
Bir Çok Hastalığa İyi Gelen Dutun Faydaları
Dut mevsimi geldi, pazarlarda yavaş yavaş dutlar satılmaya başladı. Peki, mevsimi geldiğinde olsa da yesek demeden duramadığımız dutun faydaları nelerdir, vücut için ne gibi yararları vardır biliyor musunuz?
Vücudunuza Dutun Faydaları
Dut kurusu ve taze dut, fayda açısından vücudunuz için aynı katkıları sunar.
- Vücuda kuvvet veren dut kansızlığa da iyi gelir. Genel vücut sağlığını korur. Dutun besin içerikleri, vücudun ihtiyaç duyduğu pek çok vitamin ve minerali içerir.
- Ağız, bademcik ve boğaz iltihabı, diş eti hastalıkları ve öksürüğe karşı vücudu korur.
- Ateşi düşürür. Soğuk algınlığı ve gribi önler.
- Karaciğerin ve böbreğin temizlenmesini hızlandırır. Kandaki toksinlerden arınmayı sağlayan dut, böbreklerin ve karaciğerin sağlığını korur.
- Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardım eder, metabolizmayı hızlandırır.
- Özellikle yemekle birlikte yenildiğinde hazmı kolaylaştırdığı bilinmektedir.
- Aç karnına yenirse kabızlığı giderir ve hatta ishal yapabilir, bağırsak kurtlarını düşürmeye de yardımcı olur.
- Dutun içerdiği çok sayıda antioksidan, kansere karşı koruma sağlar.
- Kan dolaşımını hızlandıran dut, kalp ve damar hastalıklardan korunmanıza yardımcı olur.
- Dut kanı temizler. Bu özelliği nedeniyle özellikle bol miktarda alkol ve sigara tüketen kişilerin mutlaka dut yemeleri önerilir.
- Ameliyat sonrasında dut yemek iyileşme sürecini hızlandırır.
- Düzenli olarak dut tüketmek kolesterol açısından faydalıdır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Kan yapımına katkıda bulunur ve anemiyi önler.
- İdrar sökücü özelliği vardır.
Dut Nasıl tüketilir?
Dut taze ve kuru olarak yenebilir. Ayrıca dutun şurubu, reçeli ve pekmezi yapılabilir. Yaprakları kaynatılıp suyu içilirse kabızlığa iyi gelir. Dut kabuğu ve yaprağı kaynatılıp bunun suyuyla gargara yapılırsa diş ağrılarını dindirir. Dut şurubu mide ve bağırsak iltihaplarını iyileştirmeye yardımcı olur. Dut pekmezinin de sağlık açısından önemli faydaları vardır. Dut pekmezi, enerji verici özelliği ile sporcular tarafından yoğun olarak tercih edilir. Dut pekmezinin en önemli özelliklerinden bir diğeri de kan yapmasıdır. Ailelerin, çocuklarına her gün bir kaşık dut pekmezi yedirmeleri, onları özellikle soğuk havalarda yaygınlaşan pek çok hastalığa karşı korur.
Dut Kurusu Kilo Aldırır mı?
Diğer kuru meyvelerde olduğu gibi, dut kurusunda da aşırı tüketim kilo almaya sebep olabilir. Elbette, tatlı ihtiyacını gidermek açısından dut kurusu sağlıklı bir seçenektir. Ancak yine de kilo kontrolü açısından aşırı tüketimden kaçınmak gerekir. 100 gram dut kurusu ortalama 336 kaloridir.
Doğal Antibiyotik: Beyaz Dut
Dut çeşitlerinin en faydalı olanlarından biri beyaz duttur. Beyaz dut, adeta doğal bir antibiyotiktir. Beyaz dutun içerisinde bulunan besin içerikleri yaraların hızlı kapanmasını sağlar, bağışıklık sistemini güçlendirir, egzama hastalığına iyi gelir ve kandaki iltihabı giderir. Bu anlamda enfeksiyona karşı savaş açan gerçek bir antibiyotik etkisi gösterir.
No more pages to load
No more pages to load