
Erken Doğum Belirtileri
Gebeliğin yedinci ayından itibaren her zaman erken doğum riski bulunmaktadır. En sağlıklı hamiliklerde dahi bir anda doğum başlayabilir ya da hamilelik düşükle sonuçlanabilir. Kimi zaman da başlayan doğum anne adayları tarafından anlaşılamaz ve hastaneye yetişmek için geç kalınabilir. Bu nedenle de erken doğum belirtilerine karşı her zaman hazırlıklı olunmalı ve yaşanacak en küçük ağrıda dahi hastaneye gitmek için beklenilmemelidir. Bilinçsiz ve daha çok anne adaylarının ilk hamileliklerinde belirtiler anlaşılamadığı için erken doğum sıklıkla görülebilmektedir.
Yüzdesel olarak en fazla erken doğum, kadınların ilk hamileliklerinde ve tamamen üzüntü, stres duyguları nedeni ile gerçekleşmektedir. Bebeğin zamanında dünyaya gelmesi hem anne sağlığının tehlikeye atılmaması hem de bebeğin anne karnındaki gelişimini tamamlaması açısından çok önemlidir.
Erken Doğum Belirtileri Maddelenecek Olursa;
- Ani şekilde rahime gelen kasılmalar,
- Kanama ya da bebeğin doğumu başlatması ile gelen suyun görülmesi,
- Nefes almakta güçlük çekmeye başlama,
- Karın bölgesinde ağrı, şişlik veya sertlik hissetme,
- Bel ağrısının çok şiddetli şekilde başlaması ve anne adayının dayanılmaz bir ağrı çekmesi
gibi maddeler sıralanabilir.
Erken doğumun başladığının en net belirtisi “nişan” gelmesi olarak bilinen suyun gelmesidir. Kanama ile karışık halde görülebilir. Şiddetli ağrıyı da beraberinde getirir ve doğumun başladığını işaret eder. Bebeğin kendini itmesi sureti ile kasıklarda şiddetli bir baskı hissedilir. Kimi zaman bebeğin geleceği yol tıkalı ya da çok dar olabilir. Rahim ağzının yeterince açılmamış olması da doğumun erken başlamasına neden olabilir. Bebeğin çıkmak için kendini itememesi durumunda kasıklarda ağrı görüşmekte ve çok sancılı saatler geçirilebilmektedir. Önemli olan hızlı bir şekilde hastaneye yetişerek doktor kontrolü altına girebilmiş olmaktadır.
Erken Doğum Nedenlerini Sıralamak Gerekirse;
- Üzüntü, stres ve anne adayının kendini aşırı sıkması durumunda anne karnındaki bebek beklenenden daha erken bir vakitte gelmek isteyip, doğumu başlatabilir.
- Karın bölgesine alınan darbe, bebeğin bilinçli hareketi dışında aşağıya doğru kaymış olması; bebeğin tekrar yukarıya çıkamayacağı için de erken doğuma neden olabilir. Hamilelikte kesinlikle anne adaylarının kendilerini her türlü darbeden koruması gerekmektedir.
- Anne adayının 35 yaşından sonra hamile kalmış olması, sağlıklı bir hamilelik süreci geçirememesine neden olabildiği gibi; erken doğuma da neden olabilmektedir.
- Anne adayları hamilelikleri süresince egzersiz yapmayı ihmal etmemelidirler. Çok zayıf hamilelik geçiren anne adayları da kesinlikle kendilerinin erken doğum riski altında olduğunu bilmelidir. Egzersiz yapmak erken doğum gibi olası durumlarda anne adayının sezaryen doğum yöntemine ihtiyaç duymasını önlemektedir.
- Anne adaylarının hamilelik süreçlerinde sigara ve alkol tüketmesi de yüksek oranda erken doğuma sebebiyet vermektedir. Özellikle sigara kullanımı çok fazla olan anne adaylarının erken doğum anında bebeklerini kaybetmesi de olası sonuçlar arasındadır.
No more pages to load
No more pages to load