
Yalnız bazı bebeklerde durum çok daha ağır bir tablo içerisinde seyredebilir. Anaflaksi adı verilen bu durum ile bebek sütü içtikten hemen sonra yüzünde, dudaklarında ve dilinde şişme gerçekleşebilir. Bu belirtilere hırıltı, kaşıntılı döküntüler, nefes darlığı, vücuda yayılan kabarmalar ve şiddetli kusma gibi belirtiler eşlik edebilir. Böyle bir durumda acil bir müdahaleye gereksinim duyulur. Bebeğinizde böyle bir manzara ile karşı karşıya gelirseniz vakit kaybetmeden doktora gitmelisiniz.
Süt Alerjisi Nasıl Teşhis Edilir?
Süt alerjisini teşhis etmek aslına bakılırsa oldukça kolaydır. İnek sütünün tüketilmesinin bırakılması ve bununla birlikte belirtilerin kaybolması, ardından tekrar inek sütü alınması ve belirtilerin ortaya çıkması ile birlikte süt alerjisi teşhisi konulabilir. Ayrıca alerjik deri testi ya da kanda, süte karşı oluşan IgE sınıfı antikorların ölçülmesi ile de süt alerjisinin olup olmadığı anlaşılmaktadır.
Süt Alerjisinin Tedavisi
Süt alerjisinin kesin bir tedavisi olmamakla birlikte aynı zamanda ömür boyu süren bir rahatsızlık da değildir. Çocukların %90’ında 3 yaşından sonra süt alerjisi ortadan kaybolur. Eğer belirtiler çok rahatsız ediyor ise kortizonlu ilaçlar ile tedavi mümkündür. İnek sütünden meydana gelen gıdalar çocuğa verilmemeli, özellikle hazır mamaların inek sütünden yapılmış olanları tercih edilmemelidir. Süt alerjisi olan bebeklerde ek besinlere başlanma süresi çok daha geç olmalıdır.
No more pages to load
No more pages to load