
Öfkeyle Baş Etmek
İnsanlar, sinirlerine hâkim olamadığı her vakit kendilerine büyük zarar verirler. Bu zararlar genellikle beyinle alakalıdır ve kişi bir zarar gördüğünü anlamaz. Genel anlamıyla öfke kontrolü tam olarak bu anda devreye girmeye çalışır ve kişi bunun farkında olmadığı için öfkesini kontrol etmeyi reddeder. Dolayısı ile çevresinde sinirli ya da agresif olarak tanımlanır. Peki kişiler öfkeyle baş etmek için neler yapmalı?
Öfkeyle Baş Etmek İçin Yöntemler
Öfkeyle baş etmek konusunda zorlanan kişiler için, öfke kontrol terapileri önerilebilir. Eğer kişi bu terapilere katılmayı reddediyorsa kendini sakinleştirmek için farklı ve işe yarar yöntemler bulmak zorundadır.
Kişinin psikolojisi, vücut sağlığı ile ne kadar alakadardır? Pek çok kişi tarafından bilinmeyen bu sorunun cevabı, %100 şeklindedir. Çoğu kişi inanmak istemese de gülmenin de ağlamanın da sinirlenmenin de vücuda yararları ve zararları var. Örneğin, bir kanser hastası psikolojik anlamda güçlü olup sürekli gülümseyebildiği sürece tedavide başarılı olma şansını yakalayacaktır. Fakat umutsuzluğa kapılarak her gün ağlarsa vücuda uygulanan tedavilerin başarılı olma şansı çok daha azdır. Bu nedenle kanser hastaları, hastalıklarını yenebildikleri gibi, hastalıklarına yeniledebiliyorlar.
Psikolojik destek almanın eskiye oranla daha ılımlı yaklaşan insanların sayısında hayli artış gözleniyor. Bu da, insanların psikolojik anlamda destek almaya muhtaç olduğunun en büyük göstergesidir. Yani, pek çok kişi tek başına savaşamayacağını anlayana kadar sabrediyor ya da önemsemiyor. Fakat en ufak problemde yeniliyor ve çareyi terapilerde, ilaçlarda arıyor. İşte böyle bir duruma gelene kadar değil de, yolun en başındayken; çevreden öfke ile alakalı alınan eleştirilerin sayısı yükseliyorken bu adımı atmak gerekiyor. Öfkeyi kontrol altında tutmanın önemi saymakla bitmeyeceği gibi, insana olan faydası da anlatmakla bitmez. Örneğin, karşıdaki kişinin ne kadar bağırdığı ya da ne kadar sini bozucu bir hareket sergilediği önemli olmaksızın, sakince yaklaşabiliyor ve konuşmaya çalışıyorsanız bu öfke kontrolünüzü sağladığınız anlamına gelir. Sakin kalabilmenin kötü tepkiler vermemenin beyin ve kalp sağlığına olumlu etkisi büyüktür.
Öfke Kontrolünde Bitki Çaylarının Rolü
Sinirleri yatıştırabilecek bitki çayları tüketmek, sabretmek ve içine atmak yerine konuşmaya, anlatmaya çalışmak öfke kontrolü adına kişilerin kendilerine yapabilecekleri anekdotlardır. Yürüyüş yapmak, gergin ortamlardan uzaklaşmak, kendini ve vücudunu sevmek de uzun vadede kalıcı öfke kontrollerinin gerçekleşmesine yardımcı olacaktır.
Sinirlilik durumu, psikolojik bir durum olduğu için genler tarafından kaydedilebilir. Yani, bir kişi depresyon, bunalım gibi süreçlere çok çabuk düşebiliyorsa genlerinde bunu kaydetmiş biri ya da birilerinin varlığı yüzündendir. Bu nedenle öfke kontrolü sağlamak gelecek nesillere aktarılacak genler açısından da oldukça önemlidir.
Sinir ömür kısaltır ve kalbe oldukça zararı vardır. Tansiyon, şeker gibi hastalıkların nüksetmesine, artmasına neden olur. Sakinlik hali daha tedavi edicidir ve vücudun ani tepki vermelerine engel olur. Öfke kontrolü yapabilen bir kişi, hedeflerine çok daha hızlı ve emin adımlarla ulaşabilir. Sinirlilik, gerginlik ve öfke halleri pek çok kişinin yaşamında kötü rol oynamıştır. Bu tür durumlardan kurtulmak ya da hiç yakalanmamak için bol su içmeyi, gülümsemeyi ve hiçbir şeyin önemli olmadığını unutmayın.
No more pages to load
No more pages to load