
Çocuklarda Süt Dişi Dökülmesi
İnsan sağlığını büyük ölçüde etkileyen dişler, çocukluk döneminden itibaren ciddiye alınmalı, çocuğa da mutlaka dişlerine özen göstermesi fikri aşılanmalıdır. Bebeklerde 6 aydan sonra çıkmaya başlayan süt dişleri, 3 yaşında tamamlanmış olur. Bu dönemde çocuğun ağzında toplam 20 adet süt dişi bulunmaktadır. Bebeklerin diş çıkartması çoğu aile için oldukça sancılı geçen bir dönemdir. Yüksek oranda tükürük salgılamak, ağrı, ateş ve popoda kızarıklık gibi belirtiler dişlerin çıkması esnasında karşılaşılan belirtiler arasında yer almaktadır. Bebek 15 aylık olduğunda üst ve altta 4’er tane kesici süt dişi oluşumunu tamamlayarak ortaya çıkar. 30-36 arasında ise süt azıları ve köpek dişleri oluşumunu tamamlar.
Her ne kadar emziren anneler bu dönemde ciddi anlamda acı çekseler de anne sütü ile beslenen çocukların dişlerinin çok daha sağlıklı olduğu gerçeğini unutmamak gerekir.
7 yaşına gelen çocuğun süt dişleri önce alt 2 ve sonra üst 2 olmak üzere sallanmaya ve ardından düşmeye başlar. Ardından gelen dişler kalıcı dişler olarak adlandırılır. Çocukların gelişim süreleri ve hızları farklılık gösterdiğinden her çocuk aynı zamanda diş çıkartacak şeklinde bir kural yoktur. 7 yaşından önce süt dişleri dökülebildiği gibi, bu zaman 9 yaşını da bulabilir.
Süt Dişi Yerine Çıkan Kalıcı Dişler
İncecik süt dişleri döküldüğü andan itibaren yerlerine daha sağlam, köklü ve büyük olan kalıcı dişler çıkmaya başlar. Bazı durumlarda dişler çapraşık şekilde dizilebilir. Böyle bir durumda tüm dişler çıkana kadar beklenmelidir. Dişlerin hepsi çıktığında eğer çapraşıklık durumu devam ediyor ise çocuğunuzu mutlaka bir diş doktoruna götürmeniz gerekmektedir.
Dişlerin çekilmesinin aceleye getirilmemesi önerilirken ve yeterli derece sallanması beklenmelidir. Eğer çıkan kalıcı dişler alt çenedeyse süt dişlerini çıkarmak için acele etmeye gerek yokken, kalıcı dişler üst çeneden çıkmaya çalışıyorlar ise süt dişlerinin uygun zamanda çekilmesi çapraşık bir görüntü oluşumunu engellemek için yeterli olacaktır.
Çocuğunuzun süt dişleri çok fazla miktarda sallanıyor ise gece uykuda yutmaması adına bir sargı bezi ile rahatlıkla çekebilirsiniz.
Eğer bir kaza ya da çürük sebebi ile süt dişleri normalden çok daha önce çekilmek zorunda kalmış ise kalıcı dişler beklenen zamandan çok daha erken bir sürede çıkar. Yalnız kalıcı dişlerin erken çıkması dişlerin çarpık dizilmesine neden olabilir.
Diş Değiştirme Sürecinde Ve Sonrasında Ağız Bakımın Çok Dikkat Edilmeli
Ağız ve diş sağlığı ilerleyen zamanlar içerisinde kişinin çok farklı bölgelerini etkileyeceğinden özellikle çocukluk dönemlerinde çocuğa kazandırılan diş bakımı alışkanlığı onun ileriki zamanlarda sağlığını ve hayat kalitesini olumlu yönden etkileyecektir. Çocuğunuzun süt dişleri ile yan yana görünen dişlerinin diğer dişlere oranla daha sarı görünmesi sizleri korkutabilir. Bu sizi korkutmamalı. Süt dişlerinin yerlerine çıkan kalıcı dişlerin bakımına özen gösterilmesi buradaki en önemli noktadır.
No more pages to load
No more pages to load