
Karbonhidrat Bağımlılığı Sizi Ele Geçirmesin !
Tükettiğimiz gıdaların besin değerlerinden ne kadar haberdarız? Bu besinlerin içerisinde ne gibi maddeler barındırmakta? Gündelik hayatımızdan eksik etmediğimiz ekmek, patates, pirinç ve makarna… Bu gıdaların fazlasıyla karbonhidrat barındığını biliyor muydunuz? Peki, fazla karbonhidrattan nasıl kurtulmak mümkün? Karbonhidrat bağımlılığı sizi ele geçirmeden gelin beraber yazımıza bir göz atalım.
Karbonhidrat özelikle kadınlar için tam bir korkulu rüya. Alınan fazla kiloların ana sorumlusu karbonhidrattan başka bir şey değil. Farkında olunmasa da pek çok kişi karbonhidrat içeren besinleri günlük hayatında fazlasıyla tüketmekte ve bu durum ister istemez bir karbonhidrat bağımlılığına neden olmakta. Zararsız gibi gözükebilir de her bağımlılık gibi bu bağımlılık konusunda da bir takım önlemler alınmalı.
Karbonhidrat Bağımlılığı Nasıl Tedavi Edilir?
‘’Beyazlardan’’ Arının
Bir bağımlılıktan kurtulmanın en güzel yönü yaşam şekliniz ya da çevrenizi değiştirmenizdir. Karbonhidrat bağımlılığından kurtulmanın en basit yolu çevrenizde değişiklikler yapmanız. Çevrenizden kasıt ise tabi ki de mutfağınız. Mutfağa girin ve beyaz ekmek, beyaz pirinç, beyaz un ve makarnalardan kurtulun. Mutfağınızı beyazlardan arındırın. Hazır eliniz değişmişken gözünüze çarpan cips, bisküvi ve kraker gibi abur cuburlara da elveda deyin. Reçeller, tatlılar ve işlem görmüş olan her şeyi elden geçirin. Gözünüz görmedikçe canınızın zamanla çekmeyeceğine emin olabilirsiniz.
Karbonhidrat Bağımlılığı Yerine Tam Tahıllılara Merhaba Deyin
Mutfağınızdan pek çok şeyi uğurlamışsınız gibi gözükse de aslında yenileri için yeni yerler açtığınızın farkına varın. Karbonhidrat tüketiminizi azaltmanız hiçbir şey yemeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Yüzde yüz tahıllı ekmekler, kepekli makarna, yulaf ezmeleri, kepekli un, esmer pirinç gibi gıda ürünleri ile mutfağınızda ve yeme düzeninizde yeni bir başlangıç yapabilirsiniz. Aynı zamanda bulgur, arpa ve mısır gibi yiyecekler de düzenli bir şekilde vücudunuzun ihtiyaç duyduğu karbonhidratı sağlamak için yeterli olacaktır.
Tariflerinize Küçük Değişiklikler Uygulayın
Az yemek nasıl yenir diye düşünmekten ve karbonhidrat tüketiminizi dengelemeye çalışmaktan sevdiğiniz yemekleri yiyemiyor musunuz? Buna hiç gerek yok. Tariflerinizde kullandığınız malzemeleri yeni yeme düzeninize uygun olarak değiştirerek sevdiğiniz yemekleri hazırlayabilir ve afiyetle tüketebilirsiniz. Örneğin; pirinç pilavı yaparken beyaz pirinç yerine esmer pirinç kullanabilir, pilavınızı beyaz pirinçle hazırlamak yerine bulgur pilavı tüketebilirsiniz.
Kararlı Olun
Abur cuburlar olarka adlandırdığımız atıştırmalıklar anlık dürtülerimiz ile elimizin gittiği ve yedikten sonra ise pişmanlık duyduğumuz besinler. Anlık olarak canınızın çektiği şeyleri tüketmek yerine birkaç dakika durun ve gerçekten canınızın o an neyi istediğini anlamaya çalışın. Tatlı ya da tuzlu bir şey mi arıyorsunuz? Ya da soğuk veya sıcak bir içecek mi istediğiniz? Ne istediğinize karar verdikten sonra atıştırmalıkları tüketmek yerine sağlıklı olan besinlere yöneleceksiniz.
Kahvaltıdan Vazgeçmeyin
Kahvaltının günün en önemi öğünü olduğunu hemen her yerde duyuyor, okuyorsunuz. Kahvaltı yapmadan veya eksik kahvaltı yaparak kesinlikle güne başlamayın. Ne olursa olsun kahvaltı yapmanız ve bunu olması gerektiği bir şekilde gerçekleştirmeniz oldukça önemli. Fakat kahvaltı yaparken de karbonhidratlardan uzak durmayı unutmamak gerek. Özellikle Türk kahvaltılarının vazgeçilmezi olan simitler ve beyaz ekmekten uzak durun. Bunun yerine kepekli ekmek ya da yulaf ezmesi tercih edin.
Kendinizi Ödüllendirin
Diyet programları ve sağlıklı beslenme süreçlerinde yapılan en büyük yanlış oldukça sıkı bir yeme düzenini takip etmek. Bu süre zarfında da özellikle kendimizi ödüllendirmeyi unutuyoruz. Belirlediğiniz hedeflere ve düzene ulaştığınızda kendinizi ödüllendirmeyi unutmayın. Küçük bir yemek ödülü, bakım ürünleri alışverişi ya da istediğiniz bir çantayı alarak kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Ödül olarak neyi tercih edeceğiniz size kalmış.
No more pages to load
No more pages to load