Hamilelikte Kabızlık Nedenleri

Hamilelikte Kabızlık Nedenleri, Hamilelikte Kabızlık Sorununa Engel Olmak İçin Neler Yapılmalı, Psikolojik Sebeplerden Kabızlık.

Hamilelik döneminde anne adaylarının karşılaştığı birçok rahatsızlıktan biri de kabızlık şikâyetidir. Bugün, Türkiye’de her iki anne adayından biri kabızlık şikâyeti ile doktoruna başvurmaktadır. Hamilelikte kabızlık şikâyetine neden olabilecek pek çok sebep bulunmaktadır. Hormon seviyesindeki değişim, büyüyen rahmin bağırsaklara baskı yapması, bulantı ve kusma sonucu vücudun sıvı kaybetmesi, demir hapı kullanımı ve psikolojik sebepler gibi sayılabilecek birçok neden kabızlığa yol açabilmektedir.

Hamilelik, anne adayları için baştan tırnağa bir değişim ve bu değişime adapte olma sürecidir. Kilo alınır, karın büyür, hareketler sınırlanır bunun yanı sıra normale göre daha fazla hassas olma gibi fizyolojik ve psikolojik olarak yoğun bir değişim sürecine girmiş olmaları sonucu salgılanan hormon seviyesindeki artışla birlikte bağırsakta yer alan kasların gevşeyerek bağırsakların olması gerektiği şekilde çalışması engellenmekte ve kabızlık rahatsızlığı oluşmaktadır. Gebelikte, kabızlık şikâyetinin oluşmasına neden olan bir diğer sebep de hamilelik dolayısıyla büyüyen rahmin, bağırsaklar üzerinde baskı uygulayarak bağırsakların sıkışmasına, dolayısıyla düzensiz çalışmasına neden olmasıdır. Ek olarak hamilelikte yaşanan bulantı ve kusma rahatsızlıkları sonucu vücudun sıvı kaybetmesiyle birlikte dolaylı olarak kabızlık şikâyeti meydana gelebilmektedir.

Hamilelikte Kabızlık

Gebelik sırasında bebeklerin ihtiyaçları, annenin sahip olduğu değerler ve beslenme şekline göre karşılanmaktadır. Bu dönemde anne adayları, doktor kontrolünde gerek beslenme şekli gerekse vitamin ve ilaç alma konusunda yönlendirilmektedir. Bu amaçla vücuttaki azalan demir ihtiyacının giderilmesini gidermek için verilen ilaçlardan biri de demir hapıdır. Demir hapı, vücuttaki demir değerlerini ve dolaylı olarak kan değerlerini desteklerken yan etki olarak gebelikte kabızlığa sebep olabilmektedir. Tüm bu sebeplerin yanı sıra, gebelik dönemi boyunca anne adayları; gerçekleşen fizyolojik değişime adapte olma çabası, hassasiyet, bebeğin sağlık durumu ile ilgili sebepler dolayısıyla yoğun endişe ve kaygı duyabilmektedir. Hissedilen yoğun endişe, kaygı hatta korku duyguları anne adayını psikolojik olarak engellediği kadar fizyolojik olarak vücudun bu duygularla baş etmesi için direnç oluşturmasına dolayısıyla kabızlık şikâyetinin oluşmasına neden olabilmektedir. Gebelikte kabızlık şikâyetinin giderilmesi için anne adaylarının dikkat etmeleri gereken bazı noktalar bulunmaktadır.

Hamilelikte Kabızlık Sorununa Engel Olmak İçin Neler Yapılmalı

Hamilelikte kabızlığa yol açan rahatsızlıkları gidermek için anne adaylarının en çok su tüketimine dikkat etmesi gerekmektedir.

  • Günde en az 2.5 lt su tüketerek hem bebeğin ihtiyacı hem de anne adayının günlük su ihtiyacı karşılanmış olacaktır.
  • Gebelik süresince gelişen fizyolojik değişimler ve vücut ağırlığının artması sonucu hareketler sınırlanabilmektedir. Dolayısıyla hareketsizlik metabolizmayı yaratacağı için kabızlığa yol açabilmektedir. Bu yüzden gebelik egzersizleri yaparak metabolizmanın hızlanması ile kabızlık giderilebilir.

Hamilelikte Kabızlık

  • Metabolizmanın düzenli bir şekilde çalışabilmesi için tüketilen besin türü çok önemlidir. Pırasa, yer alması, lahana, pancar, kereviz, muz gibi lifli, taze sebze ve meyveler, kepekli gıdalar ve baklagiller tüketerek kabızlık şikâyetinin sona ermesi sağlanabilir.
  • Hamilelikte kabızlık şikâyetinin yanı sıra normal bir dönemde yaşanan kabızlık şikâyeti için sıklıkla önerilen çözümlerden birisi de kuru kayısı tüketimidir. Sabah aç karnına alınan bir ya da 2 adet kuru kayısı metabolizmanın hızlanmasını dolayısıyla bağırsakların düzenli çalışarak kabızlık şikâyetinin son bulmasında büyük yardımcı olacaktır. Sabah kuru kayısı tüketiminin yanı sıra akşam yatmadan alınan bir yemek kaşığı doğal zeytinyağı rahatsızlığın giderilmesini hızlandıracaktır.
  • Gebelikte psikolojik sebepler dolayısıyla yaşanan kabızlık için çözüm yine psikolojik olacaktır. Meditasyon ve nefes egzersizleri gibi bedeni ve ruhu rahatlatan hareketler yaparak hissedilen kaygı ve endişe azaltılacak ve kabızlık rahatsızlığı da kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Bunun için anne adayları uzmanlardan ve profesyonel kurumlardan destek alabilmektedir.

 

 

 

No more pages to load

No more pages to load

googletag.pubads().definePassback('/184585439/out_of_page', [1, 1]).display();