
Dikkat Dağınıklığı Ve Hiperaktivite Bozukluğu Nedir?
Günümüz şartlarında pek çok kişinin çocukluk dönemlerinde görülen ve aslında bir problem teşkil eden, zamanında kontrol altına alınması gereken sorunlardan; dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite bozukluğu hakkında bilmeniz gereken her şeyi bu yazımızda sizler için derledik. Uzman doktorların bu problemlere nasıl yaklaştığı ve nasıl bir tedavi süreci önerdiği hakkında da bilgiler içeren yazımızda bulabileceğiniz diğer başlıklar; bu durumun genetik bir sorun olup olmadığını, belirtileri ve doktora gidilmediği takdirde neler yapılabileceğini içermektedir.
Dikkat Dağınıklığı Nedir?
Pek çok nedenin sıralanabileceği bu problem için öncelikle çocukların okula başlamadan önceki dönemlerinde halk tabiri ile çok “şımarık” yetiştirilmesi ya da çocukların aileleri tarafından umursanmadığını düşünmesi dikkat dağınıklığına sebebiyet verebilir. Çoğu zaman konuşularak halledilebilen dikkat bozukluğu, psikolog ve pedagoglar ile yürütüldüğünde kısa zamanda sonuç alınmaya başlanabilir.
Yetişkinlerde de oldukça fazla karşılaşılan dikkat dağınıklığı üzerine, kişilerin gündelik yaşamlarında strese girmeleri en büyük neden olarak söylenebilir. Stresli ortamlarda dikkat toplamak ya da bir olaya odaklanmak çok zordur. Sadece stres üzerine değil, insanların herhangi bir sebepten ötürü ruh hallerinin bir anda değişmesi nedeni ile de dikkat dağınıklığı sıklıkla yaşanabilmektedir. Bu tür bir dağınıklık çabuk atlatılan ve geçici bir problem olarak değerlendirilebilir. Günler boyu süren dağınıklık söz konusu olduğunda veya kişiyi rahatsız etmeye başladığında vakit kaybetmeden doktora görünmek iyi olacaktır.
Hiperaktivite Bozukluğu Nedir?
“Dikkat eksikliği” olarak tanımlayabileceğimiz hiperaktivite bozukluğu çocuklarda sıklıkla görülen bir rahatsızlıktır. Neredeyse her çocuğun hiperaktivite bozukluğu yaşadığı bir dönem bulunmaktadır. Bu nedenle durumun çok ciddi olduğu kanısına hemen kapılmak yanlış olacaktır. Eğer uzun süre devam eden anormal bir bozukluk ebeveynler tarafından gözleniyorsa pedagog ile randevulaşmak doğru olacaktır.
Yetişkin bireyler için de hiperaktivite bozukluğu söz konusu olabilmektedir. Fakat yetişkin bireyler elbette ki etrafta koşturarak değil tez canlılık göstererek bu problemi yansıtırlar. İçleri içlerine sığmaz, sürekli konuşmak ve hareket etmek isterler. Çoğu zaman kişilerde bir bozukluk olduğunun da farkında varılmaz. Bu nedenle de kişinin çevresinde gözlem yeteneği güçlü kişiler bulunuyorsa, doktor tavsiyesinde bulunarak bozukluk yaşayan kişiler bilinçlendirilmelidir.
Dikkat Dağınıklığı ve Hiperaktivite Bozukluğu Arasındaki Fark Nedir?
Öncelikle her iki problemin yaş ile bir alakası olmadığının altı çizilmelidir. Bu rahatsızlıklar kendi aralarında da belli kriterlerde bölünerek farklı isimlerle ayrıldığı da belirtilmelidir. Bu nedenle her iki problemin birbiri arasındaki farkın net bir şekilde ortaya konulması biraz zor ve genelleme olacaktır.
Kişiler yerinde duramayan ve sürekli kalkıp yürüme, hareket etme isteği duyan bireylerle karşılaştıklarında ve bu bireyler özellikle çocuklar ise dikkat dağınıklığı yaşandığı söylenebilir. Bazen çocukların okul hayatlarına girene kadar herhangi bir problem yaşadığı görülmez. Fakat öğrenme zorluğu çekilmesinin başlaması ile çocuklarda sıkılma ve odak problemi yaşama evreleri başlayacaktır. Acilen tedavi edilmesi gerekmekte hatta ilaç kullanımına da başlanabilmektedir. Hastalığı geçiren çocukların %30’u kadarı tedavi için geç kalmış ve ileri derecede problemle doktora başvurmaktadır. Bu nedenle geç kalınmadan belli aralıklarla pedagod ve psikolog terapileri ayarlamak önlem almak için önemlidir.
No more pages to load
No more pages to load