Evde Yenidoğan ve Prematüre Bakımı Üzerine Uzman Hemşire Betül Bağçeci Röportajımız

Evde Yenidoğan ve Prematüre Bakımı Üzerine Uzman Hemşire Betül Bağçeci Röportajımız. Bebek bakımı nasıl olmalıdır, nelere dikkat edilmelidir?

Bebeğinizi ilk kucağınıza aldığınız anın güzelliği paha biçilmezdir. Ancak özellikle de ilk bebeğiniz ise bu dönemde tedirgin olmanız, endişeye kapılmanız çok normaldir. Bebeğin nasıl emzirilmesi gerekiyor, ağladığında panik olmadan nasıl müdahalede bulunmak lazım gibi bir sürü soru, sorun anne babaların gözünü biraz korkutabilir. Anne-babaların bu yepyeni süreci huzur içinde, panik ve telaşa kapılmadan geçirmelerini sağlama hedefiyle hizmet veren Uzman Hemşire Betül Bağçeci ile tüm bu soruları konuştuk.

Uzman Hemşire Betül Bağçeci Röportajımız

1. Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

1991 Yılında İstanbul’da doğdum. 2013 yılında İstanbul Bilim Üniversitesi Florence Nightingale Hemşirelik Yüksek Okulundan mezun oldum. 4 yıl boyunca tüm Florence Nightingale grup hastanelerinde stajyerliğimi tamamladım. İlk profesyonel çalışma hayatıma Anadolu Sağlık Merkezi Johns Hopkins Hastanesi pediatrik kvc yoğunbakım alanında başladım ve sonrasında yenidoğan alanında branşlaştım. Çeşitli kurumların yeni doğum yapmış ailelerine evde birebir uygulamalı ve teorik eğitim vererek onları ebeveyn olma sürecine hazırladım.

Anne  ve anne adayları ile aynı dili konuşmak  ve bütünlüğü profesyonelliğe taşımak için aldığım eğitimler;

Doğum koçluğu eğitici eğitimi ve Lohusalık, yenidoğan,emzirme danışmanlığı eğitici eğitimi ve sağlık bakanlığı onaylı NRP yenidoğan canladırma (resüsitasyon) sertifikalarını tecrübelerime ekledim.

Takvimler 2016 ekim ayının son haftasını gösterirken www.betulbagceci.com isimli  prematüre ve yenidoğan hizmeti veren web sitemi kurdum. Yine aynı tarihte başarılı kadın fotoğrafçılar; Gökçenur Temel, Ela Öğüt ile beraber adını doğummelekleri olarak koyduğumuz, yenidoğan ve doğum fotoğrafçılığı hizmeti projemizi hayata geçirdik. Şimdi bilgi ve deneyimlerimi paylaşmak için sizlere bir adım daha yakınım.

2. Mesleğinize aşık görünüyorsunuz. Bu mesleği tercih etmenizin sebebi nedir?

Anaç ruhlu ve yardımseverliği içinde zirvede taşıyan biriyim ben. O yüzden beni de içinde taşıyabilecek meslek Hemşirelik olmalıydı ve öylede oldu.Hemen hemen tüm birimlerde çalıştım, kendimi bulduğum, çalışırken çok yorulsamda mutlu olduğum ve emeğimin karşılığını görebildiğim tek yerdi yenidoğan. Ellerinizin altında pamuk gibi hassas minicik bir kalp, anne karnından dünyaya alışmaya çalışan  ve sürekli tutma refleksiyle ellerinize  yapışan minicik parmaklar, savunmasız bir beden  ve tek ilacı sevgi+güven olan bir melek. Fedakarlık kelimesini en iyi anlatan meslek, bir annenin bebeğini emanet edebileceği en güvenli liman olduğunuzu bilmek. Yeniden tercih hakkim olsa şüphesiz yine bebek hemşireliğini tercih ederdim.

İlk Aylarda Dikkat Edilmesi Gereken Detaylar

3. Erken doğum veya normal doğum farketmeksizin her bebek sahibi olan aileyi keyifli ama bir o kadar da zorlu bir süreç bekliyor. Özellikle ilk aylarda anneler için mutlaka dikkat edilmesi gereken bir kaç püf noktası verebilir misiniz?

Her anne ve bebek bizim için çok özeldir. Anne-bebek iletişiminde ki en güçlü iletişim aracımız annenin bebeğini emzirmesi ve ten tene temasın sağlaması olmazsa olmazlarımız arasındadır. Doğumdan sonraki ilk 1 saat içinde ilk emzirme işleminin tamamlanmış olmasını istiyoruz. En çok yapılan yanlışlardan birtanesi bebeklerin tek meme emzirtirilerek yorulup uykuya dalmasını normal kabul etmektir. Hiç bir bebek tek meme emerek doymaz bebekler mutlaka iki memeyide en az 15-20 dakika emmeli ve sonrasında 2-3 saatlik uykuya geçmelerine izin verilmelidir. Bu süreç annelerin dinlenmesine, meme de süt üretimi için zaman tanınmasına  aynı zamanda bebeğin kaliteli bir uyku geçirmesine izin verececektir.

Yapılan hataların bir diğeri ise bebeği gereğinden fazla giydirmek!

Yenidoğanın ortam sıcaklığı 22-24 derece olması idealdir.Fazla sıcak bebeğinize uyku hali getirir ve cildinde isilik dediğimiz kırmızı minik kabarcıkları görebilirsiniz. Emzirirken battaniye kullanılmamalı,bebek annenin vücut ısısı ve emerken sarfettiği eforla oldukça ısınacaktır.

