
Sosyal Medya Bağımlısı Gençler
Günümüzde her yaştan insanın mutlaka bir sosyal medya hesabı bulunuyor. Aslında gelişen teknoloji ile birlikte dünyadan ve ülkemizden olan haberleri anında almak adına sosyal medya harika bir iletişim aracı. Ancak bunun dışında bir bağımlılık haline geldiğini de göz önünde bulundurmak gerekiyor. Yapılan araştırmalara göre sosyal medya üzerinde o kadar fazla vakit harcıyoruz ki kitap okumaya bile vakit ayırmıyoruz. Üstelik sosyal medya üzerinde harcanan zaman çoğunlukla verimsiz olarak değerlendiriliyor.
Sosyal Medya Bağımlılığı Nedir?
Sosyal hesaplarınızdan bir an olsun kurtulamıyor ve telefonunuzda hiçbir etkileşim olmasa bile telefonunuzu açarak tüm hesaplarınızı kontrol ediyorsanız evet sizde de biraz bağımlılık oluşmuş diyebiliriz. Bunun birçok sebebi olabilir. Yapılan araştırmalara göre beğeniler, paylaştığınız gönderilere yapılan yorumlar ve sizin paylaştıklarınızın başkaları tarafından da paylaşılması beyinde ödül olarak değerlendiriliyor. Beyin de bu ödüllerden daha fazla alabilmek için sosyal medyaya karşı bir zaaf geliştiriyor. Sosyal medya bağımlılığını hafife alırsak büyük hata yapmış oluruz. Çünkü sırf sosyal medyaya olan bağımlılığı yüzünden işlerinden kovulanlar, okullarını bitiremeyenler hatta ölümlere sebebiyet veren durumlar yaşayan insanlar bulunuyor.
Sosyal Medya Kullanımının Artması İletişim Kopukluğuna Mı Neden Oluyor?
Bu sorunun aslında tek bir yanıtı yoktur. Bazı açılardan bakıldığında sosyal medya iletişim kopukluğuna sebep oluyor diyebiliriz. Çünkü çoğu insan gerçek hayatta yüz yüze görüşmeye vakit bulamıyor ancak sosyal medya üzerinden birbirlerinin gönderilerini beğenebiliyorlar. Seneler boyunca görüşülmese bile görüşememiş olmaları çok da göze batmıyor. Bazı insanlar sosyal medyada inanılmaz aktif ve enerjik gözükürken aslında toplum içerisinde çekingen bir tavır takınabiliyorlar.
Medya üzerinde paylaşılan bir şeyin daha sonra silinme ihtimali mevcut. İnsanlar da buna güvenerek çekinmeden her şeyi dile getirebiliyorlar. Gerçek hayatta ise bir şey söylemeden önce bile düşünmeniz gerekiyor. Belki de bunun rahatlığı ile çoğu kişi sosyal medyada daha rahat oluyor. Gerçek hayattaki stresli durumdan kaçmak için de sosyal medyaya daha çok hayatlarında yer veriyorlar.
Medya iletişimin daha kolaylaşmasını sağlıyor dediğimizde de yanlış söylemiş olmayız. Çünkü medya hesapları sayesinden gerçekten görme şansımız olmayan kişilerle irtibat içerisine girebiliyoruz. Dünya üzerinde olan bitenden anında haberdar olabiliyoruz.
Medya konusunda en aktif kullanıcılar da maalesef yeni nesil çocuklarımızdır. Yeni neslin internet bağımlılığının önüne nasıl geçilir ve okul çağındaki çocukların aileleri bu konuda nasıl hareket etmelidir? Kesin bir çözümü yoktur aslında bu durumun. Çünkü çağımız teknoloji çağı olduğu için çocuklarımız direk teknolojinin göbeğine doğuyor ve hızlı bir şekilde olan gelişmelere ayak uydurabiliyorlar. Bazı açılardan onları sosyal medyanın da hâkim olduğu bu teknoloji ağından mahrum bırakmak mümkün gözükmüyor. Sürekli bir kontrol içerisinde çocuklarınızın internet kullanımına süreli olarak izin verebilirsiniz. Artık okullarda bile internet üzerinden çalışmalar yapılıyor, ödevler veriliyor. Hayatımızın içine bu kadar çok giren internetten çocuklarımızı uzak tutmak pek de mümkün gibi gözükmüyor.
Tüm oluşabilecek durumlara rağmen çocuğunuzun sosyal medya kullanımını kontrol altında tutabilirsiniz. Belli bir yaşa kadar çocuğunuza sosyal medya hesaplarınızdan bahsetmeyin, hatta mümkünse onların yanında paylaşımda bulunmayın. Çocuklarınız sizi örnek alır ve siz nasıl davranırsanız öyle davranmak isterler.
No more pages to load
No more pages to load