Ovülasyon Testi Nedir, Nasıl yapılır?

Ovülasyon Testi Nedir, Nasıl yapılır? Gebelik testi nasıl yapılır? Yumurtalık testine dair merak ettiğiniz herşey yazımızın devamında!

Ovülasyon testi nedir, nasıl yapılır bunları detaylı anlatmadan önce ovülasyonun ne olduğuna bakmamız gerekir. Ovülasyon kadınların yumurtalıklarından yumurtanın atılma sürecine verilen addır. Kadının ovülasyon süreci kadından kadına değişmekle birlikte 21 ila 30 gün arasında gerçekleşir. Her kadının mutlaka kendi takviminde adet gördüğü günleri işaretlmesi gerekir. Bunun nedeni ise hangi tarihler arasında hamile kalabileceğinizi belirten, yumurtanın rahme indiği ve döllenmeye hazır olduğu zamanı aşağı yukarı tahmin edebilmektir.

Ovülasyon Testi Nedir, Nasıl yapılır?

Örnek olarak verirsek eğer bir kadının adet döngüsü yaklaşık 30 gün ise bu 30 günün ilk 10-12 gün civarı vücudun yumurtayı hazırlama sürecidir. Bu süreden sonra döllenmeye hazır olan yumurta rahme inerek yaklaşık 3 ila 5 gün arasında burada hazır olarak bekler. Bu süre kadının cinsel birleşmeye girdiğinde eğer herhangi bir doğum kontrol yöntemi kullanmıyorsa hamile kalabileceği dönemdir. Eğer bu dönemde kadının hamile kalabileceği bir döllenme olayı yaşanmazsa yumurta rahimden ayrılarak regl dönemini başlatacak olan kanallara doğru yolculuğuna devam eder ve 30 günün sonunda da ovülasyonun son döngüsü olarak regl ile vücuttan atılır. Sonrasında yinelenen bir döngü ise tekrar başlar.

Ovülasyon Testi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise her kadının ovülasyon zamanının kendine özgü ve farklı olmasıdır. Bu nedenle günümüzde ovülasyon testleri, çocuk sahibi olmak isteyen kadınlar için büyük önem taşımaktadır. Ovülasyonun yakın olduğu ve hamile kalınabileceği zamanlarda idrarda LH hormonu artmaya başlar. Piyasada satılan değişik markalardaki ovülasyon testleri işte idrardaki bu hormonu ölçerek eşinizle ne zaman cinsel ilişkiye girdiğinizde çocuğunuzun olabileceğini belirler.

Markadan markaya değişmesine rağmen eğer ovülasyon testinin penceresinde 2 pembe çubuk görülüyorsa eğer bu cinsel ilişkiye girdiğinizde hamile kalabileceğiniz anlamına gelir. Eğer yoksa hormon seviyenizin arttığı noktaya kadar testi yapmaya devam etmelisiniz. Yalnız testi yaparken dikkat etmeniz gereken şeyler de var. Gün içinde sağlığımız için çok miktarda su tüketmemiz gerekir. Bu nedenle gün içinde ya da akşam yapılan ovülasyon testleri su kullanımı yüzünden LH hormonunun idrar içindeki seviyesini azaltabilir ve sağlıklı sonuç vermez. Bu nedenle akşam son idrarınızı yaptıktan sonra yattığınızda sabahki ilk idrarınızla bu testi yapmanız daha doğru bir sonuç verecektir.

Ovülasyon Testi Nedir, Nasıl yapılır?

Unutmamanız gereken bir nokta da spermin 3 gün süre ile içinizde canlı kalabileceğidir. Yani diyelim ki ovülasyon testiniz ayın 12’si için pozitif çıktı ama siz ayın 11’inde eşinizle cinsel ilişkiye girdiniz. Sperm içinizde 3 gün canlı kalabileceği için yine de hamile kalma şansınız var demektir.

Hamile kalmak aynı zamanda vajinanızın asit baz dengesiyle de ilgilidir. Asidik ortamı yoğun olan vajinalar spermlerin ölmesine neden olacaktır. Bu nedenle jinekoloğunuza danışarak gerekli testleri yaptırdıktan sonra gönül rahatlığı ile evde ovülasyon testlerinizi yapabilirsiniz. Doktorunuz size uygun olan yönergeleri sizinle paylaşacaktır.

 

 

 

 

 

 

No more pages to load

No more pages to load

googletag.pubads().definePassback('/184585439/out_of_page', [1, 1]).display();