
Evimizde Kurabileceğimiz Minik Bir Sera
Tükettiğimiz besinlerin pek çoğunun katkı maddeli olduğunu biliyoruz. Bu aslında hepimizin ortak şikayeti öyle değil mi? Şehirden uzaklaşıp meyve ve sebzelerin doğal koşullarda yetiştirildiği yerlere gittiğimizde, hep bir “keşke” diye düşünürüz. Keşke biz de besinlerimizi bu kadar doğal ve lezzetli halleri ile tüketebilsek ya da keşke benim de bir bahçem olsaydı ve kendime bir minik bir sera kurabilseydim diyoruz…
Organik Bir Sera İle Daha Sağlıklı Sofralar
Bu ihtiyaçların sonunda, son yıllarda pek çok semtte organik pazarlar kurulmaya başlandı. Ancak maalesef hepimizin bütçesi için bu pazarlar da uygun olmayabiliyor. Bu soruna çözüm olarak, en sık kullandığımız besinleri yetiştirmek için, balkonda minik bir sera kurulabilir elbette. Tabi, son dönemde artan yenilenmeler ile artık evlerde balkon bulmak da oldukça zor bir hale geldi… O zaman biz de seramızı evde kuralım!
En önemli kriterimiz ışık olduğundan, evinizin bolca güneş alan güney cephesini tercih ederek işe başlayabilirsiniz. Günün ortalama 4-6 saatinde güneş alabiliyor olması besinlerin büyüyebilmesi için çok önemli bir nokta.
Özellikle kış aylarında güneş ışığı yeterli gelmiyorsa, ek bir ışıklandırma desteğine ihtiyacınız olabilir. Cama mümkün olan en yakın şekilde yerleştireceğimiz cam, plastik ya da naylon alan içerisinde minik seranızın ilk adımlarını atabilirsiniz. Burada önerimiz, ışık geçirgenliği en yüksek olacağından, seranızı cam içerisinde kurmanızdır.
Peki neler yetiştirebiliriz? Domates, biber, salatalık, patlıcan, semizotu, maydanoz, roka, marul, bakla, reyhan, fesleğen, soğan, nane gibi daha pek çok meyve ve sebzeyi kendi seranızda yetiştirebilmeniz mümkündür.
Kendi seranızdan topladığınız organik besinlerle kuracağınız sofraların çok daha lezzetli olacağına da eminiz… Seranızı kurarken toprak kullanımı, sulama, havalandırma gibi diğer noktalar da ışık kadar önemlidir. Bitkilerinizi sera içine yerleştirirken kullandığınız toprağın karışımlı toprak olması da bir diğer önemli noktadır. Kışın seranız için en az 15 derece ideal bir sıcaklık seviyesidir. Sulama sonrasında seranızın doğru şekilde az da olsa havalandırılmasına dikkat etmek gerekiyor.
Aksi takdirde içerde oluşacak yoğun nem bitkileriniz için hem fazla gelebilir hem de zararlı mikroorganizmaları geliştirebilir. Ayrıca bu havalandırma içerdeki oksijen ve karbondioksitin dengelenmesine de yardımcı olacaktır. Her sebzenin ışık ve su ihtiyacı farklı olduğu için, yetiştirme aşamasında bitkinize göre bu ihtiyaçlara dikkat etmeyi unutmamak gerekir. Son bir not da; sulama işlemini mümkün olduğunca sabahları güneş yüzünü göstermeden yapmanızda fayda var.
Bitkilerle ilgili pek çok farklı fikir ve uygulama örnekleri için https://www.facebook.com/NFloraIstanbul/ ya da https://www.instagram.com/nflora_/ sayfalarımızdan bize ulaşabilirsiniz.
No more pages to load
No more pages to load