Epilepsi Tanısı Konmuş Çocuklar

Epilepsi Tanısı Konmuş Çocuklar, Epilepsi Tedavi Yöntemleri, Epilepsi Nedenleri Nelerdir? Tonik-klonik Veya Grand Mal Nöbetler.

Epilepsi çocuklarda görülebilen, uzun yıllar sürebildiği gibi tedavisinin erken yapılması halinde atlatılabilen bir nörolojik bozukluktur. Genel olarak nöbet geçirme şeklinde ortaya çıkar. Çocuklarda epilepsi nöbeti geçirme olasılığı gençlerde ve yetişkinlerde nöbet geçirme olasılığından daha fazladır. Genellikle hamileliklerde oluşan küçük beyin hasarları nedeni ile çocuklar bu hastalığına yakalanırlar. Bilinen özel bir nedeni yoktur ve her çocukta ortaya çıkabilir. Kalıtımsal olarak yatkınlığın var olması da nedenlere eklenebilir. Yani ailede bu  hastalığı olan bir birey varsa genlerden etkileşime geçerek bir başka bebeğin hasta olmasına neden olabilir.

Epilepsi  Nedenleri Nelerdir?

Epilepsi Tanısı Konmuş Çocuklar

En yaygın sebepleri beyin travması ve menenjit gibi hastalıkların geçirilmesidir.Bu hastalık kendini nöbetler şeklinde belli eder. Bazı çocuklarda epilepsi hastalığı nöbet geçirene kadar ortaya çıkmaz.Tanısı konmuş çocuklar genellikle kendini tuhaf hisseder, kaslarında kasılmalar meydana gelir, bilinç kaybı yaşayabilir, ani farkındalık görülebilir. Bazı türleri “inatçı” şeklinde nitelendirilir. Bu inatçı hastalık tanısı konmuş çocuklarda genellikle nöbet esnasında fiziksel hasar da meydana gelebilir. Ayrıca dikkat bozukluğu ve öğrenmede güçlük gibi durumlar geçiren çocuklarda yüksek seviyede görülen hasarlardır.

Bu hastalık pek çok test, tetkik ve tomografi eşliğinde konulan ciddi bir rahatsızlıktır. Bunun için yaklaşık oalrak 7-8 tane ayrı ayrı testlere tabi tutularak tanı konulur.

Epilepsi Tedavi Yöntemleri

Epilepsi tedavisinde ise ilaçla çocuk normal yaşantısına dönebilir. Hayatının çok az bir bölümü için kısıtlama yaşamak zorunda olan çocuğun epilepsi şiddeti “inatçı” kategorisinde olduğunda, cerrahi işlem düşünülebilir. Cerrahi işlemde çocuğun beynindeki epileptik bölgedeki dokular alınabilir. Cerrahi tedaviye karar verme süreci, çocuğun ilaç tedavisinde 2 ya da daha fazla kez cevap vermemesi baz alınabilir. Eski zamanlara oranla günümüzde daha kolay ve hızlı bir şekilde konulabilmektedir.

Epilepsi Tanısı Konmuş Çocuklar

Türleri arasında esas önemli olan iki tip tür vardır. Birincisi, “jeneralize epilepsi” şeklinde adlandırılırken, diğeri “parsiyel epilepsi” şeklinde adlandırılır.

Bu türlerin birbirinden farkları ise;

  • Jeneralize , tüm beyni etkiler.
  • Parsiyel epilepsi ise beynin bir bölümünü etkiler.

Jeneralize epilepsilerin içerdiği epilepsi türleri ve belirtileri şunlardır;

Absans veya petit mal nöbetler:

  • Bu hastalıklar genellikle birkaç saniye süren çocuğun donuk bakışlar attığı nöbetlerdir.
  • Bir günde yüz kez aynı nöbet görülebilir. Gözlerde seyirme ve yüz kaslarında seyirme en belirgin nöbet sonucudur.
  • İki yaşından önce biten bu nöbetler, çocukluk döneminin sonunda ortadan kalkar.

Tonik-klonik veya grand mal nöbetler:

  • Bu nöbetlerde çocuklarda yere düşme, tam olarak bilinç kaybı, kol ve bacaklarda sertleşme görülür.
  • Nöbet kontrol altına alınmadığı takdirde, beyin hasarı ya da ölüm gerçekleşebilir.

Parsiyel epilepsilerin içerdiği epilepsi türleri ve belirtileri şunlardır;

Kompleks parsiyel nöbetler:

  • Bu nöbet türünde genellikle çocuk korku yaşar. Nörolojik uyarı ile çocukta algıda değişiklik fark edilir. Beyinsel aktivitelerden yemek yeme, çiğneme, yutma, konuşma gibi hareketlerin kesildiği görülebilir. Ellerini durmadan kıpırdatma hissi de sıklıkla görülen belirtiler arasındadır.

Basit parsiyel nöbetler:

  • Genellikle beyin bölgesinde bulunan motor ve duyusal bölümleri etkileyen bir epilepsi türüdür. Bilinç kaybı yaşanmaz fakat parlak ışık görmek ya da uğultulu sesler duymak belirtileri arasında yer alır.

 

No more pages to load

No more pages to load

googletag.pubads().definePassback('/184585439/out_of_page', [1, 1]).display();