Fitness Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Fitness Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar, Fitness'ın Kadınlar İçin Önemli Olması, Antrenmandan Önce Isınmak Şartmıdır?

Fitness ile ilgili tüm doğru bilinen yanlışları bu yazımda sizler için paylaşıyorum.

Fitness Nedir?

Sağlıklı bir hayat sürmek için yapılan planlı fiziksel aktiviteler ‘’fitness’’ı oluşturur. Fiziksel uygunluk anlamına da gelmektedir.

Ne için Uygunluk?

Bireyin içinde olduğu duruma uygun olması, sporcunun katıldığı müsabakanın gerektirdiklerini, bir ev hanımının ise hayatı için gerekli olan hareket bütünlüğünü sağlayabilmesi, bireyin fiziksel olarak sağlıklı olduğunu ifade eder.

Fitness sağlık için yapılan bütün fiziksel aktiviteleri içinde barındırır.

Fitness ve Body Building Aynı Şey mi?

Fitness ve vucüt geliştirme (body building) terimleri aynı anlamda kullanıyor olsada, birbirinden farklı olgulardır. İkisini birbirinden ayıran en belirgin şey: vücüt geliştirmenin müsabakası olması yani bir spor dalı olmasıdır.  Müsabakası ve hakemi olan sporlarda genelde sağlığa değil başarılı olmasına bakılır. Fitness sağlık odaklıdır ve günlük yaşam kalitenizi artırmak amaçlıdır. Yarışması yoktur.

Yağlar Kasa Dönüşür Mü?

Bu tam bir hurafedir. Vücutta yağlar ve kaslar birbirlerinden çok farklı dokulardır birbirlerine dönüşemezler. Tıpkı demirin plastiğe dönüşemeyeceği gibi.

Koşu Bandı Ve Doğada Yürüyüş Arasında Fark Var Mı?

Fitness

Elbette. Koşu bantları zamanı kısıtlı olan ve kısa bir sürede egzersiz yapmak isteyen insanların belli tempolarla koşması veya yürümesi için kullanılması gereken aletlerdir. Bir saat yürüyüş yapmak isteyen kişilerin doğada yürümesi daha faydalıdır. Koşu bandı düz ve sert zeminlidir. Çok uzun süren yürüyüşler profesyonel sporcu değilseniz dizlerinize zarar verebilir. Doğada yürüyüşte zemin toprak zemin ve inişler çıkışlar olacaktır. Ufak olan iniş çıkışlar bile gövdenizdeki ve bacaklarınızdaki kasları uyaracak ve farklı kasılmalara sebep olacaktır. Koşu bantlarındaki tek düze yürüyüşler size çokta fayda sağlayamayabilir.

Kimler Fitness Yapabilir?

Herkes yapabilir. Belirli bir kalıbı ve düzeni olmadığından her yaşta yapılabilir. 16 yaşından küçük cocuklar için vucüt ağırlıgıyla yapacagı çalışmalar gelişimini destekleyecektir. Her bireyin antreman programını takip eden bir uzman olmalıdır. Her vucüt tipinin birbirinden farklı olması sebebiyle her hareket her bireyde aynı sonucu vermeyecektir. Kişilerin yaşı, sporculuk düzeyi, beslenme şekli farklı oldugu için her vucut için, o vucüda uygun ve yaşamına göre bir program dizayn edilmelidir.

Fitness ‘ın Faydaları

Kuvvetinizi artırır.

Estetik olarak görüntünüzü değiştirip, daha iyi hissetmenizi sağlar.

Esneklik, denge, kas yoğunluğunuzu artırır.

Kötü kolestrolünüze oranla iyi kolestrolünüzü artırır.

Kilo verme hızınızı artırıp daha güçlü olmanızı sağlar.

Psikolojik olarak vücudunuzdaki değişimlerden dolayı mutlu olmanızı sağlar. Kendiniz için yaptığınız şeyler sizi mutlu eder.

Metabolizma hızınızı artırır.

Egzersiz sırasında ve sonrasında mutluluk hormonunu artırır.

Antrenmandan Önce Isınmak Şartmıdır?

Kesinlikle. Antremana başladan önce bağ dokunuzu ve vucüdünuzu hazırlamak için kısa bir ısınma yapmanız sakatlanma riskinizi azaltacaktır. Kısa süreli koşu, ip atlamak veya kürek çekmek iyi seçeneklerdir.

Fitness'ın Kadınlar İçin Önemli Olması

Kadınların genel olarak fitness ile ilgili düşünceleri kaslanıp erkeksi bir görüntüye sahip olacakları korkusudur. Bu çokta mümkün değildir. Sosyal medya dolayısıyla bir çok branşı yapan sporcular görülüp onlar gibi olunabiliceği korkusu oluşur. Lakin bu görülen vucütlar büyük bir disiplin ve büyük bir çalışmanın ürünüdür.

Fitness

Özellikle vücüt geliştirmeci kadınların vucüdüyla kıyaslanıp ilk eline ağırlık alındığı anda öyle olunacağı düşüncesinin yıkılması lazım. Yarışma statüsünde ki sporcuların ağır antrenmanlar ve ağır diyetlerle o vucüda sahip oldukları, bazı ilaçları kullanmak zorunda kaldıkları bilinmeli ve onun branşının yarışma boyutunda oldugu kabul edilmelidir. Sedanter bireylerde yapılan fitness egzersizleri kişinin vucudüna uygun, sakatlığına ve daha sağlıklı bir yaşam elde etmesine yönelik olacagı.

Küçük kilolarla ve bu düzende vucudunu daha aktif hale getirerek çalışması şimdi ve ilerisi için daha iyi bir vucut daha aktif bir metabolizma için yapılmalacak hareketlerden oluşacaktır. Bu da size korktugunuz vucüdü değil daha dinç daha hissedeğiniz vucudu verecektir. İlerleyen yaşlarda kadınlarda kas ve kemik yogunluğunun azalmalar mümkün olabilir. Bunu engellemek için küçük kilolarla çalısmak faydalı olacaktır.

Bahar Alpci

Bahar Alpci

29.01.1992 İstanbul Fatih doğumluyum. 10 Yaşında boks ve kickboksa başlayıp lisanslı sporcu oldum. Haliç Üniversitesi Spor Akademisi(Antrenörlük Bölümü)nde 3.sınıftayım. Uzmanlık alanı olarak Fitness seçtim. 4 senedir aktif eğitmenlik yapıyorum. Şu anda Kemer Country Golf Klubünde Fitness-Pilates Eğitmenliği yapıyorum. Hala eğitimlerim devam etmekte. Son 2 senedir Wushu sporuyla da ilgileniyorum bu braşta da lisanlıyım.

Kadin.com’da fitness ve pilatesle ilgili merak edilenler ve bilinmesi gerekenler, kişiye ve rahatsızlıklara (skolyoz,hiperlordoz,kifoz) göre egzersizler, egzersizin ruhsal ve fiziksel artıları hakkında yazılar yazıyorum.

No more pages to load

No more pages to load

googletag.pubads().definePassback('/184585439/out_of_page', [1, 1]).display();