
Hamilelikte 1.Hafta
Hamilelik sürecinin hesaplanması için adet olunan son tarihin ilk günü baz alınır ve o gün hamileliğin birinci günü olarak kabul edilir. Bu nedenle hamileliğin adet bitiminden sonra başladığı düşünülmemelidir. Hamilelik başlangıcında kadın son âdetini mutlaka görmektedir. Bu nedenle de çoğu zaman kadınlar hamile olduklarını ikinci aylarının sonunda adet olmadıklarında anlarlar.Peki hamilelikte 1.hafta da sizi neler bekliyor?
Hamilelikte 1.Hafta İçinde Neler Yaşayacaksınız?
Hamileliğin birinci haftasında genel bir değişim gözlenmez. Kadının hareketlerinde ya da vücudunda daha aktif işlevler başlar. Örneğin, hormonlarda yavaş yavaş farklılıklar gözlenir ve kadının ruh hali de şekillenmeye başlar. Kadınlar hamileliklerinin ilk haftalarında özellikle adet oldukları ilk gün yani hamileliğin başladığı ilk gün ve adet haftası boyunca önceki adetlerine nazaran daha fazla ağrı görebilirler. Kanamaları daha kısa sürebilir. Ancak gebeliğin ilk dört haftası kadar bir süre içinde hekimler kadınlara gebelik teşhisi koymakta zorlanabilirler. Bunun sebebi bebeğin henüz kadının rahmine yerleşememiş yani oluşamamış olmasından kaynaklanır. Bebeğe ait ilk ultrason görüntüleri hamileliğin 5 veya 6. Haftasından sonra alınabilir.
Daha İyi Bir Hamilelik Süreci İçin Neler Yapmalısınız?
Gebelik başlangıcının olduğu bu ilk haftada kadınların beslenmelerine ve sağlıklarına ekstra dikkat etmeleri daha sağlıklı bir bebek dünyaya getirmeleri için önemlidir. Özellikle bilinçli hamileliklerde anne adayları hamile kalmadan en az 3 ay kadar önce çok daha sağlıklı beslenmek için harekete geçmelidirler. Örneğin, kesinlikle sigara ve alkol tüketilmemelidir. Sadece anne adayının tüketmemesi değil, anne adayının çevresindeki kişilerin de bu tür kötü alışkanlıkları anne adayına maruz bırakmamaları gerekir.
Daha İyi Bir Hamilelik Süreci İçin Planlarınıza Neleri Dâhil Etmelisiniz?
Bilinçli hamilelik söz konusu ise ve henüz gebelik başlamadıysa kadının öncelikle kilo vermesi daha doğru olacaktır. Bu sayede hem daha rahat bir hamilelik dönemi geçirecek hem de doğum esnasında daha rahat bir süreç yaşayacaktır. Fazla kiloları olan hamile kadınlar, gebelikleri süresince çoğu zaman düşük tehlikesiyle karşı karşıya kaldıklarından bu uzun süreci yatarak geçirebilmektedirler. Bu durumda da hem gebeliğin yaratmış olduğu şişkinlik hem de hareketsizlik sebebiyle kadınlar da aşırı kilolar meydana gelebilmektedir. Kilo kontrolü sağlanan gebelikler de her zaman daha sağlıklı şartlarda doğum yapılacağı ve doğum sonrası sürecinin daha iyi gelişeceği unutulmamalıdır.
No more pages to load
No more pages to load