
Serviks Kanseri Nedir?
Serviks kanseri, halk arasında rahim ağzı kanseri olarak adlandırılan kanser türüdür. Serviks kanseri, rahim ve yumurtalık kanserlerinden sonra en sık görülen kanser çeşididir. Daha çok 35 ile 44 yaş aralığında görülen serviks kanserinin yaşlara göre dağılımı; 35 yaş öncesinde %13.8, 35-44 yaş arasında %24.9, 45-54 yaş arasında %24.2 ,55-64 yaş arasında %17.6, 65-74 yaş arasında %10.7’dir. Serviks kanseri, uterus mukozası olarak adlandırılan rahmin iç tarafını kaplayan bölgedeki hücrelerde başlar ve yayılır.
Serviks Kanseri Neden Bu Kadar Sık Görülüyor?
Serviks kanserinin görülme sebepleri arasında, erken yaşta çok doğum yapmış olma, çok sigara içme, çok erken yaşta cinsel ilişkiye girmiş olma ve HPV virüsü sayılabilir. Genellikle cinsel yollarla bulaşan HPV virüsü, bu konuda oldukça önemli bir faktördür.
Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri
İlk başta gözle görülür uyarıya sahip olmasa da belli başlı belirtiler serviks kanserinin habercisi olabilir. Cinsel ilişki esnasında ağrı ve lekelenme, vajinal kanama, pelvik ağrı ve anormal derecede vajinal akıntılar rahim ağzı kanseri belirtileri arasında yer alır. İlerlemiş olan bir serviks kanserinde bacaklarda şişme ve idrar yapmada problemler ortaya çıkabilir.
Rahim Ağzı Kanseri Bulaşıcı Mıdır?
Hayır, rahim ağzı kanseri bulaşıcı değildir, ama bu kansere sebep olan HPV virüsü cinsel yollarla bulaşan bir virüs çeşididir.
Serviks Kanseri Tanısı Nasıl Konur?
Serviks kanseri, erken tanı ile tedavi edilebilen bir hastalıktır. Rutin olarak doktor tarafından yapılan Pap-smear testi ile serviks kanseri hakkında bilgi edinilir. Pap-smear testi, hastalığı %90 ölçüde erken seviyede tanıyabilmekte ve böylece tedavisine başlanmasına yardımcı olmaktadır. Bölgede anormal bir oluşum görülmesi taktirde biyopsi alınarak inceleme başlatılır.
Serviks Kanseri Tedavisi
Serviks kanserinde uygulanan tedaviler, kanserin derecesine göre değişiklik gösterir. Doktorun da uygun görmesiyle erken teşhisle yapılan tanı sonucu, rahmin bir kısmı ya da tamamı alınabilir. Bunun haricinde yine erken aşamada radyoterapi yöntemi uygulanabilir. Serviks kanserinde 3 farklı ameliyat türü yapılır. Serviks ve çevresindeki dokunun, vajinanın üst kısmının alındığı fakat rahmin alınmadığı radikal trakelektomi, hem rahmin hem de rahim ağzının alındığı histerektomi ile serviks, vajina, mesane, yumurtalıklar, fallop tüpleri, rektum ve rahmin alındığı pelvik egzanterasyon ameliyatları uygulanır.
Serviks Kanserinden Korunmanın Yolları
- Öncelikle düzenli olarak Pap-smear testi yapılmalıdır. Bu test rahim ağzı kanserine karşı bir koruma sağlamaz, ama kanserin ilk aşamasında anlaşılmasına olanak tanır.
- HPV aşısı ile rahim ağzı kanserine karşı bir önlem alınabilir. 12 ile 26 yaş aralığında yapılması uygun görülen ve rahim ağzı kanseri aşısı olarak bilinen bu aşı HPV virüslerine karşı koruma sağlar.
- Cinsel yollarla bulaşan HPV virüsüne engel olmak için, ilişki sırasında korunma sağlanmalıdır.
- Sigara kullanımının bu hastalıkta rol oynadığı söylenebilir. Sigara kullananların, kullanmayanlara göre serviks kanserine yakalanma riski daha fazladır.
No more pages to load
No more pages to load