Lohusanın ilk zamanlarda daha sessiz ortamlarda ve eşi ile yalnız kalmasını öneriyoruz.Her kafadan çıkan sesler,aile büyüklerinin ve annenin  arkadaşlarının  tecrübelerini farklı farklı anlatıyor olması anneyi psikolojik açıdan gerer ve endişelendirir. Gerekirse ilk birkaç gün bebek bakımında profesyonel destek alabilirler. Dolayısıyla aile büyükleri , anne ve baba bebek bakımında bilinçlenir bu değerli zamanları birlikte çok daha güzel ve eğlenerek geçirebilirler.

Prematüre Bebek Annelerine Öneriler

4. Şüphesiz prematüre bebeklerin gelişim süreci diğer bebeklere göre çok daha zor. Peki bu önerilere ek olarak hastane sürecinden sonra prematüre bebek sahibi anneler için önerileriniz nelerdir?

Prematüre bebek güçlüdür o yüzden annelerinin de herzamankinden daha güçlü olmalarını istiyoruz. Enfeksiyona açık olduklarından dikkat edilmeli, ziyaretçi kısıtlaması yapılmalı ve odası mutlaka günde 2 kez havalandırılmalıdır.

Anne sütünün oluşumunu engelleyen 3 kısır döngüden mutlaka uzak durmaları gerekir.

1-stres,üzüntü

2-yorgunluk ve uykusuzluk

3-sütüm gelmezse ya da kesilirse endişesi

Anne mucizedir,siz bebeğiniz için o sütün oluşumunu arttırmakla yükümlüsünüz ve hormonlarınız bu görev için çoktan iş başı yaptı. Şimdi arkanıza yaslanın ve bebeğinizi kucağınıza almanın mutluluğunu yaşayın.

Bebeği zamanında doğmuş bir annenin sütündeki protein seviyesinin çok daha üstünde bir protein seviyesine sahipsiniz unutmayın. Hormonlarınız bebeğinizin haftasına ve ihtiyacı olan içeriğe göre süt üretir ve bebeğiniz ortalama 2 yaşında diğer yaşıtlarını yakalamış olur.

5. Prematüre bebek sahibi annelere yardımcı olmak üzere oluşturduğunuz bir ekibiniz var. Siz ve ekibiniz annelere ne gibi konularda yardımcı oluyorsunuz?

Vizyonumuz doğumdan itibaren anne ve bebeğin yanında olarak bebeğin dış dünyaya doğru bir şekilde adapte olmasını,anne babanın ise bebekli bir hayata stressiz,mutlu,özgüveni yüksek bir şekilde devam etmesini sağlayıp sağlıklı ailelerin zeminini oluşturabilmek. Bu kadar hassas bir konuda gerçekten çok özel bir ekip oluşturduğumuza inanıyorum.

Doğumdan itibaren emzirme desteği (doğru pozisyon,emzirme sıklığı ve süresi), farklı tutuş teknikleri, yenidoğanın banyosu, bebek masajı,göbek bakımı,sünnet pansumanı,doğru gaz çıkarma teknikleri ,vücut bakımı, bebeğin giyinmesi ve uygun oda ısısı,süt sağma ve saklama koşulları,uyku eğitimi,sarılığın nedenleri ve çözüme yönelik bilgiler ile aileyi destekliyoruz.

 6. Mesleğiniz süresince unutamadığınız, sizi çok etkileyen bir anınız var mı?

Mesleğe başladıktan sonra sürekli öğretilen birşey var, hastalarınızla kesinlikle duygusal bağ kurmayınız…Bu çok zor birşey ama baktığınız, avuçlarınızın arasında minicik bir bebek. Egehan da onlardan birtanesi. 30 haftalık 1700 gr ne yazık ki 12.gününde kalp krizi geçirdi ve biz 110 gün boyunca yoğunbakımda tüm zor süreçleri beraber atlattık. Anne kokusu veremesemde sevgiyi ve güveni kollarımda bulması için sarıp sarmaladım,kulağına ninniler fısıldadım. Egehan şuan 22 aylık cp (beyin felci-serebral palsi )hastası  ve çok şükür ki hala beraberiz. Umuda yolculuğumuz var onla,hiçbir yerde durmadık, molaları kaldırdık. Bu mesleğin en güzel yanlarından biri de onlarca çocuğunuzun olması ,onlarca kalpte yer edinmeniz .

7. Son olarak anne ve anne adaylarına iletmek isteyeceğiniz bir mesajınız var mı?

Harika bir sürece merhaba diyorsunuz o yüzden kendinize fırsat verin ve bu mucizevi olayın keyfini çıkarın. Kendinizi ve bebeğinizi cam bir fanusun içinde korunaklı,şeffaf ve tertemiz olarak hissedin. Stres ve üzüntüden kaçının,dinlenmek için kendinize zaman ayırın ve tüm olumsuz düşüncelerinizi  uzaklaştırın. Sütünüzün daha iyi geleceğini siz de göreceksiniz.

Destek almaktan çekinmeyin, unutmayın ki kucağınızda dilini henüz bilmediğiniz ve her gün farklı hareketlerle yabancı olduğu bir dünyaya alışmaya çalışan bir bebek var.

 

 

 

 

Betül Bağçeci

Betül Bağçeci

2009 yılında İstanbul Bilim Üniversitesi Florence Nightingale Hemşirelik Yüksekokuluna başlayan Betül BAĞÇECİ 6 yıldır çeşitli kurumlarda yenidoğan bölümünün farklı birimlerinde görev yaptı.
Prematüre ve yenidoğanların doğumdan sonra özel evde bakım ihtiyacını karşılama, ebeveynleri bebek bakımının püf noktaları hakkında bilgilendirme ve uygulamalı eğitim konusunda uzman. Emzirme danışmanlığı ve doğum koçluğu.

No more pages to load

No more pages to load

googletag.pubads().definePassback('/184585439/out_of_page', [1, 1]).display();