
Lezzetli Bir Çocuk Masalı
Keyifle okuyacağınızı düşündüğümüz lezzetli bir çocuk masalı olan Yusufçuk masalını sizler için paylaşıyoruz.
Keyifle Okuyacağınız Bir Çocuk Masalı ' Yusufcuk '
Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde. Orta halli ne zengin, ne fakir bir köylünün bir kızı, bir de oğlu varmış. Çocukların ikisi de çok sevimli şeylermiş. İki kardeş annelerinin hazırladığı azığı bellerine bağlar, düşerlermiş koyunların ardına. Koyunları gütmek için her gün ayrı yönlere giderlermiş. İki kardeş birbirlerini çok sever, birbirlerini hiç incitmezlermiş.
Günlerden bir gün iki küçük kardeş koyunlarını köyden çok uzak bir yerde otlatıyorlarmış. Öğle zamanı, gelince, annelerinin yaptığı katmeri yiyip başında oturdukları pınardan buz gibi suyu içtikten sonra köylü kızının uykusu gelmiş.
“Yusuf”, demiş kardeşine. Benim çok uykum var. Biraz uyuyayım mı?
“Olur demiş Yusuf. Uzanıvermiş kaba ardıcın koca gölgesine. Uzanması ile uyuması da bir olmuş. Yusuf küçük çakısı ile yeni bir sipsi yapmaya uğraşıyormuş. Yapmaya çalıştığı sipsi iyi ses vermeyince Yusuf kargı aramaya çıkmış. Kardeşi ve koyunlardan uzak bir yerde kargıları bulmuş, fakat aradan da bir hayli zaman geçmiş.
Yeni yaptığı sipsisini neşeli neşeli çalarak kardeşinin yanına dönen Yusuf, ne görse beğenirsiniz? Koyunların yerinde yeller esiyor. Hemen kız kardeşini uyandırmış. İki, kardeş başlamışlar koyunları aramaya.
Nereye gittilerse koyunları bulamamışlar. Hava kararmaya başlayınca, koyunları bulmaktan iyice umutları kesilmiş.
İki kardeş düşünüp taşınmışlar ve bir dilek dilemişler.
Biz hemen şimdi iki kuş olsak, kanatlarımızı çırparak gökyüzüne uçsak gökyüzünden koyunlarımızı arardık diye kalplerinden geçirmişler. Rivayete göre bu istekleri bir anda gerçekleşmiş. Bu hikayeye tanıklık edenler de bu kuşlara Yusufçuk ismini vermiş.
İşte Yusufçuk, kış gecelerinde öten, birbirine seslenen bu iki kardeştir. O gün bu gün, iki kardeş bazen koyunları arar dururlarmış. Yusufçuk kuşlarının Ötüşü, birbirine bağıran iki kardeşin seslerinden iz taşırmış.
Buldular mı diye merak ederseniz eğer her yusufçuk öttüğünde bir koyun daha bulunuverirmiş..
Merak Ettikleriniz
Sipsi Nedir?
Nefesli çalgılar grubundan bir Türk halk müziği çalgısıdır. Kabak kemane gibi, Teke yöresi gurbet havası açışlarında sık duyulur. Başta Burdur olmak üzere, Fethiye'den kuzeye doğru Denizli'ye kadarki bölge içerisinde sıkça kullanılan yöresel bir müzik aletidir.
Kargı Nedir?
Akdeniz Zonunda, Orta Doğu'da ve Hindistan'da yetişir. 6 metre boya kadar uzar ideal koşullarda10 metreye ulaştığı görülmüştür. Ney ve sipsi gibi üflemeli çalgıların yapımında kullanılır.
Katmer Nedir?
Türkiye'nin değişik yörelerinde hamurun yaklaşık 2 mm kalınlığında açılıp arasına yağ, haşhaş, tahin ya da Antep fıstığı konulup 4-5 kez katlanarak saçta pişirilmesi ile elde edilen hamur işi ve oldukça lezzetli bir yiyecektir.
Kaba Ardıç Nedir ?
Ardıç tohumları pek çok hastalığın tedavisinde "bitkisel ilaç" olarak kullanılmaktadır. Ardıç tohumları yemeklere koku ve tat vermek maksadıyla da kullanılırlar. Ardıç tohumları yere dökülür ancak bu tohumlar bir ardıç kuşu tarafından yenmedikçe çimlenme gerçekleşmez. Ardıç kuşunun dışkısı ile birlikte toprağa karışan tohumlar kolayca çimlenir.
Çocuk Katmeri Tarifi
Hangi Malzemeleri Kullanacağız?
- 1 su bardağı ılık süt
- 2 su bardağı ılık su
- 1/2 çay bardağı sıvı yağ
- 1 tane yaş maya
- Tuz ve yeteri kadar un
- 250 gr tereyağı
- 1 cay bardağı sıvı yağ
Hadi Yapalım
Un hariç diğer malzemeleri bir kaba alıp karıştıralım ve unu ekleyip yumuşak bir hamur yoğurup mayalanmaya
bırakalım.
Mayalanan hamurdan küçük toplar yapıp üzeri kapalı bir şekilde 15 dakika bekletelim. Tereyağı ile sıvı yağı karıştırıp eritelim ve küçük hamur toplarını elimizle kenarlarından çeke çeke incelterek açalım. Arada sırada yağ kullanalım ki hamur topları birbirine yapışmasın. İyice açılan hamuru rulo yapıp tekrar dinlenmesi için kenara alalım. Bu şekilde diğer bezelerimizi de yapıp bitirelim. Dinlenmiş rulo katmeri yağlanmış tabağa alıp elimizle iyice bastırıp genişletelim sıcak bir tavada kızarana kadar pişirelim. Diğer katmerleri de ayni şekilde yapıp bitirelim ve sonra afiyetle yiyelim.

Güner Özdoğru
1984 yılında Adana'da doğan Güner Özdoğru Çukurova Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği programını tamamladıktan sonra 2006 yılında MEB’e öğretmen olarak atanmıştır. Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı gençlik kamplarında Kamp Liderliği ve Program Sorumlusu olarak gönüllü çalışmalar yapmaktadır. Çağdaş Drama Derneğinde Yaratıcı/Eğitici Drama Liderliği programını bitiren Özdoğru, yaratıcılık, oyun, ritim, dans ve hareket konulu ulusal ve uluslararası pek çok atölye ve eğitim programına katılmaya devam etmektedir. 4-12 yaş aralığındaki çocuklarla akıl oyunları, hafıza teknikleri, satranç, çocuk yogası, zeka oyunları çalışmaları yapmaktadır. İstanbul Üniversitesi Sosyoloji bölümünde ikinci lisans eğitimini tamamlamıştır. Marmara Üniversitesi Aile Danışmanlığı eğitimini almıştır. Hayata Renk Ver Derneği gönüllü üyesi olarak hastanelerde uzun süreli tedavi gören çocuklara destek çalışmalarına devam etmektedir.
No more pages to load
No more pages to load