
Çiçek Bakımı İle Çiçeklerinize Güzellik Katın
Birçoğumuz çocukluğumuzdan itibaren ya bahçeli evde büyümüş ya da çiçek bahçesini andıran bir evde yaşamışızdır. Genelde salonlarımızın her yerinde irili ufaklı saksılar vardı. Ancak zaman ilerleyip de günümüze yaklaştıkça evler yeşilliklerden ve doğadan uzaklaşır oldu. Neyseki bu dönem kısa sürdü ve evlerde çiçek bakımı son zamanlarda tekrardan popüler oldu. Herkes doğaya geri dönmeye başladı. Uzun zaman çiçeklerden ve doğadan uzak kalanların da bu aşamada kafalarında sorular olmaya başladı. Evde çiçek yetiştirmenin püf noktaları nelerdir , çiçek bakımı nasıl yapılır? Kafanızdaki tüm soruların cevapları yazımızda...
Çiçek Bakımı İçin Önemli Olan Hususlar Nelerdir?
Aslında insan yaşamından çok da fazla farklılık göstermeyen bitki dünyası temel ihtiyaçları karşılandığı takdirde bunun karşılığını size muhakkak ki verecektir. Fakat her çiçeğin farklı bir ihtiyacı ve karakteri olduğunu asla unutmamak gerekiyor.
Her çiçek farklı bir iklimin bitkisi olduğundan dolayı, çiçeklere birer birey gözü ile bakıp bakımlarını ona göre sağlamalısınız. Miktarları farklı olsa da her çiçek için özellikle su, nem ve güneş ışığı olmazsa olmaz olan üç besin kaynağıdır. Evinizin hangi alanının daha çok güneş aldığını çiçeğinizi yerleştirmeden önce mutlaka gözlemlemelisiniz. Öğlen güneşine maruz kalmak ise çoğu bitki için kavurucu etkide olabilir. Mümkün mertebe sabah ve öğleden sonraki ışık ile faydalanmaları çiçeklerinizin gelişiminde oldukça yararlı olacaktır.
Aynı zamanda çiçeğinizin nem ihtiyacının doğru olarak karşılanması da en önemli huşulardan birisidir. Çiçeğiniz susuz kaldığında yapraklarını dökmeye başlayacak, rengi solacak ve zamanla tamamen kurumuş hale gelecektir. Bunun olmaması için düzenli olarak bitkinizin su ihtiyacını karşılamalısınız. İhtiyaç olup olmadığını anlamak içinde saksı dibindeki ve toprağındaki kuruluğa bakmak ve parmağınızı toprağın içine sokarak nemi hissetmeniz bir seçenek olarak karşınıza çıkabilir.
Saksı Ne Zaman Değiştirilmeli
Bitkinin büyümesinde bir yavaşlama hissederseniz ya da bitkinin renginde bir solgunluk hissederseniz bitkinizin saksısının değişme zamanı gelmiş demektir. Köklerine özgürlük isteyen bitki için mevcut saksısından çok daha geniş bir saksı tercih edilmelidir. Eğer saksı yeni alındıysa 24 saat kireçsiz suda bekletilmeli, eğer saksınız eski ise su altında iç ve dış olarak bir fırça yardımı ile temizlenmelidir. Saksı seçiminde en önemli husus saksı drenajının iyi olmasıdır. Aksi takdirde saksının dip kısmında biriken sular sebebi ile bitkiniz çürüyebilir.
Budama
Odunsu gövdeye sahip bitkiler için uygulanacak bu işlemde budama mutlaka alttan başlamalıdır. Bazı bitkiler uzunlamasına bazı bitkiler ise enlemesine büyüdükleri için dikkatli bir budama ile eski görünümlerine kolayca kavuşabilirler. Budamada kullanılan aletler keskin olmalıdır. Aksi takdirde bitkinizde oluşabilecek kapanmayan yaralar, onun çürüyüp ölmesine neden olabilir.
No more pages to load
No more pages to load