
Ergenlerde Depresyon Belirtileri ve Tedavisi
Ergenlik dönemine giren çocukların ruhsal değişimleri pek fazla önemsenmez. Çünkü belli bir noktaya kadar, hormonel değişimlere bağlı anlık duygusal çeşitlilik normaldir. Bir anda sinirlenebilir, ağlarken birdenbire gülebilir ve fiziksel değişimini garipseyebilir. Çocukluk ve yetişkinlik arasında kalan bu genç yaş gurubu dikkatli takip edilmelidir. Bizim normal sandığımız değişiklikler ciddi sorunların başlangıcı, ergenlerde depresyon belirtileri olabilir.
Ortalama olarak her 100 gencin 4 ünde ciddi depresyon belirtileri gözlemlenmektedir. Elbette zaman zaman herkes üzgün ya da sıkıntılı hissedebilir, ama bu belirtiler sürekli devam ediyorsa ve günlük yaşantımızı etkileyecek boyuta geliyorsa bu depresyon belirtisi olabilir.
1)Notlarınız
2)Arkadaşlarınız ve aileniz ile olan ilişkiniz
3)Alkol, uyuşturucu ya da seks
4)Davranışlarınızı kontrol etmekte sorun yaşamak
Ergenlerde Depresyon Nedir?
Klinik Depresyon çocuklar ve gençler dahil herkesi etkileyebilecek ciddi bir hastalıktır. Kişinin düşüncelerini, duygularını, davranışlarını ve genel sağlığını etkiler.
Ergenlerde depresyon tedavi edilebilir, fakat depresyonu olan çoğu kişi yardım aramaz ya da ailesi tarafından ciddiye alınmaz. Ve depresyon tedavi edilmediği zaman sorun daha da kötüleşebilir, süresi uzayabilir, yaşamınızı gerektiği gibi yaşamanıza engel olur.
Çocuğumun Depresyonda Olduğunu Nasıl Anlarım?
Depresyonda olan çocuklar,
- Kendini sürekli üzgün hisseder ve ağlamak ister. Bu duygu hiç yok olmaz.
- Hiç bir sebebi olmamasına rağmen kendilerini suçlu hissederler. İyi biri olmadığını, başarısız ve yetersiz olduğunu düşünür, kendine olan güvenini yitirirler.
- Yaşam anlamsız gelmeye başlar ya da yaşamın hiç bir zaman güzel olmayacağına inanırlar. Sanki bu durumdan hiç kurtulamayacklarını ve hayatın anlamsız olduğunu düşünürler.
- Genelde duygusuz ve tepkisiz olurlar. Her zaman yapmaktan hoşlandığı hiç bir aktiviteyi canı istemez. Hep yalnız kalmak ister.
- Çoğu zaman karar vermekte zorlanır, bir çok şeyi unutur, ve konsantre olamaz. bu durum derslerine yansır ve başarısız olmaya başlarlar.
- Sık sık sinirlenir, söylediğiniz küçük öneriler bile onları çileden çıkartabilir. Sizi düşmanı olarak görürler.
- Uyku düzenini bozulur; ya daha çok uyumaya başlar ya da akşamları uyumakta zorluk yaşar.
- Yemek yeme alışkanlığı değişir; iştahını kaybeder ya da aşırı derecede yemeye başlar.
- Çoğu zaman yorgun hissederler.
- Ölümü ya da intiharı düşünür veya ölüyormuş gibi hissederler.
Depresyon konusunda biriyle konuşun
Okuldaki Rehber Danışman
Aileniz yada güvendiğiniz bir başka kişi
Değer verdiğiniz bir öğretmeniniz
Psikolojik destek veren internet siteleri
Güvendiğiniz bir arkadaşınız
Unutmayın Depresyon her yaştan insanı, ekonomik durumu ne olursa olsun, kadın veya erkek fark etmeden etkisi altına alabilir.
Depresyonun Tedavisi
Depresyonu olan bir kişinin ihtiyacı olan tek şey tedavidir.
Depresyonu olan insanların çoğuna profesyonel bir psikolog tarafından uygulanan Psikolojik Danışmanlık ile yardım edilebilir. Geriye kalanlara ise ilaç tedavisi ve terapi uygulanır.
Psikolojik Danışmanlık ya da Psikoterapi, uzman bir psikolog ile kişinin duygularını konuşması demektir. Bu süre içinde psikolog kişinin ilişkilerinde, düşüncelerinde ya da davranışlarında depresyona yol açan sorunları ortaya çıkarmasına ve bu alanlarda değişimler yapmasına yardımcı olur.
Sonuç olarak depresyonda olan genç kısır bir döngü içindedir ve yaşamında güzel hiç bir şeyi göremez. Bu kısır döngüden çıkmaya yardım edebilecek birisi ile konuşmak gerekir. Bu gibi durumlarda en büyük hatalardan biri, çocuğu ciddiye almamaktır. Rahatsızlığının farkında olduğunuzu bilmesini sağlayın. Ailesi olarak ona düşman olmadığınızı ve durumun farkında olduğunuzu yardımcı olmak istediğinizi söyleyebilirsiniz.
İlaç sadece ağır depresyon durumunda önerilir. Anti-depresyon ilaçları uyarıcı değildir ve bağımlılık yaratmaz. İlaç genelde depresyon konsantrasyonunuz aşırı derecede bozulduğunda ve yaşamınızı etkilemeye başladığında, terapiye ek olarak önerilebilir. Fakat depresyon ilerlemedikçe çoğunlukla Psikolojik Danışmanlık tek başına yeterli olmaktadır.
Tedavi görmeye başladıktan sonra pek çok kişi bir kaç hafta içinde kendisini iyi hissetmeye başlar.
No more pages to load
No more pages to load