Hangi Durumlarda Kürtaj Yapılabilir?

Kürtaj Nedir? Hangi Durumlarda Kürtaj Yapılabilir? Kürtajın Riskleri Nelerdir? Kürtaj Teknikleri Nelerdir? Tanı Amaçlı Kürtaj Nedir?

Kürtaj istenmeyen gebeliklerde rahim içerisindeki ceninin çeşitli yöntemlerle alınması işlemidir. Bu yöntem sadece istemsiz gebeliklerde değil , düşükten sonra içeride kalan gebelik parçalarını almak,ölü gebelik, boş gebelik gibi durumlarda tedavi amaçlı da kullanılan bir yöntemdir. Bazen bu işlem ''Dilatasyon ve küretaj'' olarak da tanımlanabilir.

İşlem öncesi dar olan rahim ağzının çeşitli tekniklerde genişletilmesine ‘dilatasyon’ denir. Genişleyen rahim ağzından içeriye girilip rahim içinden küret denilen aletlerle temizleme ya da parça alınmasına da kürtaj denir.

Kürtaj Nedir

Kürtaj Ne Zamana Kadar Yapılabilir?

18 yaşından küçük ve evli olan  bayanlar eşlerinin de imzası alınarak yaptırabilirler. 18 yaşından büyük ve bekar  bayanlar ise sadece kendi rızaları ile  yaptırabilirler. İstemli olarak gebeliğin aldırılması,sonlandırılması ülkemizde yasal olarak ancak 10 haftalığa kadar mümkün olmaktadır.10 haftadan büyük gebeliği olanlar ise ancak bebekte ciddi bir sorun ile karşılaşılıp annenin hayatını tehlikeye sokması durumunda kurul kararının da onayı ile yaptırabilmektedir.

Tanı Amaçlı Kürtaj Nedir?

Kürtaj Nedir

Şiddetli ve anarmol bir vajinal kanama ile karşılaşıldığında tanı koymak amaçlı kürtaj yapılabilir.Menopoza girmiş bayanların üzerinden 1 yıl geçmiş olsa dahi vajinal bir kanama görülürse yine bu yöntemine başvurulur.Her kadının yaptırması gereken  smear tarama testinde  , kanseröz hücreler ile karşılaşılırsa  alınan parça patoloji bölümüne gönderilir.Mikroskobik aletler alınan parça detaylı olarak incelenir.Sonrasında  rahim içi hiperplazi dediğimiz anormal kalınlaşma, polip dediğimiz et parçaları ya da kanser gibi hastalıkların tanısı konulabilir ve duruma göre tedavisi planlanır.

Tedavi Amaçlı Kürtaj Nedir?

Rahimde bir sorun ile karşılaşıldığında rahim içinde istenmeyen oluşumların tedavisi ve temizlenmesi işlemidir.

  • Düşükten sonra kalan parçaların temizlenmesinde
  • Anormal gebelik türlerinin oluşması durumunda rahmi boşaltmak amacıyla
  • Doğum sonrası anne rahminde içeride kalan parçaların kanamaya neden olmaması için temizlenmesinde
  • Kanser teşhisi konulmasa bile rahimde bazı zararsız tümörlerin çıkarılmasında kürtaj yöntemi kullanılır.

Kürtaj Teknikleri Nelerdir?

Kürtaj Nedir

Vakum Tekniği

Rahim ağzından içeri girilerek vakumla temizlenmesi işlemidir.Bu teknik lokal ve ya genel anestezi altında yapılabilir.Hasta işlem sırasında hiç bir  agrı hissetmez.

Kürek Yöntemi

Kaşık şeklindeki aletlerle istenmeyen gebeliğin alınmasıdır.Bu yöntem günümüzde çok tercih edilmemektedir.Vakumla temizlenen rahimin  içeride ulaşamadığı bölgeleri temizlemek için kürek yöntemi kullanılır.Bu yöntemde bebeğin bulunduğu bölgenin tamamen alınmasından dolayı bazı yan etkilerin görülmesi oldukça olasıdır.

Kürtajın Riskleri Nelerdir?

Yapılan her açık işlemde olduğu gibi kürtajında bazı riksleri bulunmaktadır.En bilinen riski ise operasyon sonrasında kanama ve enfeksiyon  görülmesidir.Rahmin delinme ihtimali ise en seyrek görünen riskleri arasındadır.Gebeliğin ilerlediği dönemlerde kürtaj yapıldığı takdirde rahim daha hassaslaştığı için  komplikasyon  görülme olasılığı artmaktadır.Bu riskler seyrek görünen vakalarda olsa risk hep vardir ve dikkatli olunması gerekmektedir.

 

 

 

 

 

Evrim Aksoy

Evrim Aksoy

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı: İstanbul Tıp Fakültesi (Çapa) - 1998 mezuniyet. Zeynep Kamil Eğitim ve Araştırma Hastanesi- Kadın Hast ve Doğum Uzmanlığı-2004- Mezuniyet. Yeditepe Üniv. Tüp Bebek Eğitimi - 2011 IVF sertifikası.
Gebelik Takibi ve Doğum, Vajinal Gençleştirme, Genital Estetik, Kızlık zarı problemleri, Ergen Jinekolojisi, Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar ve Tedavisi, Rahim Ağzı Kanseri Erken Teşhis ve Tedavileri, Düzensiz Adet Kanamaları, Menopoza Güncel Yaklaşım ve Tedavileri, İstenmeyen Gebelikler

No more pages to load

No more pages to load

googletag.pubads().definePassback('/184585439/out_of_page', [1, 1]).display();