Meyve Yiyerek Zayıflamak Mümkün Mü?

Meyve Yiyerek Zayıflamak Mümkün Mü? Sadece Meyve Yemek Sağlıklı Mı? Akşam Meyve Yenir mi? Glisemik Endeks Nedir?

Meyveler vitamin deposu, doğal masum besinler olabilirler ancak hedefiniz yağ azaltmaksa, meyvenin içeriğindeki şeker, bu planınıza engel olabilir. Tamamen yasaklanmış olmasalar da diyet yaparken meyve tüketimini gözden geçirmenizde fayda var. Meyveler, doğal bir şeker olan fruktoz içerir. Dolayısıyla meyve tüketimi vücut yağlarını yakmanıza engel teşkil edebilir. Yani, aşırı miktarda meyve yiyerek, sağlıklı zayıflamak çok da mümkün değildir.

Meyve Yiyerek Zayıflamak Vucüt Yağlarınızı Yakmanıza Engel Olabilir

Vücudumuz fruktozu doğrudan bir yakıt olarak kullanamaz. Fruktozun öncelikle karaciğere gidip glikoza dönüşmesi gerekir. Meyvenin çoğunlukla kandaki glikoz ve insülin seviyelerini hızlı arttırmayan, düşük derecede glisemik bir karbonhidrat olmasının sebebi de budur. Eğer karaciğer glikojen ile dolu ise, gelen fruktozu glikoza değil, yağa dönüştürür.

Glisemik Endeks Nedir?

Gıdaların kan şekerini yükseltme hızına glisemik indeks denir. Eşit miktarda karbonhidrat içerseler de yiyeceklerin kan şekerini arttırıcı etkileri birbirinden farklıdır. Bunun nedeni yiyeceklerdeki karbonhidratların sindirim sisteminden farklı hızda geçmesi ve emilmesidir. Farklı gıdalar yemek sonrasında kanın glukoz içeriğinin artışı üzerine değişik etkilere sahiptirler.

Diyette dikkat edilecek hususlar şunlardır:

  • Meyvelerin seçiminde kullanabileceğiniz en iyi referans glisemik endeks değerleridir. Bir meyvenin glisemik endeksi ne kadar düşükse diyetinizde o kadar yer verebilirsiniz.
  • Glisemik endeksi düşük gıdaların seviyesi 55 ve altıdır; spor sonrası dışında glisemik endeksi 70’i aşan meyveleri tercih etmeyin.
  • Glisemik endeksi düşük karbonhidratlar, kandaki glikoz ve insülin seviyelerinde küçük dalgalanmalara yol açarlar.

Zayıflatan Meyveler Nelerdir?

Bazı meyveler vücudun yağ yakmasını kolaylaştırır ve metabolizmayı hızlandırır.

Kayısı bu meyvelerin ilkidir. Düşük kalorili bir meyve olan kayısı lifli yapısı ile sindirim sistemini çalıştırır. Bu özel yaz mevsimi bağışıklık sistemini güçlendirir, vücuttan toksin atılmasını sağlar ve yaşlanmayı geciktirir.

Kiraz da zayıflamayı kolaylaştıran meyvelerden biridir. Kirazın en önemli yönü vücuttan ödem atılmasını sağlamasıdır. İdrar sökücü ve yağ yakıcı faydaları olan kiraz, diyet programlarında tokluğu da sağlayarak kilo vermeyi hızlandırır.

Sağlıklı zayıflamak

Elmanın diyetisyenler tarafından çok sevilen bir meyve olması tesadüf değildir. Özellikle yeşil elma, daha az şeker içerdiği için diyet programlarında sıklıkla kullanılır. Elmanın da yağ yakıcı ve metabolizma hızlandırıcı yönleri vardır.

Yaban mersini lif bakımından zengin oluşu ile sindirimi hızlandırır. Ciddi miktarda antioksidan içererek kanser dahil olmak üzere pek çok rahatsızlığa karşı bağışıklık sağlar.

Akşam Meyve Yenir mi?

Pek çok diyetisyen akşam saatlerinde meyve yenilmesini önermiyor. Çünkü meyvelerin içindeki şeker gece uyku sırasında yağa dönüşüyor ve bu da vücudun yağlanmasına neden oluyor. Aslında genel olarak sağlıklı bir beslenme için yatma saatinden 3-4 saat önce yemenin kesilmesi gerekiyor. Meyve yemek içinse en uygun zamanın ikindi saatleri olduğu söyleniyor. Üstelik meyve, yoğurt ile birlikte tüketildiği zaman hızlı kan şekeri hareketleri de önlenmiş oluyor ve daha uzun süre boyunca tok kalınıyor.

Sadece Meyve Yemek Sağlıklı Mı?

Sağlıklı beslenme dünyasında her gün yeni bir diyet planı meşhur oluyor. Bir dönem de sadece meyve ile beslenme diyetleri çok moda idi. Ancak aslında sadece meyve ile beslenmek sağlıklı değildir. Çünkü insan vücudunun protein, karbonhidrat, yağ gibi her türden besine ihtiyacı vardır. Sadece meyveler ile beslenmek kısa vadede düşük kalori alınacağı için kilo kaybı sağlayabilir. Ancak verilen kiloların geri alınacağı kesindir. Üstelik sadece meyveler ile beslenen kişiler diğer gıdalardan mahrum kalacakları için görme bozuklukları, sağlıksız cilt, tırnak kırılması ve saç dökülmesi gibi sorunlar yaşayabilirler. Bu sorunları da hafıza sorunları ve unutkanlık izler. Uzun vadede tek tip beslenme ciddi sağlık sorunlarına neden olacaktır.

 

 

 

No more pages to load

No more pages to load

googletag.pubads().definePassback('/184585439/out_of_page', [1, 1]).display();