
Emzirirken Yaşanan Problemler
Kadının hayatında kuşkusuz en önemli dönemlerden biri emzirme dönemidir. Emzirirken yaşanan problemler ve yardımcı çözümleri adım adım gözden geçirmeye başlayalım.
Emzirirken Yaşanan Problemler Nelerdir?
İlk Emzirme
İlk emzirme girişiminin doğumdan sonraki ilk 1 saat içinde yapılması gerekmektedir. Ancak bebek ilk denemesinde memeyi tam kavramayı beceremeyebilir. Bebeğin henüz yeterli güce sahip olmaması çok normaldir. Annenin hemen “sütüm gelmiyor” ya da “ememiyor” diye paniğe kapılmasına gerek yoktur. Aksine, anneler bu konuda biraz sabırlı olmalı ve kendine güvenmelidir. Bebeği yanlış pozisyonda tuttuğu için veya yanlış emzirme yöntemi uyguladığı için de bebek ememiyor olabilir. Hemşirelerden doğru emzirme konusunda yardım istenebilir. İlk 72 saat içinde salgılanan “kolostrum” ya da halk arasında “ağız sütü” diye adlandırılan koyu kıvamlı, sarı renkli sıvı bebek için oldukça değerli ve gerekli bir gıdadır. Bu sıvı,adeta bebeğin onu tüm hayatı boyunca hastalıklardan koruyacak olan ilk aşısıdır. Emziren annenin stresten, üzüntüden uzak durması, iyi beslenmesi, iyi dinlenmesi, yanında ona destek olan kişilerin olması sütünün bollaşmasına yardımcı olur.
Memede Oluşan Sorunlar
Anne memesinde oluşan sıkıntılar anne için kâbus olup bebeği emzirmek istememesine bile yol açabilir. Memede yanma, ağrı, acı genellikle ilk başlarda anne ve bebeğin doğru pozisyonda emzirme yaşamadıklarından dolayı olur. Bebeğin doğru tutulması ve bebeğin meme ucunun hemen hemen tamamını ağzına alabilmesi sağlanmalıdır.
İlk günlerde yaşanan memenin dolması ve şişmesi de rahatsız edici bir durumdur. Bu durumda, sıkça emzirmek ve soğuk kompres uygulamak faydalıdır.
Bazen annenin göğüs ucunda sivilce oluşabilir. Bu sütün deri altında kalması ve gözeneği tıkamasıyla oluşur. Nemli sıcak kompres yaptıktan sonra emzirmek tıkanıklığın açılmasını sağlar ve rahatlatır.
Meme iltihabı yani “mastit” emziren annelerin karşılaşabileceği istenmeyen bir enfeksiyon hastalığıdır. Memede sertlik, kızarıklık, şişme, yanma, emzirirken ya da emzirmezken acıma olur. Süt kanallarının tıkalı olması, emzirememek sonucunda sütün kanallarda kalması ya da meme ucunda bulunan çatlaklardan mikrop kaparak kanalların tıkanması sebebiyle oluşur. Bebeği emzirmek, dinlenmek, stresten uzak durmak, bol su içmek, iyi beslenmek iyileşmeyi hızlandırır. Şikayetler bu şekilde geçmezse, ateş, halsizlik görülürse mutlaka doktor tedavisi gerekir.
Meme Bakımı
Bütün bu sıkıntıların oluşmasını engellemek için yapılması gerekenler; daha gebelik döneminden itibaren meme ucu bakımının iyi yapılması, meme ucunda oluşacak çatlakların engellenmesi, bebeğin doğru yöntemle emzirilmesi, meme ucunun sabunlu, karbonatlı sularla yıkanması, temiz tutulması, her emzirme sonunda meme ucuna anne sütü sürülmesi, göğüs pedi konularak kapatılması ve her seferinde pedin yenilenmesi, emzirme sırasında memenin tamamıyla boşaltılması, sıkı sütyen kullanılmaması gerekir.
No more pages to load
No more pages to load