Doğum Kontrol Yöntemi Spiral

Doğum Kontrol Yöntemi Spiral Ne Kadar Tercih Ediliyor? Diğer doğum kontrol yöntemleri arasında neler var, hangisi tercih edilmeli?

Günümüzde bir çok modern kadın doğum kontrol yöntemi kullanmaktadır. Bütün doğum kontrollerinin artı ve eksi yönleri vardır ve korunma yöntemine göre korunma yüzdeleri de değişebilir.  Bununla birlikte hiçbir doğum kontrol yöntemi % 100 koruma sağlar diyemeyiz. Bu yöntemlerden bir tanesi Doğum Kontrol Yöntemi olarak spiral kullanımıdır.

Doğum Kontrol Yöntemi: Spiral Kullanımı

Doğum Kontrol Yöntemide Spiral rahime yerleştirilen bir aparattır. Plastik olabileceği gibi hormonlu ve bakır olan tipleri de vardır. Bazı spiral tipleri kadının vücuduna uygulandıktan sonra bağışıklık sisteminin kabul edip etmemesine göre koku yapabilir. Ama bu nadir görülen bir durumdur. Spiral kullanımı %98’lik bir oranda gebeliği engellemektedir.

Doğum Kontrol Yöntemi Spiral

Spiral kelimesi sarmal anlamına gelir. Erkek üreme hücrelerinin kadının yumurtasına erişmesini engelleme yoluyla çalışır. Bir kere takıldıktan sonra özellikle bakır olan tiplerinde 10 seneye kadar koruma sağlayabilir. Hiçbir ilaçla etkileşimi de yoktur. Cinsel ilişkiyi engelleyecek ve kendini hissettirecek bir alet de değildir.

Spiral takılırken bazı kadınlarda ağrıya neden olabilir. Ancak bu sürekli devam eden bir durum değildir. Takıldıktan sonraki birkaç ay süresinde regl kanamalarında artışa ve kanamaların uzun sürmesine de yol açabilir. Ama bu belirtiler geçicidir. Unutulmaması gereken bir başka durum da spiral, cinsel yolla bulaşan hastalıktan sizi korumaz. Sadece gebeliği engelleyici bir yöntemdir.

Spiral Kullanmak İstiyorsanız Bazı Önemli Uyarılar

Doğum Kontrol Yöntemi Spiral ile gebelikten korunma yöntemi mutlaka bir sağlık kuruluşunda ve bir doktor gözetiminde yapılmalıdır. Kendi başına uygulanan bir yöntem değildir. Kısa sürede gebelik isteyen kadınlar tarafından kullanılmamalıdır. Çünkü Spiral uzun süreli bir koruma yöntemidir.

Spiral taktırmaya karar veren kadınların doktorlarına başvurarak kesinlikle gebe olmadıklarından emin olmaları gerekmektedir. Süresi biten spiralin yerine hemen yenisi takılabilir. Yani bir süre rahimi dinlendirmeye ve beklemeye gerek yoktur. Spiral, yaygın inanışın aksine, kilo alıp vermek ve bel ağrısı gibi yan etkilere sebep olmaz.

 

Bazı durumlarda regl döneminin en az 10 gün gecikmesi ya da vajinadan kokulu akıntılar gelmesi gibi belirtiler olduğunda hemen doktorunuza danışmalısınız. Çünkü Spiral yerinden oynamış ya da süresi geçmiş olabilir. Bu durumlardan hiç birisi yaşanmıyorsa Spirali taktırdıktan sonraki ilk ayda ilk kontrole ve sonrasında da yılda en az bir kere kontrole gidilmelidir.

 

 

 

No more pages to load

No more pages to load

googletag.pubads().definePassback('/184585439/out_of_page', [1, 1]).display();