Ek Gıdaya Geçiş Düzeni Nasıl Kurulmalı?

Ek Gıdaya Geçiş Düzeni Nasıl Kurulmalı? Ek Gıdaya Geçişte Yapılan Yanlışlar, Bebeğinizin Ek Gıdaya Geçiş Aşamaları

Bir bebeğin gelişim süreci heyecanlı ve sürprizlerle dolu olduğu kadar yeri geldiğinde oldukça zor ve hassasiyet gerektiren bir konu. Özellikle de söz konusu bebeğinizin beslenmesi ise. Haliyle bir bebeğin beslenme süreci biz yetişkinlerden oldukça farklı ve bir o kadar da özen gösterilmesi gereken bir süreç. Bu yazımızda siz anne ve babalar için genel olarak en çok bilgi talep ettiğiniz konu ola ek gıdaya geçiş ile ilgili sıkça sorulan soruları derledik.

Bebeğinizin Ek Gıdaya Geçiş Aşamaları

Ek gıdalara başlamak için aceleci davranmayın. Bebeğinizin beslenme sürecinde doğal bir yol izlemesi oldukça önemli bir konu. Ayrıca belirtmekte fayda var hiçbir ek besin katı ya da sıvı veyahut püre şeklinde olsun anne sütünün yerini tutmayacaktır.

Ek gıdalara başlamak için en ideal ay 6.aydır. Çocuk sağlığı alanında uzman ekimler 6.aydan önce ek gıdaya geçişi önermemektedirler. 6.aydan itibaren bebeğinizin beslenme sürecinde kullanmaya başlayacağınız ek gıdaları ise aşamalı bir şekilde bebeğinizin besin tablosuna yerleştirmeniz gerekmektedir. Bir anda besinleri katı halde vermek bebeğinizin besinleri ağız yoluyla almasını neredeyse imkânsız hale getireceği gibi aynı zamanda bu besinlerin sindiriminde de bebeğinizin sindirim sistemine zorluk çıkaracaktır.

Ek Gıdaya Geçiş Düzeni Nasıl Kurulmalı?

Ek gıdalara önce anne sütü ile karıştırılmış besinler ile başlayabilirsiniz. Bu besinlere örnek olarak anne sütü ile karıştırılmış pirinç lapası verilebilir. Eğer anne sütü konusunda birtakım problemler yaşıyorsanız, anne sütüne eş değerde olan devam sütü de kullanabilirsiniz. Anne sütünün ile karıştırılmış besinlerin yanı sıra püre halde gıdalar da ek besinlere başlamak için oldukça ideal. Püre haline getirilmiş taze sebze ve meyveler bebeğinizin severek tüketeceği ek gıdalar olacaktır.

Ek Gıdaya Geçişte Yapılan Yanlışlar

Ek gıdaya geçiş sürecinde anne ve babalar tarafından bilinçsizce yapılan pek çok yanlış vardır. Bu yanlışlar neticesinde ise bebekte iştahsızlık, gerginlik ve bu gerginliğe bağlı olarak huzursuzluk, uyku ve sindirim problemleri görülebilir. Bu tarz durumlardan kaçınmak adına ek gıda takviyelerine başlandığında neyin ne şekilde yapılacağının iyi bir şekilde bilinmesi gerekmektedir.

Ek gıdalara direkt katı olarak değil, anne sütü ile karıştırılmış ve püre haldeki taze sebze ve meyveler gıdalar ile başlanmanın daha iyi olacağına değinmiştik. Burada dikkat edilmesi gerekilen bir başka durum ise bebeğinizin de sizin gibi kendine ait bir damak tadına sahip olacağı. Bu yüzden besinleri deneme yanılma yoluyla denemeniz ve bebeğinizin sevdiği besinleri tercih etmeniz ek gıdalara geçiş sürecini sizin için daha kolay bir hale getirecektir.

‘’Ek gıdaya geçişte besin miktarı ne kadar olmalı?’’ ise en çok sorulan bir diğer soru. Ek gıdaya geçişin ilk aşamalarında bebeğinizin tabağındakilerin tamamını bitirmesini beklemeyin. Bebeğiniz sıvı olarak tükettiği anne sütünden sonra bir süre ek gıdalara alışma sürecinde olacaktır. Ayrıca ek gıdalar belirli bir süreliğine sadece takviye amaçlı verilmeli, beslenme amacı taşımamalıdır. Bebeğin normal beslenmesi anne sütü ya da devam sütü ile sağlanmalıdır.

No more pages to load

No more pages to load

googletag.pubads().definePassback('/184585439/out_of_page', [1, 1]).display();