Kalça Çıkıklığı Belirtileri Ve Tedavisi

Kalça Çıkıklığı Belirtileri Ve Tedavisi, Kalça Çıkıklığı Tedavisi Nedir? Kalça Çıkıklığı Neden Olur? Kalça Çıkıklığında Ağrı.

En sık yaşanan rahatsızlıklardan biri de kalça çıkıklığıdır. Bu rahatsızlık bazı durumlarda kendini belli etmezken, bazı durumlarda direkt olarak açığa çıkmaktadır. Tedavisi uzun ve zorlu olabildiği gibi, basit bir şekilde de halledilebilmektedir. Bunun için her insanın ideal kilosunda olması ve bunu kontrol altına almak için sürekli spor yapması gerekmektedir. Fazla kiloları olan kişilerde kalça çıkıklığını kontrol altına almak daha zorlu bir süreç haline gelmektedir. Ayrıca, fazla kiloları olan kişilerin kemik ve kasları aslında düşünüldüğünden daha zayıf olmaktadır. Bunun sebebi kemiklerin ve kasların fazla kilolar neticesi ile yağlanmaya başlamasıdır. Kalça çıkıklığı çoğu durumda tek tedavisi ameliyat olarak da görülebilmektedir.

Kalça Çıkıklığı Belirtileri Nelerdir?

Kalça çıkıklığının en temel belirtisi, çocuk yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Bunun sebebi bebeklikte kasların ve kemiklerin daha yumuşak olması itibari ile meydana gelen kalça çıkıklığının kaslar yerine oturup sertleşene kadar kendini göstermemesidir. Kalça çıkıklığı yaşayan çocuklar, obeziteye meyilli olabilirler. Hızlı kilo artışının başlaması ile de kalça çıkıklığının seviyesi giderek artar. Bunun dışındaki kalça çıkıklığının en yaygın ve gözlenen belirtileri ağrılar şeklinde ortaya çıkmaktadır. Kalçada ve kasıklarda meydana gelen ağrılardan sonra, yürümede zorluk da gözlenebilir. Bacaklarda ağrıların şiddetlenmesinden sonra bazı kalça çıkıklığı rahatsızlıklarında kalçalarda morarmalarda gözlenebilir. Kalçayı hareket ettirirken sızı girmesi ve hareketlerin sınırlanması gibi belirtilerde kalça çıkıklığında sıklıkla görülmektedir.

Kalça Çıkıklığı Neden Olur?

Özellikle bebeklerde daha sıklıkla karşılaşılan kalça çıkıklığının en önemli 7 nedeni şöyle sıralanabilir;

  • Bebekleri kundaklamak ve sıklıkla kundakta tutmaz bebeklerin hareketlerini sınırlandırdığı gibi kalça çıkıklığı ihtimalini de hayli yükseltir.
  • Sadece bebekler için değil çocuklar ve yetişkinler içinde geçerli olan bir diğer neden dar kıyafetleri sıklıkla tercih etmektir. Özellikle bebeklerin yaş aralığına uymayan küçülmüş çoraplar dahil dar kıyafetlerin giyilmesi bebeklerin hareket alanını yine sınırlandıracaktır. Ayrıca dar kıyafetler bebeklerin bacaklarının, kollarının, bellerinin ağrımasına da neden olur.
  • Kalça Çıkıklığı Belirtileri Ve Tedavisi
  • Bebekler uyudukları zaman bacaklarını açmak isteyebilir ve bu şekilde uykuya dalabilirler. Ebeveynlerin en büyük yanlışlarından biri de bebeklerin bacaklarını düz bir şekle sokmak ve ayırdığı bacaklarını birleştirmeye çalışmaktadır. Bu durumun sonucunda da yine bebeklerde kalça çıkıklığı görülebilecektir.
  • Bebeklerin ayaklarından tutup kaldırmaya çalışmak en sık görülen kalça çıkıklığı nedenir. Kesinlikle uygulanmaması gereken en tehlikeli hareketlerden biri de budur.
  • Bebeklerin yürüteçe bindirilmesi ve uzun saatler bu şekilde gezmesine müsaade edilmesi bebeklerin gelişmekte olan kalçalarını zorlayarak kalça çıkıklığına sebebiyet verecektir.

Kalça Çıkıklığı Belirtileri Ve Tedavisi

  • Doğumdan önce bebek bakım kurslarına katılmanın en büyük faydası bebeğin nasıl doğru bezleneceğinin öğrenilmesidir. Bebekler yanlış bezlendiklerinde, özellikle bezlerin bantlarının aşırı sıkılaştırıması durumunda kalça çıkıklığı sıklıkla görülecektir.
  • Bebeğin doğumundan, yürümeye başladığı ana kadar sürekli kucakta taşıma gerçekleştirilmektedir. Bu durumda kundaklama esnasında bacakların sımsıkı şekilde birleştirilmemesi ve özel olarak sımsıkı şekilde kundaklanmaması önemlidir. Kalça çıkıklığının en büyük nedenlerinden biri de budur.

Kalça Çıkıklığı Tedavisi Nedir?

Bebeklik döneminden yetişkinlik dönemine, hangi evrede olunursa olunsun kalça çıkıklığı için tedavi mümkündür. Bazen fizik tedavi bazense ameliyatla kalça çıkıklığı rahatsızlığından kurtulunabilir. Yalnız, bebeklik döneminde yaşanan kalça çıkıklığının tedavisi, her zaman daha zorlu olmaktadır. Eğer tedavi edilmezse ya da doğru teşhis konulmazsa, sonucu sakatlığa kadar uzanabilmektedir. Öncelikle bu hastalık için tedaviye başlama aşaması, test ve tetkikler ile başlar. Gerek görülürse ultrason, film ve emarda tedavinin başlaması için uygulanır. Kalça çıkıklığı ameliyatı genellikle eklem protezi şeklinde gerçekleştirilir. Kişi ameliyat olmak istemiyorsa, özel ayakkabı kullanılması da önerilir. Bunun dışında diğer bir tedavi yöntemi, kısalan bacağın uzatılarak kişinin daha rahat etmesinin sağlanmasıdır.

No more pages to load

No more pages to load

googletag.pubads().definePassback('/184585439/out_of_page', [1, 1]).display();