
Hamilelikte Şeker Yüklemesi
Kadınların hamile kaldıkları ilk aydan itibaren yaptırması gereken önemli testler bulunmaktadır. Bu testler kimi zaman anne sağlığını kimi zamansa bebek sağlığı ve gelişimini hedef almaktadır. Test sonuçlarına bağlı olarak da hamileliğin hangi aşamada olduğu, hangi problemlerin yaşandığı ve bebek gelişiminin ne seviyede devam ettiği saptanabilir. Elde edilen veriler dâhilinde doktorlar başta olmak üzere anne adaylarının izlemesi gereken yollar belirlenir. Yapılan önemli testlerden ilki şeker kontrolünün yapıldığı testlerdir. Şeker yüklemesi sayesinde gerçekleştirilen gebelik diyabeti kontrolünün sonucunda hamileliğin devam etmesi gereken şekli için belirli bir yol çizilir. Bu yolda, anne adaylarının sağlıklarına oldukça dikkat etmeleri gerekmektedir. Dikkat edilmediği ve şeker problemi görmezden gelindiği takdirde, bebekle alakalı sıkıntıların yaşanması çok muhtemel olmaktadır.
Şeker Yüklemesi İçin Gerekli Kontrollerin Alınması Çok Önemlidir
Hamilelikte şeker kontrolü; ilk olarak şekerli su içirilerek gerçekleştirilir. Belli bir seviyenin üstünde çıkan değerler dâhilinde bu sefer anne adayına 3 saatlik yeni bir test yapılır. Şeker yüklemesi olarak bilinen bu testler, anne adayını üç farklı doktorun kontrol etmesi şeklinde tamamlanır. Diyabetin hamileliği etkileyip etkilemediği ya da hamilelik nedeni ile anne adayında başlamış olabileceği bu testler sayesinde anlaşılabilmektedir.
Hamile kadınların özellikle şeker ilacı gibi ağır ilaçlar tüketmesi çok sakıncalıdır. Bu ilaçlar bebeğe zarar vereceği gibi anne adayının da rahatsızlanmasına neden olabilmektedir. Şeker problemi yaşayan anne adayları daha farklı, daha sağlıklı ve daha doğal tedavi yöntemleri ile şeker seviyelerini normal değerlerde tutmaya çalışmalıdır. Bu konuda yapılabilecek ekstra tedavi yöntemleri ise; egzersiz yapmak, yürüyüş yapmak, dikkatli beslenmek ve ağır, yağlı tüm yiyecek içeceklerden kaçınmakla mümkün olmaktadır.
Sıklıkla su içme gereği duyma, eskiye oranla daha az aralıklarla idrara çıkma ve idrar renginde yaşanan değişiklikler diyabet belirtisi olarak değerlendirilebilir. Ayrıca, çok çabuk yorulma ve baş ağrısı gibi problemlerinde eskiye oranla daha şiddetli ve sık yaşanması muhtemel bir diyabet probleminin işaretçisi olabilmektedir.
Hamilelikte şeker problemi yaşamamak ve şeker değerlerinin normal seviyelerde seyir etmesini sağlamak için yapılabilecek bazı yöntemler bulunmaktadır. Örneğin, hamile kalmadan önce kadınların ailelerinde şeker hastası olup olmadığını öğrenmesi çocuk sahibi olmak istediği zamanlarda önemli bir bilgi olarak değerlendirilecek ve doktorların bu konudaki girişimlerini detaylandıracaktır. Öncelikle şeker probleminin halledilmesi, sonrasında ise planlı bir hamilelik geçirilmesi hem anne sağlığı açısından hem bebek sağlığı açısından çok önemlidir. Diyabet problemi, anneden bebeğine geçebilen genetik bir rahatsızlık olması sebebi ile bebeğin dünyaya geldiği andan itibaren şeker problemi ile karşılaşması da mümkündür. Bu tür durumların yaşanmaması ve sağlıklı bir şekilde doğumun gerçekleşmesi için anne adaylarının muhakkak gerekli kontrollerden geçmesi gerekmektedir. Doktoru ile genetik olarak ailede varlığını bildiği tüm problemleri paylaşması da doktoru açısından daha doğru bir yol izlemesine yardımcı olacaktır.
No more pages to load
No more pages to load