
Hamilelikten Sonra Başlayan '' Yemek Alerjisi ''
Günümüzde alerji belki de en sık görülen rahatsızlık. Alerjiler genetik olarak aktarılabilineceği gibi bireylerin kendi biyolojik yapısına göre de kalıtımdan bağımsız olarak ortaya çıkabilmektedir. Alerji sağlıklı, hasta, genç, yaşlı, çocuk, kadın, erkek ayırt etmeksizin her yaşta her cinsiyette ortaya çıkabilir. Hal böyle olunca hamilelik döneminde de alerjik durumlar ortaya çıkabilmektedir.Bu durumlardan biride hamilelikte ve sonrasında görülebilen yemek alerjisi.
Alerjik hastalıklar genel olarak kendini ciltte kaşıntı, kızarıklık, kabarma, gözlerde sulanma ve batma, burunda sıvı salgı akışında fazlalık, burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve kaşıntısı, nefes almada zorluk, göğüs kafesinde nefes alırken hafif bir yanma hissi, sindirim sisteminde ise kendisini bulantı, ishal, iştahsızlık olarak gösterir.
Bu tarz belirtilerin ortaya çıkması alerjik bir bünyeye sahip olan kişinin bünyesinde alerjiye neden olan etkene maruz kaldığının belirtisidir. Alerjiye neden olan etmenler ise vücuda sadece deri yolu ile temas etmez. Örneğin poleni hayvan tüyü, toz ve mitelar solunum yolu ile vücuda alınırken ceviz, çikolata, yumurta ve çilek gibi besinlerin yenmesiyle de bu alerjik etmenler vücuda alınır. Yine bazı durumlarda evde kedi, köpek gibi herhangi bir evcil hayvanın besleniyor oluşu alerjik bünyeye sahip bireylerin vücudunda tepkimelere neden olabilir.
Hamilelikte Yemek Alerjisi Belirtileri Nelerdir?
Alerjik hastalıklar basit ve tedavi süreci kolay gibi gözükse de gözüktüğünün aksine bireylerin hayatını zorlaştırabilir ve kimi zaman ciddi bir şekilde tehdit edebilir. Alerjik hastalıklar anaflaksiye kadar ilerleyebilir. Yapılan araştırmalar sonucunda hamilelik döneminde anaflaksi görülme oranında bir azalma olduğu gözlenmiştir. Bunun sebebi ise hamilelik sırasında plasenta tarafından üretilen histaminaz adlı enzimin alerjik tepkime gösterilmesine neden olan histamin maddesini parçalayıp kan histamin düzeyini azaltmasındandır. Hamilelik dönemindeki alerjiler genel olarak vücutta bölgesel olarak tepkime verir. Kızarıklık, kabarma, şişme ve kaşıntı en çok görülen semptolardır. Hamilelik sırasında alerjik bir durumla karşılaşılması tüketilen gıdalar ya da kullanılan ilaçlara göre şekillenebilmektedir.
Hamilelik döneminde alerji olan anne adayları alerji hekimi ve immünolog kontrolü altında alerjinin tedavisi için gerekli olan ilaçları kullanabilir. Hamilelik döneminde alerjik rahatsızlık geçiren anne adayları uzman hekim kontrolü dışında asla ilaç kullanmamalıdır çünkü alerjik ilaçların yan etkileri bazı durumlarda gebeliği tehdit edebilmektedir.
Alerjik rahatsızlıklara hamilelik döneminde özellikle gıda yoluyla alınan alerjik etmenler neden olmaktadır. Dışarıdan vücuda alınan alerjik etmenlere karşı vücut belirli semptomlar göstererek savunmaya geçer. Genellikle hamilelik döneminde tüketilen inek sütü, fındık, ceviz, balık, çilek, çikolata, yumurta ve yer fıstığı alerjik rahatsızlıklara sebep olmaktadır. Gıda alerjisi durumunda, gebe de mide bulantısı, boğaz ağrısı, kusma, gözlerde yanma, vücudun belirli bir bölgesinde kızarıklık ya da kabarma gözükür. Bu bulgular 1-2 dakika içerisinde kendini gösterebileceği gibi 1 ile 2 saat arasında da ortaya çıkabilir. Bu durum gebenin fizyolojik yapısına göre değişkenlik göstermektedir.
No more pages to load
No more pages to load