Sahur İçin Sağlıklı Beslenme Önerileri

Sahur İçin Sağlıklı Beslenme Önerileri, Sahurda Neler Yenmeli,Sağlıklı Beslenme, Ramazan ,Enerji Değeri Yüksek Besinler

Ramazan ayı yaklaşık olarak niyetli olan kişilerin 17 saat boyunca ağızlarından tek bir lokma dahi geçirmeyerek oruçlu kalacakları bir süre.  17 saat yadsınamayacak kadar uzun o yüzden açlık ile bir derece başa çıkılsa da susuzluk niyetliler için çoğu zaman büyük sıkıntılara yol açabilmekte. Bu yüzden uzmanlar özellikle sahurda zeytin, sucuk, susam tarzı susatacak gıdalardan uzak durulması gerektiğini belirtiyorlar.Peki, sahur için neler yenilmeli, nelerden uzak durulmalı? Gelin hep birlikte bir göz atalım.

Sahurda yapılan en büyük yanlışlardan biri tıka basa ne varsa yemek. Oysa yediğimiz besinlerin çoğu sindirim sırasında vücuttaki suyu ve enzimleri kullandığından sindirimi zor olan gıdalar söz konusu olduğunda metabolizmamız daha fazla çalışacağından, daha çabuk acıkma ve susama durumları gerçekleşiyor. Sahurda her şeyi yemek yerine neyi yiyeceğimizi bilmemiz bu yüzden oldukça önemli. Özellikle kültürümüz gereği hamur işi ve tatlılarla zengin bir mutfağımız olduğundan yaptığımız diğer bir yanlışta hamur işi ve tatlıları sahurda bolca tüketmek.

Sahur İçin Enerji Değeri Yüksek Besinler Seçin

Sahurda yenilecek yiyeceklerin enerji değerlerinin yüksek olması gerekir. Ancak yine de sahurda yediklerimizde dengeli olmakta fayda var. Ramazan ayında sahurda yumurta ve baklagiller en çok tok tutan gıdalar olarak muhakkak soframızda bulunması gerekiyor. 2017 yılında Ramazan ayı yaz aylarına denk geldiğinden belki bu gıdaları tüketmek pek de haz edici olmayabilir. Ancak meze tarzında hazırlanacak olan baklagiller soğuk olarak da rahatlıkla tüketilebilir.

Sahur İçin Sağlıklı Beslenme Önerileri,

Oruç süresinin uzaması ve yaz aylarında sıcaklığı artması vücudun su ve minerali çok daha hızlı kaybetmesine neden olacak. Bu yüzden su tüketimine her zamankinden çok daha fazla önem vermek gerekiyor. Uzmanlar iftar ile sahur arasında en az 2-2.5 litre su içilmesi gerektiğini vurguluyorlar.

Sahur İçin Sağlıklı Beslenme Önerileri,

Sahurda hamur işi ve tatlı tüketimi yapmamızın yanlış olduğunu dile getirmiştik. Peki, bunun ardında yatan neden ne? Hamur işi ve tatlılar kan şekerimizi hızla yükseltip, düşürdüğünden ötürü metabolizmamız daha çok çalışıyor ve bunun neticesinde doğal olarak daha çabuk acıkabiliyoruz. Hamur işi ve tatlıların yerine sahurda hafif bir kahvaltı tercih edilebilir.

Gelelim uzak durmamız gerekenlere. Listenin başını sucuk ve zeytin çekiyor. Sucuk ve zeytin gibi içerisinde yoğun baharat ve tuz bulunduran gıdalar vücudun su ihtiyacını arttıracağından oruç esnasında susuzluk büyük bir problem haline gelecektir. Ancak özellikle yumurtanın tok tutması ve yine mutfağımızda sucuklu yumurtanın ayrı bir yerinin olmasından sahurda genellikle sucuklu yumurta tercih edilmektedir. Eğer tuzsuz zeytin var ise onu tüketebilirsiniz.

İftar ile sahur arasında en az 1 litre su içilmeli. Suyun yanı sıra yoğurt, ayran veya cacık yine sizi hem tok tutacak hem de vücudunuzun ihtiyaç duyacağı su miktarını karşılayacaktır. Yine de ayran ve cacık içerisinde mümkünse hiç tuz koymamaya ya da oldukça az elemeye özen gösterin.

No more pages to load

No more pages to load

googletag.pubads().definePassback('/184585439/out_of_page', [1, 1]).display();