
Çocuklar İçin Yeni Tehlike HFMD Virüsü
Gün geçmiyor ki yeni bir hastalıkla daha tanışmayalım. Bu sefer çocukları etkisi altına alan yeni bir virüs ile karşı karşıyayız. El-Ayak- Ağız hastalığı olarak da adlandırılan HFMD virüsü özellikle 10 yaş altı çocuklarda rastlansa da nadiren de olsa erişkinlerde de gözlemlenebiliyor. Ateş, elde ve ayaklarda döküntüler ile kendini gösteren hastalık sıklıkla iştahsızlık, sıtma benzeri belirtiler ve boğaz ağrısı ile başlamaktadır. Ciltte döküntü halinde kendini gösteren HFMD virüsü, çocukların el, ayak ve bileklerinin neredeyse tamamını kırmızıya boyar. İleriki günlerde ciltte görülen döküntüler içi su dolu minik kabarcıklara dönüşür. Bu görüntüsü itibarı ile her ne kadar suçiçeğini andırsa da hastalığın şiddeti ve boyunun suçiçeği ile bir alakası yoktur. Pütür pütür olan bu kırmızı döküntüler, kasıklarda, kalçalarda, dizlerin arkasında ve genital bölgede görülebilir.
HFMD Virüsü Bulaşıcı Mı?
Coxsacki virüsünün neden olduğu bu hastalık özellikle bahar ve yaz aylarında ciddi bir salgına dönüşebilmektedir. Gribal enfeksiyonlar ile de karıştırılabilen bu hastalığa yanlış teşhis koymak mümkün olabilir. Çocukların yanı sıra nadir de olsa yetişkinlerde de görülen bu hastalık bulaşıcı bir hastalıktır. Solunum yolu, tükürük ve dışkı ile bulaşabilen bu hastalık için özellikle yaz aylarında havuz sularının yutulması büyük bir tehlike oluşturuyor.
Hastalığın Tedavisi
Su çiçeğini andıran ama su çiçeğinden çok daha küçük boyutlarda kabarcıklar ile ortaya çıkan hastalık anne ve babaların kabusu haline geldi bile. El ve ayak içlerinde, ayak tabanlarında be parmak aralarında görülen bu kırmızı kabarcıklar hem ağrı ve sızıya hem de kaşıntıya sebebiyet verir. Ağız içinde aftlar ve şişen bademcikler çocukta yemek yemeği zor bir hale getirdiğinden hastalığın şiddeti sanılanın aksine çok daha ağır geçmektedir. Viral bir enfeksiyon olan bu hastalıkta antibiyotik verilmez. Özel bir tedavisi olmayan bu hastalığın aynı zamanda ilacı ve aşı da mevcut değil. Kaşıntıyı azaltması bakımından verilebilecek losyonlar dışında hastalığın herhangi bir ilacı bulunmamaktadır.
Hastalık 1 hafta ya da 10 gün içinde yavaş yavaş şiddetini azaltarak kendiliğinden geçer. Hastalık sebebi ile meydana gelen içi su dolu kırmızı kabarcıklar ise bir süre sonra kuruyarak dökülürler. Döküldükleri yerlerde leke bırakan bu kabarcıklar ilerleyen zaman içinde tümden görünmez olurlar.
Anne Ve Babaların Bu Hastalıktaki Rolleri
Bu hastalık için mevcut en etkili korunma yöntemi yüksek oranda sağlanacak hijyenden geçer. Özellikle anne babalar çocuklarının hijyen kurallarına uyup uymadığını kontrol ederek bu hastalığa yakalanma ihtimallerini çok daha düşük bir orana çekebilirler. Bu hastalığı taşıdığı düşünülen kişilerden uzak durmak ve toplu olarak kullanılan alanlardaki hijyene dikkat etmek anne ve babaların en öncelikli görevleri arasında yer almalıdır. Eğer çocuğunuz bu hastalığa yakalanmış ise bol bol su tükettiğinden emin olmalısınız.
No more pages to load
No more pages to load