
Pilates Nedir? Nasıl Ortaya Çıkmıştır?
Joseph Hubertus Pilates 1880 yılında Almanya’nın Duesseldorf şehrinde doğmuştur. Zayıf bir çocuk olan Pilates bir çok spor branşıyla ilgilenmiş. Birinci dünya savaşı sırasında Lancasterda ki kampta bulunmuş, bu kampta hastabakıcılık yaparak yaralı ve sağlıklı askerlere metodunu öğretip faydalı olmustur. 1918 yılında İngilterede ki salgında Joseph Pilates’in kampındakiler etkilenmediğinde metodu duyulmuş ve ön plana çıkmıştır. Savaştan ve salgından sonra egzersiz sistemini geliştirerek Amerikaya taşınmış ve orada kendisine stüdyo açmıştır.Tüm dünyada kabul görmüş ve Joseph Pilates tarafından ‘’Kontroloji’’ olarak adlandırılmış bir egzersiz biçimidir. Kas ve iskelet sisteminde oluşan rahatsızlıklarda (bel fıtığı, boyun fıtığı, skolyoz, kifoz…) doktorların uyguladığı tedavinin ardından destekleyici, kişinin sağlığına bir an önce kavuşması ve daha kaliteli yaşaması için yapılan egzersizler serisidir.
Pilates Sadece Sakatlığı Olanlar İçin mi Yapmalı?
Sağlıklı bireylerin iyi eğitimli eğitmenler eşliğinde yaptığı Pilates kişinin yaşam kalitesini artıracaktır. Günlük hayatta ne yazık ki birçok insan oturarak çalışmak durumunda kalıyor. Pilatesle birlikte daha dik ve sağlıklı bir omurgaya sahip olunabilir. Ve oluşabilecek rahatsızlıkların önüne çok hızlı geçilebilir. Bu egzersizler sırasında doğru nefes ve kaslarını kontrol edebilmeyi öğrenen bireyler hem fiziksel hemde mental olarak daha güçlü olacaktır.
Pilates Nasıl Yapılır?
Pilates yaparken bir hareketin defalarca tekrarlanması yerine nefes kontrolü, vücut kontrolü ve akıcı olması tercih edilir. Özellikle karın, kalça ve core bölgesi ( merkez bölge olarak geçen, tüm karın kaslarını, bel ve omurgayı kapsayan kaslar) olarak adlandırdığımız bölgenin güçlendirilmesi önemlidir.
İnsan vücudunu tanıyan bu prensibi benimsemiş, bununla ilgili eğitimler almış ve almaya devam eden eğitmenlerle yapılması tavsiye edilir. Çünkü yanlış ellerde yapacağınız pilates size faydadan çok zarar getirecektir. İnternet üzerinden video izleyerek veya TV karşısında pilates yapmak sizi uzun vadede hem sonuç alamayacak hemde sıkıntıya sokacak bir duruma düşürebilir. Nefesinizi, akışı ve kontrollü yapmayı sağlayamayabilirsiniz. Sizi görmeyen sadece sizin onu gördüğünüz bir eğitmen üzgünüm ama sizi düzeltemeyecektir. Bilinçli ve kontrollü bir takım alt yapıları almış iseniz başlangıç seviyesinde basit hareketlerle buna başlayabilirsiniz.
Pilates Zayıflatır mı?
Pilates direk olarak kilo vermeye yönelik bir sistem değildir ama doğru bir diyet ve düzenli egzersizlerle zamanla fark edilecek bir incelmeye sahip olacaksınızdır. Kaslarınıza esneklik kazandırma, mental olarak güçlenme, çalıştırdığınız bölgelerin güçlenmesi ve duruşunuzun değişmesiyle kendinizi daha fit daha uzun ve sağlıklı hissedeceksinizdir.
Pilatesin Temel Prensipleri
Pilatesin 6 Temel prensibi bulunmaktadır.Rastgele seçilmiş hareketler değildir.Stresi azaltan serotonin hormonunu salgılatan fiziksel gücünüzü, esnekliğinizi ve koordinasyonunuzu artıran fiziksel ve zihinsel bir egzersizdir.
Nefes: Egzersiz sırasında nefes hareketlerle uyumlu olmak zorundadır.
Merkezleme: Merkez genelde core bölgesidir. Güç ve kontrol bu bölgededir. Kontrolü ileri derecede önemlidir.
Kontrol: Hareketler sırasından bütün olarak sağlığın korunabilmesi için vücudunuz tamamen kontrolünüz altında olmalıdır.
Kesinlik: Yapılan her harekette, hareketin kesinliği çok önemlidir. (hareketleri yapıyormuş gibi yapmanız sizin için faydalı değildir.)
Konsantrasyon: Egzersize başlarken ve bitirirken yoğunlaşmamız gerekir. Odaklanarak ve kontrol ederek doğru nefes alarak bunu sağlayabiliriz.
Akıcılık: Bu hareket serileri kendi içinde bir düzene sahiptir. Nefes ile birlikte birbirini takip eder. Duraksamadan yapılması önemlidir.
Pilates Egzersizleri
Sağlık için tasarlanan bu sistemde 500’e yakın kontrollü hareket bulunmaktadır. Bu hareketler bölünerek ve size güç kazandırılarak durumunuza göre kolaylaştırılabilir veya zorlaştırılabilir.
Pilatesin Faydaları
Kuvvetli karın, sırt, kalça ve bacak kasları
Esnek bir vücut
Sağlıklı bir omurga
Sağlıklı ve dik bir duruş
Kasları kontrol edebilme ve daha güçlü hissetme
Fiziksel durumunuzda artış (kondisyon artışı)
Sakatlanma riskini azaltma ve en aza indirme
Sakatlıktan sonra hızlı toparlanma
Mental rahatlama

Bahar Alpci
29.01.1992 İstanbul Fatih doğumluyum. 10 Yaşında boks ve kickboksa başlayıp lisanslı sporcu oldum. Haliç Üniversitesi Spor Akademisi(Antrenörlük Bölümü)nde 3.sınıftayım. Uzmanlık alanı olarak Fitness seçtim. 4 senedir aktif eğitmenlik yapıyorum. Şu anda Kemer Country Golf Klubünde Fitness-Pilates Eğitmenliği yapıyorum. Hala eğitimlerim devam etmekte. Son 2 senedir Wushu sporuyla da ilgileniyorum bu braşta da lisanlıyım.
Kadin.com’da fitness ve pilatesle ilgili merak edilenler ve bilinmesi gerekenler, kişiye ve rahatsızlıklara (skolyoz,hiperlordoz,kifoz) göre egzersizler, egzersizin ruhsal ve fiziksel artıları hakkında yazılar yazıyorum.
No more pages to load
No more pages to load