
Ramazan Ayı Boyunca Su Tüketimi
Hayati bir öneme sahip olan su, gün içinde mutlaka tüketilmesi gereken sıvılardan ilkini oluşturur. Vücuttaki tüm işleyişin ana kahramanı olan su özellikle Ramazan ayı boyunca bünyeyi ciddi oranda zorluyor. Yine bir Ramazan ayının daha yaz günlerine denk gelmesi oruç tutanların vücudunun özellikle susuzluk ile başa çıkmasını çok daha zor bir hale getiriyor. Yaz günlerinde susuzluğa katlanmanın açlığa katlanmanın yanında hiç de kolay olmadığı hepimizce malum. Özellikle Ramazan ayında su tüketim oranına dikkat etmemiz gerekiyor. Yemeklerin az ve sık olarak yenmesi, daha çok sulu gıdaların tercih edilmesinin yanı sıra günlük su ihtiyacı olan 2,5 litre su tüketiminin de tamamlanmış olması gerekiyor.
Ramazan’da Nasıl ve Ne Kadar Su Tüketmeliyiz?
Ramazan'da Kabızlığa Dikkat
Ramazan ayının vücudumuzda neden olduğu belki de en büyük sıkıntılardan biri kabızlıktır. Sıvı kaybıyla sağlık sorunlarının başında gelen kabızlık ile mücadele edebilmek için bol su içmeliyiz. Ayrıca lifli gıdalardan da iftar ve sahur arasında bol bol tüketerek beslenmenizi bu yönde ayarlamanız faydalı olacaktır. Su tüketiminde ise dikkat etmeniz gereken bir başka husus iftarda ya da sahurda birden su içmek değil iftar ve sahur arasında vücudunuzun ihtiyaç duyduğu 2.5 litre suyu yavaş yavaş bünyenize almanız olacaktır.
Mineral Kayıplarına Dikkat
Yaz aylarında sıcak sebebi ile su kaybeden vücutta en büyük eksik minerallerden olacaktır. Eğer sıcakta çalışıyorsanız ya da gün içinde yüksek oranda terliyorsanız iftar ve sahur saatlerinde bol tuzlu ayran tüketerek vücudunuzdaki sodyum miktarının dengesini kontrol altına almalısınız. Ramazanda kan şekerinin de dengede tutulmasını sağlayan suyun az tüketimi hayati risklere sebep olabilmektedir.
Sahurda ne kadar çok yenirse gün içinde o denli tok kalınacağı inancı ise doğruluk içeriyor. Yalnız yine sağlıksız gıdalardan ziyade bol lifli, su ve besin değeri yüksek besinler tercih etmelisiniz. Sahurda çok, iftarda ise çok daha az yemek yiyerek vücudunuzun sağlığını korumanız mümkün olacaktır. Öte yandan gazlı içeceklerin tüketimine dikkat etmeyi de unutmayın.
Balık Yiyerek Kaybettiğiniz Fosforu Geri Kazanın
İftarda doğru beslenme büyük bir önem taşıyor. Yemeğe mümkün olduğunca bağırsaklarınızı çalıştıracak hafif bir çorba ile başlamanız faydalı olacaktır. Çorba içtikten sonra vereceğiniz 15 dakika ara hem metabolizmanızı harekete geçirecek hem de hazımsızlık sorunu çekmenize engel olacaktır. Ayrıca böylece bir anda çok miktarda yemek yemenin de önünü keserek beyninizin size göndereceği doydum sinyalini çok daha rahat algılayabileceksiniz. Haftada bir ya da iki gün balık yiyerek vücudunuzun kaybettiği fosforu yerine koyabilirsiniz. Yemeğin yanında da gazlı içeceklerin yerine ayran ya da hoşaf gibi hem sulu hem de faydalı içecekler tüketmeniz bağırsaklarınızın yumuşamasını sağlarken vücudunuzun duyduğu suya ihtiyaç bir nebze olsun karşılanmış olacaktır.
Sahurda protein ağırlıklı bir kahvaltı tercih ederek gün boyu tok kalmayı sağlayabilirsiniz. Her ne şartta olursa olsun bol su tüketmeyi ihmal etmeyin.
No more pages to load
No more pages to load