
Doğum Sonrası Depresyon
Yeni anne olan kadınların karşılaştığı en önemli sorunlardan biri doğum sonrası depresyonudur. Doğum sonrası depresyon diğer adıyla Postpartum depresyon (PPD) doğumdan sonra her on kadından biri tarafından tecrübe edilen, fiziksel, duygusal ve davranışsal değişimlerin karmaşık bir karışımıdır.
Bebek sahibi olmak mutluluk veren bir olaydır, ancak annenin yaşamı stresli ve zor olabilir. Birçok kadın anne olduktan sonra hafif hüzün ve kaygı hissedebilir, ruh halinde değişiklikler görülebilir. Bu çok normaldir ancak bu belirtiler normalde 7-10 gün içinde kendiliğinden düzelir. Az görülen, ancak daha ağır sorunlar doğum sonrası depresyon ve psikozdur. Doğumdan sonraki ilk 6 hafta içinde sinsice başlar , birkaç ay içinde de düzelir fakat 1-2 yıla kadar da sürebilir.
Doğum sonrası depresyonun asıl sebebi genellikle hamilelik ve doğum öncesi çalışan ve aktif sosyal hayatı olan annelerin, doğumdan sonra bu sosyalliği yitirmeleridir. Ancak tabiki bunu yaşayanlar sadece sosyal ve iş hayatı olan kadınlar değildir. Yaşam şartları yani yeni bebek sahibi olmanın getirdiği fiziksel ve duygusal stres, maddi konularda ortaya çıkan korku ve eşlerle olan ilişkinizdeki değişiklikler de bu durumu tetikleyebilirler.
Doğum sonrası depresyon belirtileri
Doğum sonrası depresyonunun semptomları, normal depresyonla hemen hemen aynıdır.
- Kendinizi mutsuz, etrafınızdaki dünyaya karşı ilgisiz, yorgun hisseder, hatta çoğu zaman uyuyamazsınız.
- Kendinizle ve bebekle ilgilenemediğinizi düşünüp bu durumdan suçluluk duymaya başlarsınız.Bebeğinize karşı yabancılaşma söz konusu olabilir.
- Bebekle ilgili kaygı artar, zarar berme korkusu oluşur
- Cinsel isteksizlik, uyumakta zorluk ve hüzünle karışık duyarsızlık artar
- Aşırı yeme ya da iştah kaybı oluşur
- İntihar düşünceleri kafanızı kurcalamaya başlar
- Dikkatli bir konuya odaklama konusunda güçlük yaşama
Daha önce depresyon yaşamış olan kişilerin, gebelik ve doğum sürecini travmatik geçirenlerin, eşiyle ilgili sorunları olanların doğum sonrası depresyonu yaşama ihtimalleri daha yüksektir.
Doğum sonrası depresyonu demek için depresyon belirtilerinin doğum sonrası ilk 4 haftada ortaya çıkması gerekiyor. Gene de bazı kadınlarda belirtiler haftalar ya da aylar sonra, daha sinsi bir şekilde başlayabiliyor.
Genelde doğum sonrası depresyonunu anlamakta zorluk çekilir. Bu çok büyük değişikliklerin olduğu bir zamanda ortaya çıkar ve yeni anne olanlar neyin normal olduğunu veya ne beklemeleri gerektiğini bilemezler. Doğum sonrası depresyonunu yaşadıklarını anlamakta zorluk çekip, sorunun kendi eksikliklerinden kaynaklandığını düşünebilirler.
Ancak eğer, doğum sonrası depresyonu belirtileri size tanıdık geliyorsa bunu anlamanız ve yardım istemeniz çok önemlidir. Doğum sonrası depresyonu yaşadığınızı ne kadar erken anlarsanız o kadar iyi olur, çünkü tedavi yöntemleri etkilidir ve kendinize yardım edebilirsiniz.
Doğum sonrası depresyonu atlatmak için öneriler
- Kendinizi aşırı derecede yormayın.
- Her gün, bütün gün boyunca yalnız kalmamaya çalışın. Arkadaşlarınızı ve başka anneleri görmeye özen gösterin.
- Bebeğiniz uyurken siz de uyumaya çalışın. Uyku zihinsel sağlık açısından çok önemlidir.
- Bebeğiniz gece hareketliyse ve uykunuzu bozuyor ise onu başka bir odaya almayı deneyin.
- Size teklif edilen her türlü pratik yardımı kabul edin. Yardım isterken utanmayın veya kabul ederken suçluluk hissetmeyin. Özellikle de eşinizden size destek olmasını isteyebilirsiniz. Bu şekilde bebekten sadece siz sorumlu olmazsınız.
- Gebelik esnasında ve emzirme döneminde beslenmenize dikkat edin.
Eğer doğum sonrası depresyonu yaşadığınızı düşünüyorsanız, en kısa zamanda, bir uzmana görünmenizi öneririz. Unutmamanız gereken, bunun bir hastalık olmadığı, utanılacak birşey olmadığı ve tedaviyle çok kolay atlatabileceğinizdir.
No more pages to load
No more pages to load