
Earthship Evler
Bu Earthship Evler akımı kendi evini yapmak isteyenlere ilham verecek niteliklere sahip...
Yaptığım bir araştırma sırasında Garbage Warrior videosunu izlemiş sonra konunun peşine düşmüş ve Amerikalı mimar Michael Reynolds’un şaşırtıcı hikayesiyle bu alandaki çabalarını görmüştüm. Yayılan bir farkındalık olarak ülkemizde de uygulama alanları bulmuş ve ses getiren bir akım olma yolunda ilerlemektedir.
Geri dönüşümlü materyaller kullanarak, merkezi şebeke sistemlerinden bağımsız, %100 sürdürülebilir evler inşa eden , araba lastiklerinden cam şişelere kadar çokça duyduğumuz ama nasıl uygulanacağını bilemediğimiz malzemeleri ve kavramları bir araya getiren, bu farklı mimari akımın adıdır, Earthship...
Eartship
Kendi söylemiyle ‘bu tarz evlerin yaptığı, hayatınızın bütün çehresini alması ve kendi avucunuza bırakmasıdır..’
Earthship'ler yağmur ve kar suyunu kullanmakta ve kişi başı günlük ortalama su kullanım miktarını düşürerek, şebeke hattına olan bağlanma ihtiyacını ortadan kaldırmaktadır. Güneşin ve rüzgârın enerjisini kullanarak sürdürülebilir yöntemlerle elektrik üretip akülerde depolamakta, böylece elektrik şebeke hattına olan bağlanma ihtiyacını ortadan kaldırmaktadır.
Earthshipler, küvet ve lavabodan gelen gri suyu evin içerisinde bitkilerin yetiştiği botanik hücrelerde arındırmakta, bitkiler tarafından arındırılan suyu ise sifon suyu olarak tekrar kullanmaktadır. Sifonun çekilmesinden sonra ortaya çıkan siyah suyun ise dışarıda toprağa gömülü bir septik tankta çözünmesi sağlanmakta ve sıvı gübre olarak dış mekan botanik hücrelerinde tekrar kullanılması gerçekleşmektedir. Böylece kanalizasyon hattına bağlanma ihtiyacı ortadan kalkmaktadır.
Bu arındırma işlemi sırasında bitkiler doğal olarak çok sağlıklı bir şekilde beslenmekte ve iç mekan botanik hücrelerinde yıl boyu %100 doğal gıda üretimi sağlanabilmektedir. Aynı zamanda bu bitkiler sağlık ve estetik açısından faydalı bir ortam oluşturmakta ve iç mekanın havasını temizleyerek ev sahipleri için bol oksijenli bir yaşama ortamı sağlamaktadır.
Isınma konusu ise termal kütlenin izole edilmesi yöntemiyle gerçekleşmektedir. Isıyı bir pil gibi bünyesinde depo edebilen kütleye termal kütle denir. Güneşin altında bütün gün beklemiş bir kaya buna örnek olarak gösterilebilir. Güneş battıktan saatler sonra bile kaya sıcak kalmaya devam edecektir.
Earthship'lerin ana duvarları termal kütle fenomenini sağlayacak şekilde ağır kütlelerle inşa edilir. Güneş ışığı evin termal kütlesini bir pil gibi şarj eder, termal kütle ısıyı depo eder ve izolasyon bu ısının dışarı kaçmasını engeller. Bu yöntem ile kışın -30 dereceye sahip iklimlerde bile fosil yakıt kullanılmadan konfor sıcaklığı yakalanır. Yaz aylarında güneş ışığı evin içerisine giremez ve toprağın serinliği evin konfor sıcaklığında kalmasını sağlar. Ayrıca havalandırma bacalarıyla evin içerisinde doğal hava akımı oluşturulabilir.
Bu evlerde hiçbir enerji kullanılmaz. Elektrik hattı, gaz hattı, su hattı, kanalizasyon hattı yoktur.
Otomobil Lastiğinden Ev
Bu termal kütlenin yaratılması için çelik tel destekli kauçuk kalıpla kuşatılan %90 kompaktlanmış toprak tuğlalar kullanılır. Bu kauçuk kalıplar eve esneklik özelliği verdiğinden, depreme karşı direnç kazandırırlar. 150 kg'lık bu tuğla formunu elde etmek için gerekli kauçuk kalıplar günümüzde bedavadır ve sayıları o kadar çoktur ki, güncel bir çevre problemi oluştururlar.Bu kalıplar ömrünü tamamlamış otomobil lastikleridir.
Ve toprağın bu kalıpların içerisine kompaktlanması balyoz kullanılarak insan iş gücüyle gerçekleşir.
Earthshipler'de kullanılan bir diğer sıra dışı yapı materyali ise cam şişeler ve alüminyum kutulardır. Bu 'küçük tuğlalar' kullanılarak yapısal olmayan iç bölme duvarları örülür. Bu tuğlaların kullanılma amacı duvarda hacim kaplayarak gereğinden fazla malzemenin kullanılmasını önlemektir.
Bu ilginç ve bir o kadar da doğaya duyarlı yapı yapma tekniğinin ilham olduğu kişilerde var. Aşağıdaki linklerden detaylı bilgiler edinebilirsiniz. Kendine yetebilen bir yapı yapabilmek, özellikle şebeke hattına uzak, yerleşmelerin olmadığı kırsal bir alanda yer alan araziler için son derece efektif bir uygulamadır.
Gerek iklim değişikliği gerek doğal kaynaklarımızın tükenmesi gibi sebeplerle sahiplerinin bütün temel ihtiyaçlarını karşılayan evlerin geri dönüşümlü materyallerle inşa edebiliyor olmaları mutluluk verici.. Klasik yapı malzemelerinden sıkılan, geri dönüşümlü malzemelerle yepyeni bir deneyim kazanmak isteyenlere, hayatlarını kendi avuçlarının içine alabilme ve iklim değişikliği ile savaşabilme yeteneği verecek bu evler iyi bir alternatif sunmaktadır.
Referanslar:
https://www.youtube.com/watch?v=eSQlpffQxEo
http://erdship.blogspot.com.tr/2013/10/earthship-bir-ask-hikayesi.html

Gülendam Kalkan
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi mimarlık bölümünden mimar olarak mezun oldu. Pek çok mimarlık ofisi ve şirketlerde çalıştıktan sonra 2011 yılında Ecomondesign Architecture & Energy adlı mimarlık ofisini kurdu.2008 yılından itibaren enerji ve ekoloji konularıyla ilgilenerek yurtiçi ve yırtdışında konferans ve workshop’lara katıldı.Halen bu konular üzerine araştırma ve çalışmalar yapmaktadır. Aktif olarak özel bir şirkette mimarlık mesleğine devam etmektedir.
No more pages to load
No more pages to load