
İnsülin Direnci Diyeti
Bazı kişiler kilo vermek için her yolu denerler ancak bu konuda bir türlü başarılı olamazlar. Yedikleri besin miktarlarını azaltıp spor yapıyor dahi olsalar kilo verme konusunda sürekli başarısız olurlar. Bunun aslında sebebi bazen oldukça basittir. Eğer insülin direnci var ise ne kadar diyet yaparsanız yapın kilo veremezsiniz. Üstelik diyet yaptığınız halde kilo alma ihtimaliniz bile var. İnsülin direnci diyeti yardımı olmadan kafanıza göre bir diyet yaparsanız sağlığınızı da tehlikeye atmış olursunuz.
İnsülin Direnci Diyetinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Bu diyetli en önemli nokta düşük glisemik indeksli karbonhidratlar seçmek gerektiğidir. Bu da demek oluyor ki beyaz un ve rafine tahıldan yapılan ürünlerden uzak duracaksınız. Tam buğday veya kepek ürünlerini ise gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz.
Diyetinizdeki lif oranını ne kadar arttırırsanız glisemik indeks oranını da o kadar azaltırsınız.
Doğal halde bulunan ve fabrikalarca işlenmemiş besinleri tercih edin. Bu gıdalar az glisemiklidir.
Bazı gıdaları tüketmek de glisemik indeksin azalmasına yardımcı olmaktadır. Bu gıdalar asidik gıdalardır ve örnek olarak yeşil zeytin, turp, limon suyu, sarımsak, sirke, mantar ve havuç verilebilir.
Düşük glisemik indeksi olan besinlerle beslenen kişilerin obezite sorunları ile daha az karşılaştığı görülmüştür. Ayrıca glisemik indeksi düşük olan gıdaların yüksek olanlara göre kişileri daha tok tuttuğu da gözlemlenen durumlar arasında yer almaktadır.
Düşük Glisemik İndeks Tam Olarak Ne İşe Yarar?
Düşük GI değerine sahip gıdalar tokluk hissini arttırdığı için bir sonraki yemekte daha az yenilmesini sağlar. Ayrıca yağların yakılmasına da olanak verir.
Yapılan diyetlerin kalorisinin az tutulması diyetlerin başarı oranını arttırmaz. Hatta bazı durumlarda vücudun yağ depolamasına bile sebep olduğundan kilo aldırır. İnsülin direncini kırıcı diyetler ile sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturarak kilo alımının önüne geçersiniz.
Düşük GI’lı besinler ile beslenmeye başladığınızda yemeklerden sonra çöken uyku hali ve halsizlikten kurtulursunuz. Beyninize yeterli miktarda glukoz iletildiğinden yaptığınız işlerde daha konsantre olarak çalışabilirsiniz. Gelecekte tip 2 diyabet, kalp hastalığı, tansiyon ve depresyon hastalıklarına yakalanma riskiniz azalır. Uykunuz düzene girer ve acıkma nöbetleri geçirmezsiniz.
Örnek İnsülin Direnci Diyeti
Diyet için mutlaka bir doktora başvurarak kendinize özel bir liste hazırlatmalısınız. Kafanıza göre hiçbir zaman diyet yapmamanız gerektiğini unutmayın. Ancak bazı beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmek adına örnek olarak vermiş olduğumuz diyet listesinden yardım alabilirsiniz.
İnsülin direnci diyeti sabah yenilecekler; 1 yumurta, 1 kibrit kutusu büyüklüğüne peynir, domates, salatalık, biber ve 2 dilim tam buğday ekmeği.
Ara öğünde 1 bardak süt veya 1 kâse yoğurt
Öğle yemeğinde 1 porsiyon ızgara olarak yapılmış et, tavuk veya balık yiyebilirsiniz. Yanında bol salata tüketin ve daha sonra açlık hissetmemek için ekmek yemek istiyorsanız 2 dilim tam buğday ekmeği ile sınırlandırın.
Akşamüstünde 1 paket diyet bisküvi veya 1 kutu activia tüketebilirsiniz. Activia içine 3-4 kaşık yulaf ezmesi eklemeyi unutmayın.
Akşam yemeğinde 6 kaşık sebze yemeği, 1 kâse yoğurt, salata ve 2 dilim tam buğday ekmeği tüketebilirsiniz.
Akşam da bağırsaklarınızın çalışması için 1 meyve ve light kefir tüketebilirsiniz.
Bu diyet esnasında meyve tüketeceğiniz zaman mutlaka yanında yoğurt, süt veya fındık da yemeniz gerekiyor. Böylece insülin salınımını daha rahat dengeleyebilirsiniz.
No more pages to load
No more pages to load