
Göbek Yağı Eritme Yöntemleri
Hava sıcaklıkları henüz mevsim normallerine ulaşmamış olsa da yaz mevsimi kapıda. Mağazalarda koyu renkli, kalın giysilerin yerini cıvıl cıvıl, iç açan rengârenk giysiler aldı bile. Giysilerin renkleri koyudan açık renklere doğru, kalınlıkları ise kalından inceye doğru büründükçe haliyle tüm kış boyunca hareketsizlikten ve yemek yemekten dolayı oluşan göbekleri eritmek için herkesi tatlı bir telaş sardı. Diyet programları, hızlandırılmış spor programları derken bedenimiz de aniden dayatılan bu hızlı tempo değişikliğine ayak uydurmakta haliyle zorlanıyor tabi. Peki, karın bölgesinde yerleşkesini kurarak göbek kavramını hayatımıza dâhil eden göbek yağı neden davetsiz misafir edasında çağrılmadan gelip bir türlü gitmek bilmiyor?
Vücudumuz, yediğimiz yiyecek türüne ve miktarına göre bu yiyecekleri protein ve yağ gibi temel besin kaynaklarına dönüştürmektedir. Tüketmiş olduğumuz yiyecekler; protein, karbonhidrat ve yağ gibi besin kaynaklarına dönüşerek bedenin ihtiyaç durumuna göre bir dağılım gerçekleştirmektedir. Tüketilen her yiyecek, yapı gereği içeriğinde farklı oranlarda yağ, protein ve karbonhidrat miktarlarına sahiptir. Dolayısıyla sıklıkla tüketilen aynı tür yiyecekler, vücudun oluşturduğu besin kaynağı dengesini değiştirip bir grup besin kaynağını eksik bırakırken başka grup bir besin kaynağının fazla olması sonucu bedende ihtiyaç fazlası birikime neden olmaktadır. Meydana gelen ihtiyaç fazlası besin kaynakları, bedenin belirli bölgelerinde yerleşerek vücudun olması gereken ideal yapısını değiştirmektedir. Dolayısıyla dengeli bir şekilde tüketilen yiyecek türü ve miktarı, dönüştüğü besin kaynağına göre vücudun ihtiyacı olan canlılık, enerji, hastalıklarla mücadele gibi ihtiyaçlarını karşılarken gereğinden fazla alınması durumunda hem görsel hem de sağlık açısından olumsuz geri bildirimlere neden olabilmektedir.
Genel olarak değerlendirildiğinde vücudun verdiği olumsuz geribildirim gereğinden fazla yağlı yiyecek tüketiminden kaynaklanmaktadır. Bir besin kaynağı olarak yağlar, vücutta kolaylıkla yer edinmekte ancak kolay kolay vücudu terk etmeyen bir yapıya sahiptir. Yağ yakımını sağlamak için vücutta biriken bölgelerde düzenli hareket sağlanmalıdır; ancak yağlanma göbek bölgesinde gerçekleşmişse bu durum süreci biraz daha zorlaştırıcı olmaktadır; Çünkü karın bölgesi bedendeki diğer bölgelere kıyasla hareketin en az ve en zor gerçekleştiği bölgedir. Dolayısıyla karın bölgesinde yerleşmiş fazla yağ birikimi diğer bölgelerdeki yağlanmalara kıyasla daha kalıcı olmaktadır. Peki, bu kısır döngü nasıl kırılır?
Göbek Yağı Eritmek Artık Çok Kolay !
Aslında istikrarlı bir şekilde izlenecek birkaç adımla birlikte göbek yağlarından kurtulmak mümkün.
-
Güne Kahvaltı ile Başlayın
Güne kahvaltı yapmadan başlamak ya da gün içinde öğün atlamak göbek yağlanmalarının temel nedenlerinden biridir. Kendinizi aç bırakarak yağlarınızdan kurtulmanız mümkün değildir. Tam tersine vücut besin almadığında tıpkı uykuda olduğu gibi kendini dengelemek için metabolizmayı yavaşlatıp uyku moduna geçerek daha az kalori yakar.
-
Su için
Bol bol su tüketin. Özellikle kış mevsiminde hava koşullarından dolayı bir zorunluluk oluşmadığından su tüketiminde azalma olmaktadır; Ancak tüm kış boyunca az su tüketerek metabolizmanızı ve sindiriminizi yavaşlatmış dolayısıyla göbeğinizde oluşan yağlanmaya olanak sağlamış olmaktasınız. Bunun için her sabah ve her öğün öncesinde bir bardak soğuk su içerek hem yağ yakımınızı hızlandırabilir hem de kısa sürede doyarak aşırı yemek yemenin pişmanlığını yaşamamış olursunuz.
-
Anı Yaşayın! Yemek Yerken Yediklerinize Odaklanın
Gün içinde hep bir telaş ve koşturmaca halindeyiz. Bu durum yemek yeme esnasında da böyledir. Yemek yeme sırasında da kafamız hep işlerle meşguldür. Dolayısıyla yediğimiz lokmaların tadına varmadan tüm olarak ve hızlı bir şekilde yeriz. Bu durum, hem daha çok yememize hem de enerjinin yağ yakımına değil tüm olarak alınan lokmaların sindirilmesine harcanmasına neden olmaktadır.
-
Stresten Uzak Durun
Uykusuzluk, kaygı, aşırı çalışma ve yeterli dinlenmeme dolayısıyla stres meydana gelmektedir. Stres, duygusal olarak olduğu kadar hormonal dengemizi de bozmakta ve bazı hormonların aşırı salgılanmasını sağlamaktadır. Bu hormonlardan biri olan kortizol hormonu ise vücutta yağ birikimine katkı sağlamaktadır. Gün içinde çeşitli sebeplerle sürekli strese maruz kalıyoruz ve ne yazık ki şehir yaşamında bundan tamamen kurtulmak mümkün değil. Yine de kendimize belirli zamanlar yaratarak stresten uzaklaşabiliriz.
-
Dengeli Beslenelim
Hangi ağırlıkta besin türü ile beslendiğimizin farkında olursak belki de göbek yağlarımızın neden kaynaklandığını da anlayabiliriz. Dengesiz bir şekilde diyet yaparak ya da beslenerek vücudumuza ihtiyaç fazlası yağ alarak bir taraftan göbek yağlarımızdan kurtulmak isterken bir taraftan da göbeğimizin oluşmasına neden olup boşa kürek çekiyor olabiliriz.
-
Hareket Şart
İnsan olarak vücut yapımız hareket etmeye uyumlu hatta zorunludur. Bedenimizi hareketsiz bırak kendimizi de inkâr etmek olacaktır. Bu sebeple günlük koşturmaca içinde düzenli spor yapılamıyorsa bile kendimize yürüyüş yolları oluşturarak ihtiyacımız olan hareketi yaratabiliriz.
No more pages to load
No more pages to load