
Kadınlarda İdrar Kaçırma Ve Tedavisi
Söylemesi ve anlatılması bile hoş gelmeyen idrar kaçırma rahatsızlığı ile karşı karşıya kaldıysanız sakın korkmayın! Tedavisi mümkün olan idrar kaçırma hastalığı birçok kişide görülen bir hastalıktır. Özellikle belirli bir yaşın üzerindeki kadınlarda sıkça rastlanan bu hastalığın birkaç tipi mevcuttur. Eğer böyle bir hastalığınız var ise idrar kaçırmaya neden olan şeyler ve tedavisi ile ilgili bilgileri okuyup böylece sizi çok rahatsız eden bu durumdan rahatlıkla kurtulabilirsiniz.
İdrar Kaçırmaya Sebep Olan Rahatsızlıklar Nelerdir?
- Fazla kilolu olmak
- Vajinal enfeksiyonlar
- İlerleyen yaş
- Kalıtımsal sebepler
- İdrar taşları ve tümörleri
- Zor doğumlar
- Vajina arasında oluşan birleşmeler
- Kontrol altına alınmayan şeker hastalığı
- Sinirsel hastalıklar
- Menopoza bağlı olarak ortaya çıkan hormon değişimleri
- Fazla alkol tüketimi
- Tansiyon ilaçları, kas gevşeten ve depresyon ilaçları
- Demans, Alzheimer, damarsal hastalıklar
- Eğer devamlı bir idrar kaçırma durumu var ise; mesane , vajina arasında ya da mesane ve böbrek arasındaki idrar borusu (üreter)
- Kabızlık sorunları idrar kaçırmaya sebep olan rahatsızlıklar arasında yer almaktadır.
İdrar Kaçırma Nasıl Olur?
Doktorlara anlatılmaktan utanan bir hastalık olan idrar kaçırma, günlük , rutin işler sırasında ani ve istemsiz olarak idrarın idrar yollarında dışarı çıkışı olarak tanımlanabilir. Bazı kadınlarda idrar kaçırma günlük yaşamı sınırlandırmaya varan etkiler yaratabilir. Gülündüğünde, öksürüldüğünde, hapşırıldığında, yürürken ya da egzersiz sırasında idrar kaçırma gibi şikayetiniz varsa vakit kaybetmeden doktora giderek bu sorununuzu ortadan kaldırabilirsiniz. 30 yaş üstünde her 4 kadından birinde görülen idrar kaçırmanın birçok farklı tipi mevcuttur.
Stres Tipi İdrar Kaçırma
Kadınlarda en sık görülen idrar kaçırma tipidir. Pelvik taban kaslarının zayıflığı ile ortaya çıkar. Diğer bir nedeni ise mesane boşalmasını kontrol eden kasların yetersizliğidir. Özellikle bu tip idrar kaçırmaları gülerken, egzersiz ya da hapşırma esnasında meydana gelir.
Urge Tipi İdrar Kaçırma
Kuvvetli bir tuvalete gitme ihtiyacı yaşandığında o an içinde tuvalete gidememek idrar tutamama olayına yol açar bu tipte. Buradaki asıl neden mesane kaslarının aşırı aktif olması yüzünden meydana gelmektedir.
Taşma Tipi İdrar Kaçırma
Mesanede kapasitenin üzerinde idrar depolandığında idrar yapma zorunluluğu hissetmeden küçük miktarlarda taşma görülmesi bu tipin en belirgin özelliğidir. Kişide mesanesinin asla tam olarak boşalmadığı hissi oluşur. Omurilik yaralanmaları, diyabet, geniş pelvik cerrahi, pelvik yaralanma gibi durumlarda kas dokusunun kaybolması sonucu rahatsızlık ortaya çıkmaktadır.
Miks Tipi İdrar Kaçırma
Urge ve strese bağlı idrar kaçırmanın aynı anda meydana geldiği durumlarda yaşanır.
İdrar Kaçırma Tedavisi
İdrar kaçırma tedavisi durumun şiddetine ve başladığı döneme uygun olarak tedavi içerir.
Cerrahi Dışı Yöntemler
Hasta düzenli egzersizlerle kaslarını kontrol alyına alarak bu sorunundan tamamen kurtulabilir. Son dönemlerde sıkça kullanılan ve büyük etki gösteren bir başka tedavi şekli ise pelvik taban stimülasyonudur. Haftada iki ya da 3 kez 20 dakika süre ile gerçekleşmektedir. Toplamda sekiz ya da on hafta süren bu tedavi şeklinde hasta tedavi sandalyesine günlük giydiği kıyafetler ile oturur ve pasif egzersizler yapar. Bu sayede taban kaslarının daha etkin bir biçimde çalışılması sağlanır.
Cerrahi Yöntem
Lokal anestezi yöntemi ile gerçekleştirilen ameliyatlarda hasta aynı gün içerisinde ayağa kalkabiliyor. %90 oranında başarılı çözüm olanağı sunan bu tedavi şeklinde konunun asıl kaynağı olan pelvis tabanındaki kas dokusu toparlanıyor.
No more pages to load
No more pages to load