
Glütensiz Yaşam Nedir?
‘’Glüten nedir?’’ Sorusu sıklıkla duyduğumuz bir soru fakat doğru cevabı bilen kişi sayısı oldukça az. Glüten buğdayda, çavdarda, mayada bulunan bir protein bağlayıcıdır. Taneciklerin elastikliğini sağlar. Glüteni bu bağlamda yapıştırıcı olarak düşünebiliriz. Ekmeğin dolgunluğunu sağlar. Ancak bazı kişiler için bu ürünleri tüketmek ciddi sağlık sorunlarına yol açmakta ve hayatlarını etkilemektedir. İşte bu durumda Glütensiz Yaşam onlar için başlamak zorundadır. Glütensiz yaşam, sanılanın aksine kolay adapte olunabilecek, sağlıklı bir hayat şeklidir. Gelin hep birlikte glütenle ilgili merak edilen detaylara bakalım.
Glütensiz Yaşam İçin Hangi Besinler Tüketilmemelidir?
Pişirilmiş Unlu Mamuller
Bira
Reçel
Kızarmış Patates
İşlenmiş Etler
Pizza
Salata Sosları
Soya Sosu
Baharatlar
Konserve Çorba ve Yemekler
Glüten Alerjisi ile Çölyak Hastalığının Farkı Nedir?
Glüten alerjisi tahıl grubuna mensup ürünlerin içindeki glütene karşı alerjik reaksiyona sahip olmaktır. Çölyak hastalığı ile aynı belirtilere sahiptir ve glütensiz diyet uygulandığında bu belirtiler kaybolur.
Çölyak Hastalığı ise her 100 kişiden 1 kişiyi etkileyen ve glüten tüketildiğinde ince bağırsağa zarar veren bir genetik hastalıktır. Çölyak Hastalığı bağışıklık sindirim sistemini etkiler. Çölyak hastalığı, ortaya çıkışından itibaren vücudun glüten proteinine karşı alerji göstermesidir. Gebelik ya da ameliyat gibi durumlar çölyak hastalığının ortaya çıkışını tetikleyebilir. Tedavi edilmemiş çölyak hastalığı uzun vadede kanser de dahil olmak üzere ciddi fiziksel hastalıklara sebebiyet verebilir. Bu nedenle, aşağıdaki semptomlara sahip olduğunuzu düşünüyorsanız bir uzmandan destek almanız faydalı olacaktır.
Semptomlar Nelerdir?
Karın bölgesinde ağrı
Anemi
Kabızlık
Depresyon
İshal
Yorgunluk
Kiloda dengesizlik
Burada önemli olan nokta bu semptomların başka hastalıklarda da görünebilmesi ve kişinin kendi kendine teşhis koymamasıdır. Mutlaka bir doktora danışılmalıdır. Aynı şekilde diyetler de kişilere özel hazırlanmalı ve internetten bilgiler ile karar verilmemelidir.
Hangi Gıdalarda Glüten Bulunmaz?
Eğer siz de bu belirtileri gösteriyorsanız ve bir uzmana danışarak kendinizde glüten alerjisi olduğunu öğrendiyseniz glüten içeren besinleri hayatınızdan çıkarmanız gerekiyor. Glüten içermeyen bir beslenme diyeti seçtiğiniz takdirde semptomlarınız da azalarak yok olacaktır. Glüten içermeyen besinler şu şekildedir:
Susam yağı, saf zeytinyağı ve Hindistan cevizi yağı gibi sağlıklı yağlar
Rokfor hariç peynir türleri
Susam tokumu, chia tohumu, keten tohumu gibi tohum türleri
Balık, yumurta, kümes hayvanları ve kırmızı et gibi protein kaynakları
Brokoli, pazı, soğan, marul, turp, yeşil fasulye gibi sebzeler
Avokado, limon, balkabağı gibi düşük şekerli meyveler
Yapım aşamasında buğday ve soya kullanılmamış olan otlar, baharatlar ve çeşniler
Glütenin Faydaları, Zararları
Eğer alerjiniz yoksa glüten insan sağlığı için son derece faydalı bir protein grubudur. Bitkisel protein kaynağı olduğu için yararlıdır. Pek çok yemek tarifinde kullanılan jelatinin en önemli alternatifidir. Kokusu ve lezzeti jelatinle kıyaslandığı zaman çok daha iyidir. Aynı zamanda ekonomiktir. Çölyak hastalığı ya da glüten alerjisi olmayan kişiler tarafından kolaylıkla sindirilen yapıdadır.
Glüten, birbirinden farklı iki proteinin birleşiminden meydana geldiği için, insan vücudunun tepki vermesine açık bir besin maddesidir. Aynı zamanda yapılan pek çok araştırma, glütenin bağımlılık yapan bir madde olduğunu göstermektedir. Pek çok sektörde glütenin kullanılmasının esas sebebi budur. Bağımlılık yapan madde, ürün satışının devamlı olmasını sağlar. Bu nedenle, glüten alerjisi olmayan kişilerin bile glütenli gıda tüketimlerini kontrol altında tutmaları gerekmektedir. Her gıda, aşırıya kaçılmadığı takdirde tüketilebilir. Glütenli gıdalar için de bu durum geçerlidir.
No more pages to load
No more pages to load