
Daha Mutlu Olmak İçin Yapılacak 4 Davranış
İnternette mutlulukla ilgili pek çok yazıyla karşılaşabilirsiniz. Ancak ne hakkında konuştuğundan bile haberi olmayan insanların yazılarına kulak asmamalısınız. Bu konuda söylediklerine güvenebileceğimiz sadece nörobilimciler var diyebiliriz. Çünkü nörobilimciler tüm vakitlerini mutlu olmak nasıl elde edilir bununla ilgili çalışmalara ayırıyorlar ve pek çok şey keşfetmiş durumdalar. Şimdi onların keşfettikleriyle Mutlu Olmak İçin önerileri sizlerle paylaşıyoruz;
Kaliforniya Üniversitesi nörobilim araştırmacısı Alex Korb’un geliştirdiği mutluluk düzeyinizi artıracak 4 önerisi var.
İşte Mutlu Olmak İçin Gereken Mucizevi Öneriler;
1- Keyifsiz hissettiğinizde o önemli soruyu kendinize sorun
Bazen beyniniz mutlu olmak istemez. Bu yüzden kendinizi suçlu ya da utanmış hissedersiniz. Suçluluk ve utanma duygusunu beynin ödül merkezi harekete geçirir. Ardından endişe duyarsınız. Endişelenmek, problemlerinizle ilgili bir şeyler yaptığınız anlamına gelir; kısa süre için beyni daha iyi hissettirir.
Suçluluk, utanma ve endişelenme berbat hislerdir ve nöro bilimciler bu duyguları hissettiğinizde kendinize: “Minnettar hissedebileceğim bir şey var mı?” sorusunu sormanızı öneriyor. Evet “minnet” harika bir his ve aynı zamanda beyninizin biyolojik seviyesini etkiliyor. Gerçekten...
Minnet duygusu dopamin ve serotonin hormonlarını salgılamanızı sağlar. Zaten bağımlısı olduğumuz antidepresanları da bu işlevleri için kullanıyoruz.
Gerçekten çok berbat hissettiğiniz bazı durumlarda minnet duyabileceğiniz bir şey bulamayabilirsiniz. Sorun değil, minnet duyabileceğiniz bir şeyleri aramak da zihninizde aynı etkileri sağlayacaktır.
Ayrıca minnet duygusu sadece mutlu hissetmenizi sağlamakla kalmaz, sosyal ilişkilerinizi de güçlendirmenizi sağlar.
2- Mutlu olmak için olumsuz hislerinizi tanımlayın
Kötü hissediyorsunuz, pekala… Peki “Kötü hisse” bir anlam verebiliyor musunuz? Üzgün, huzursuz, kızgın... Kulağa oldukça basit geliyor ama işe yaramayacağını mı düşünüyorsunuz? Hayır, beyniniz sizinle aynı fikirde değil. “Hisleri Tanımlama” isimli bir fMRI çalışmasına göre kötü hisler net olarak kelimelere döküldüğünde beynin amigdal bölgesi duyguları resim olarak görüntülüyor ve frontal lobu çalıştırarak kötü hisleri alt etmesini sağlıyor.
3- Karar verin
Beyin ile ilgili yapılan araştırmalara göre verilen kararlar, endişe ve kaygı hislerini azaltıyor, bu duyguların ortadan kalkmalarına yardımcı oluyor. Ayrıca bir şeye karar vermek beynin rahatlamasını da sağlıyor.
Elbette bazen karar vermek çok zor olabilir. Böyle durumlarda nörobilimciler en iyi kararı vermeye çalışmaktansa, yeterince iyi kararlar vermenizi öneriyor. Mükemmel karardan vazgeçtiğinizde beyniniz aşırı stresten de kurtularak mutluluk yolunu açıyor.
4- İnsanlara dokunun
Elbette karşınıza çıkan herkese dokunmanızı tavsiye etmiyoruz; bu biraz sakıncalı olabilir. Diğer insanlardan sevgi görmeye ve insanlar tarafından kabul edilmeye ihtiyacımız var. Yapılan araştırmalara göre diğer insanlar tarafından kabul görülmediğini hissettiğinde beyin fiziksel acı hisseder. Kalbinizin kırılması, bacağınızın kırılmasıyla aynı düzeyde acı sinyali gönderir.
Aynı şekilde mutlu olmak için de insanlarla sosyalleştiğinizde, sarılmak; sırtına dokunmak gibi fiziksel temaslar kurduğunuzda da beyniniz mutluluk düzeyinizi artırır. Acıları, mutsuzlukları gidermenin en hızlı yolu sarılmaktır.
No more pages to load
No more pages to load