Çocuklarda Kekemelik Ve Tedavi Yöntemleri

Çocuklarda Kekemelik Ve Tedavi Yöntemleri nelerdir? Kekeleyen Biri Kişi İle Konuşurken Nelere Dikkat Edilmelidir? Kekemelik Terapisi Ne Zaman Başlar?

Çocuklarda kekemelik genelde 2-7 yaşları arasında görülür. En çok olduğu yaş aralıkları ise 3-5 yaşlarıdır. Kız çocuklarında erkek çocuklarına göre daha hızlı ilerler ancak daha az görülmektedir. Çocuklarda kekemelik ve tedavi yöntemleri konusunda fikir sahibi edinmek isteyen ebeveynler ve yetişkinler için bir yazı hazırladık.

Çocuklarda Kekemelik Nedenleri Nelerdir?

Kekemeliğin özellikle arttığı bazı durumlar vardır. Çocuk büyüdükçe ve sosyalleştikçe bu durumların içerisinde daha fazla bulunacak ve ister istemez kekemeliği bu zamanlarda artış gösterecektir. Telefonda konuşurken, yeni birisiyle tanışırken, baskı ve stres altındayken kekemeliğinin artması oldukça normaldir. Ancak ezberlediği şeyleri söylerken, fısıldarken veya gereğinden yüksek tonda konuşulması gerektiğinde kekelemezler.

Kekeleyen Biri Kişi İle Konuşurken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kekeme bir kişi ile konuşurken onu rencide etmemek ve zaten yaşadığı zor durumu daha da zorlaştırmamak için kişilerin dikkat etmesi gereken bazı durumlar vardır. Söylemek istedikleri sözcük veya cümle ne ise onu anlamış olsanız bile tamamlamayın. Kekeleyen birisi konuşma esnasında heyecanlanıp daha çok kekelemeye başladıysa ona telkinde bulunmayın. Sakinleşmesini söyleyerek öğütler vermek onu daha da strese sokacaktır. Bu nedenle herhangi bir şey söylemeden dinlemeye devam edin. Göz temasınızı bozmayın. Nasıl söylediği önemli değildir, ne söylediğini anlamaya çalışın.

Kekemelik kişiler için büyük bir sıkıntı olabilir ancak böyle bir durum yaşanmıyormuş gibi davranmak da gereksizdir. Karşınızdaki insan kekelediğinin farkındadır ve bu konu hakkında konuşmanızda sıkıntı yoktur. Kekeme olan kişi utanç duyabilir, karşıdaki kişinin yapması gereken onu rencide etmemektir. Durumun farkında olduğunu da sürekli dile getirmek zorunda değilsiniz. Sadece rol yapmamanız gerekir.

Ardı ardına sorular sorduğunuzda kekemeler daha çok panik yaparlar ve düzgün bir şekilde cevap verecek olsalar dahi veremezler. Bu nedenle yavaş ve sakin konuşmaya çalışın. Cümlelerini tamamladıktan sonra bir sonraki soruya geçerek yanıt vermesini bekleyin.

Kekemelik Terapisi Ne Zaman Başlar

Aslında her yaşta kekemelik için terapi görülebilir. En yoğun kekemelik dönemleri erken çocukluk ve genç yetişkinlik dönemleridir. Bu dönemlerde yapılan kekemelik terapileri ile sorunu kökten çözmek mümkün olabilmektedir. Ancak kişi kekemeliğini düzeltmek için hevesli değil ise ne kadar terapi yapılırsa yapılsın işe yaramayacaktır.

Çocuklarda Kekemelik Ve Tedavi Yöntemleri

 

Terapiye gitmek için herhangi özel bir durumun oluşmasını beklememek gerekir. Terapi içerisinde kişiye verilen egzersizlerin yapılabileceği uygun bir zaman diliminin olması ve tüm egzersizleri eksiksiz yerine getirebileceği bir durumda olması gerekmektedir. İstenilenler tam olarak yapılmazsa tedavi sonucunda alınan sonuçlar da ister istemez daha verimsiz olacaktır.

Terapilerin sonuçları konusunda dürüst olunmalıdır. Kişilerin beklentileri yüksek tutulmamalı ve gerçekçi sonuçlar üzerine konuşulmalıdır.

Yapılan kekeme terapilerinin süreleri kişiden kişiye göre değişmektedir. Ancak ortalama bir süre söylenmek istenirse 3 aylık bir süreçte sonuç alınabilmektedir. 3 aydan sonra da terapinin belli aralıklar ile devam etmesi gerekebilir. Bu durum oldukça normaldir.

 

No more pages to load

No more pages to load

googletag.pubads().definePassback('/184585439/out_of_page', [1, 1]).display();