
Genital Bölge Siğil Ve Mantarları
Mantar vücudun birçok yerinde meydana gelebilen bir deri hastalığıdır. Genital bölge siğil ve mantarların ilk belirtileri kaşıntı olarak ortaya çıkarken sonrasında kızarıklık ve kabarcıklar kendini göstermeye başlar. Temizliğin tam olarak yapıldığı durumlarda dahi ortaya çıkan mantar ve siğiller özellikle hijyenin tam olarak sağlanamadığı durumlarda çok daha kolayca ortaya çıkabilir. HPV ya da genital Human Papilloma olarak bilinen siğil virüsü cinsel yol ile bulaşan hastalıkların başında gelmektedir. Özellikle mantardan çok daha ciddi bir hastalık olduğunun altını çizmemiz gereken genital siğiller zamanında müdahale edilmezse istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Son dönemlerde özellikle gençler arasında bu şikayet ile doktora başvuran gençlerin sayısı bir hayli fazlalaşmış durumdadır.
Genital siğiller sadece kadınlarda değil erkeklerde de genital bölgede ve makat etrafında oluşur. Ağrısız bir özelliğe sahip olan siğiller bazen tek bir tane olabildikleri gibi bazen de birçok sayıda üremiş olabilirler.
Genital Bölge Hastalığı ‘HPV Virüsü ‘
Cinsel bölgede deri ile mukozalarda enfeksiyon yapan, siğil şeklinde kitlelerin oluşumuna neden olan bir çeşit virüstür. Birçok virüste olduğu gibi HPV virüsü de vücuda girdikten sonra buraya yerleşmeye başlayarak zaman zaman alevini arttırır. Enfeksiyonun bittiğini düşündüğün zamandan kısa bir süre sonra vücudunuzdaki bağışıklık sistemi gücünü kaybederse enfeksiyon yineleyebilir. Tam olarak tedavisinin mümkün olmadığını söylemek yanlış olmayacaktır. Ancak bazı tiplerinin 4 ile 5 yıllık bir tedavi sonucu vücuttan tamamen atılabildiği de gözlemlenmiştir.
Son dönemlerde sıkça adını duyuran rahim ağzı kanseri (serviks kanseri) olan kadınların %95’inde HPV virüsü de görülmektedir. Sadece kadınlarda görülen ve son dönemlerde oldukça sık karşılaşılan rahim ağzı kanserinin en önemli ve belki de tek nedeni HPV virüsüdür. Vücutta genital siğillere rastlanması halinde mutlaka acil bir şekilde doktora başvurulmalı ve genital siğillerin kontrolü sağlanmalıdır. Oldukça bulaşıcı bir virüs olan genital siğiller, yakılarak tedavi edilebilir. böyle bir durumda genital siğiller bulaşıcılıklarını azaltarak nekahat dönemine girebilirler.
Genital Mantar
Kadınların %75’i hayatlarında en az 1 kez de olsa vajinal mantar ile uğraşmak durumunda kalırlar. Mantar enfeksiyonu genel olarak başka bir yerden bulaşmaz. Kadının vajinal floralarında bulunan mantar hücreleri, çeşitli nedenlerle vücut direncinin düştüğü bir anda çoğalabilir. Fazla miktarda antibiyotik kullanımı sonucu, stres ya da yorgunluk sonrasında ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Çok nadir de olsa cinsel yolla bulaşabildiği de görülür.
Genital bölgede meydana gelen akıntının normalden çok daha fazla ya da kokulu olması mantar enfeksiyonun en belirgin özelliğidir. Aynı zamanda genital bölgede şiddetli kaşıntı da mantar enfeksiyonuna yakalandığınızın bir kanıtı niteliğindedir. Fakat her genital kaşıntının mantar enfeksiyonu olmadığını hatırlatmak isteriz. Böyle bir durum ile karşılaştığında çoğalmasını beklemeden mutlaka doktorunuza görünmelisiniz. Mantar tedavisi ağızdan hap kullanımı, vajinal tablet ve genital bölgenin dışına sürülen kremler ile gerçekleştirilebilir. En sık kullanılan yöntem vajinaya yerleştirilen fitil ile gerçekleştirilmektedir.
No more pages to load
No more pages to load