Cilt Çatlakları Nasıl Giderilir?

Cildinizin gerilmesiyle derinizdeki elastik dokular kırılır ve ortaya cilt çatlakları çıkar.Cilt çatlaklarını önlemek ve düzeltmek için yöntemler

Cildinizin hızlı bir şekilde aşırı derecede gerilmesiyle derinizdeki elastik dokular kırılır ve ortaya cilt çatlakları dediğimiz görüntü meydana gelir. Neredeyse her 3 kadından birinde görülen deri çatlakları, sık sık kilo alıp verme dönemleri ve hamilelik sırasında ortaya çıkan, hayati risk oluşturmayan ve vücut fonksiyonlarını etkilemeyen deri lezyonlarıdır.

Kadınlarda daha sık karşılaşılan çilt çatlakları, başlangıç aşamasında kırmızı ya da mor rengi andıran ve ilerleyen zaman içerisinde de sedefli beyaz bir renge dönüşür. Vücudun tüm bölgelerinde görülebilir, fakat en sık yağ miktarının fazla olduğu vücut alanlarında kendini gösterir. En yaygın karın, göğüsler, üst kollar, sırt, baldırlar, kalçalarda görülür.

Cilt Çatlakları En Çok Kimlerde Görülür?

Cilt çatlaklarının kalıtımla sıkı bir bağı vardır. Zayıf dokulara sahip insanlar hızlı kilo alıp verme durumlarında daha çok cilt çatlakları yaşarlar. Özellikle bacaklar, karın bölgesi, kalçalar, göğüsler ve belin arka kısmında görülür. Ayrıca ten rengi de cilt çatlaklarında belirleyici bir ayrıntıdır. Beyaz tenli kişilerde esmer tenli kişilere göre daha çok cilt çatlağı oluşur. Hamile bayanların  % 90’nında, ergenlik çağında genç kızların % 70’inde, ergenlik çağında özellikle spor yapan genç erkeklerin  % 40’nda cilt çatlağı görülebilmektedir. Cilt çatlaması daha çok ergenlik çağındakileri, hamile bayanları ve böbreküstü bezleri fazla çalışanları etkilemektedir.

Cilt Çatlakları Nasıl Giderilir?

Cilt Çatlaklarından Korunmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Cildinizde çatlaklar görmek istemiyorsanız bacak, karın, göğüs ve belinizin arka kısımlarını esnetecek bir takım kremler, losyonlar, yağlar kullanmalısınız. Düzenli olarak yapacağınız ya da yaptıracağınız masajlar, kan dolaşımını hızlandırdığı için çatların oluşumu engelleyecektir. Ani kilo alma riskine asla girmeyin. Bol su tüketin ve sağlıklı beslenin. A, E ve C vitaminleri içeren besinlere menünüzde öncelik verin ve spor yapın.

Cilt Çatlakları Tedavi Edilir mi?

Her ne kadar tıbbi olarak çok önem arz etmese de güzellik anlamında rahatsız edici olabilen bu çatlakları azaltabilmek amacıyla (tamamen yok etmek için geliştirilmiş herhangi bir tedavi yöntemi henüz yoktur) en sık kullanılan yöntemler; A vitamini ile desteklenen bakım ve tedavi kremleri, lazer, karboksiterapi tedavi yöntemleridir. Bu yöntemler ile çatlakların gelişimi durdurulabilir bazen de eğer başlangıç seviyelerindeyse gözle görülmeyecek kadar azaltılabilir.

Özellikle A vitamini içeren kremler düzenli olarak 3-6 ay kullanıldığında oldukça etkili bulunmuştur. Bu kremlerin cildi tahriş edebilmesi nedeniyle gün aşırı veya haftanın belli günleri kullanılması gerekebilir. A vitaminli kremler dışında C vitaminli, meyve asitli, büyüme faktörlü, kök hücreli ve antioksidanlı kremler de denenebilir.

Lazer ile uygulanan cilt çatlakları tedavisinde ortalama 4 seans sonrasında çatların renklerinin yüzde 80 oranlarında açıldığını ve dikkatli bakmadığınız sürece görünmediğini fark edebilirsiniz. Ancak cilt çatlakları artık beyaz rengini almış ve uzun bir süredir de bedende yerini almış ise şuanda bu tür çatlakları tamamen yok eden herhangi bir tedavi yöntemi yoktur.

Bunların yanı sıra radyo frekansı ile gerçekleştirilen veya yoğunlaştırılmış ışık gibi yeni yöntemler de son yılların popüler deri çatlağı tedavisi yöntemleri arasında yer almaktadırlar. Çok daha az yan etkiye sahip olan bu tedavileri uzmanlara danıştıktan sonra deneyebilirsiniz. Karboksiterapi yöntemi ise biraz daha uzun zamanda olumlu sonuçlar verir. Ortalama 8 seans sonrası cilt çatlaklarınızın %80’e yakın renginin açıldığını ve gözle görülür oranda azaldığını fark edersiniz.

Çatlakların tedavisinin en önemli noktası mümkün olduğunca oluşmadan önce kendimize dikkat etmek ve sebepleri ortadan kaldırmaktır. Çok sık kilo alma ve kilo vermeden kaçınmak, gebelik sırasında bebeğe zararı olmayan bakım kremleri ile cildin bakımını aksatmamak ve spor yaparak cildi dinç, dinamik tutmak gerekir. Cildin elastik özelliğini kaybetmemesi için mutlaka bol bol su içmeli ve cildi dışarıdan sürekli nemlendirmelisiniz.

No more pages to load

No more pages to load

googletag.pubads().definePassback('/184585439/out_of_page', [1, 1]).display();