
Hamilelikte Diyabet
Şeker hastalığı hamilelik esnasında ortaya çıktığında sonuçları anne için de bebek için de zararlı olabiliyor. Buna hamilelik diyabeti de deniliyor. Bu diyabet sebebiyle bebekler kilolu doğabiliyor. Doğumdan hemen sonra tartılan bebek 4,5 - 5,5 kilo civarındaysa kilolu bebek kıstasına giriyor. Bir bebek neden kilolu doğar sorusunun cevabı da bu diyabet hastalığı.
Hamilelikte Diyabet Kilolu Bebek Doğumuna Sebebiyet Verir Mi?
Hamilelikte yaşanan diyabet bebeğin kilolu doğmasına sebep olduğu gibi beraberinde de birçok rahatsızlığı getirebilir. İç organlarda kalıcı hasar oluşması gibi ciddi durumlara sebebiyet verebilir. Doğum esnasında annenin kan şekerinin çok düşük olması da hem annenin hem de bebeğin hayatını tehlikeye atan bir durumdur.
Diyabet Tehlikesi İçin Muayene Olunmalı Mı?
Kadınlar hamile kaldıktan sonra vücutlarında da bir takım değişiklikler yaşanır. Glukoz toleransının bozulması veya glukoz toleransının artması gibi durumlarda hamilelik diyabeti ortaya çıkar. Eğer soy ağacı geçmişinde diyabet hastalığına yakalanmış akrabası olan varsa mutlaka tarama testi yaptırılmalıdır. Bu tarama testi hamileliğin 24. ve 27. Ayları arasında yapılabilir.
Ailesinde diyabet hastalığına yatkınlığı olanların yanı sıra kilolu kadınların da diyabet tarama testinden geçmesi gerekir. Kan şekerinin normal düzeye çıkarılması sağlıklı bir bebeğin dünyaya gelmesi için şarttır. Kilolu bebek toplum içerisinden genelde sağlıklı bebek olarak nitelendirilir. Ancak belli bir sınırın üzerindeki bebeklerde kilo ciddi sıkıntılara sebep olmaktadır. Kan şekerinin uygun seviyeye getirilebilmesi için hamile kadına bazı diyetler verilebilir. Bunun yanında insülin iğneleri ile de kan şekeri seviyesi normal seviyeye çıkartılabilir.
Şekerin Yüksek Olması Da Sıkıntı
Hamile olan annenin şekerinin düşük olması durumu sıkıntılı olduğu gibi kan şekerinin yüksek olması da istenmeyen durumlara sebep olur. Anne adayının hamilelik sürecinde diyabete dair en ufak bir işaret varsa anne adayının açlık tokluk kan şekeri düzeyleri sürekli kontrol edilmelidir. 25 yaş üzerindeki anne adaylarında aşırı kilolu olan kadınlarda hamilelik diyabetine yakalanma durumları daha fazladır. Bu nedenle sürekli kontrol altında tutulmalıdır.
Anne adayında glukoz tolerans bozukluğu oluştuğunda bebekte kan şekeri aşırı derecede düşer. Kan şekeri düşen bebekte kalp büyümesi, solunum sıkıntısı gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Bunun dışında kalıcı hasar verecek farklı metabolik sıkıntılar da oluşabilir. Bunların önüne geçebilmek için anneye ve bebeğe anında müdahale etmek gerekmektedir.
Anne adayının kan şekeri seviyesini kontrol etmek için birkaç bölüm bir arada çalışmalıdır. Bu bölümleri endokrinoloji, kadın hastalıkları ve doğum ile diyetisyen olarak sayabiliriz. Gebelik diyabetinin mutlaka kontrol altına alınması gerekmektedir. Bebek neden kilolu doğar sorusunun en kilit yanıtı diyabet olduğu için ve kilolu bebek doğumu, doğum sonrası yaşamı boyunca büyük sıkıntılara sebep olabileceği için düzenli doktor kontrolü şarttır.
Gebelik Diyabetini Önlemek İçin Neler Yapılabilir?
Kilolu bir kadın hamile kalmak istiyorsa ve ailesinde diyabet rahatsızlığı varsa mutlaka hamile kalmadan önce fazlalık kilolarından kurtulmalıdır. Eğer diyabet tehlikesi hamilelik döneminden sonra ortaya çıktıysa mutlaka bir doktora muayeneye gitmeli ve bünyesine uygun olacak şekilde bir diyete başlamalıdır. Eğer diyet tedavisi yapılamıyorsa insülin tedavisine başlanmalıdır.
Gebelik şekeri Nasıl Tedavi Ediliyor?
Hamile kadınların ilaç kullanması pek tavsiye edilen bir durum değildir. Ancak metformin etken maddesi olan ilaçların hamileler tarafından kullanılabileceği düşüncesi mevcuttur. Ancak her ihtimali göz önünde bulundurarak ağızdan alınan şeker tedavi yöntemlerinden kaçınmakta fayda vardır.
İlk yapılması gereken diyet tedavisidir. Bu yeterli gelmediğinde insüline başlanır. Beslenme, ilaç ve egzersiz ile kadın hayatını düzenli bir şekilde yaşamak zorundadır. Çünkü diyabet tamamen tedavi edilebilen bir hastalık değildir.
No more pages to load
No more pages to load