
Çikolata Kisti Hakkında Merak Edilenler
Birçok kadının korkulu rüyası haline gelmiş çikolata kisti günümüzde gittikçe yaygınlaşan bir rahatsızlık olarak kafaları kurcalamaya devam ediyor. Endometriozis özellikle üreme çağındaki kadınlarda sık görülen bir rahatsızlıktır.
Endometriozis Yani Çikolata Kisti Nedir?
Rahim içindeki katmanı oluşturan ve adet kanamasının oluşmasını sağlayan endometrium, adet dönemi sonrası 3-5 mm kalınlığa ulaşır. Adet döngüsü sırasında salgılanan hormonlar ile kalınlaşan endometrium 9-15 mm kalınlığa kadar ulaşır. Yumurtalıklardan salınan yumurta eğer sperm hücresi ile buluşur ise kendisi için hazırlanmış rahime tutunur. Böylelikle gelişmeye devam eder ve gebelik başlamış olur.
Eğer yumurtalıklardan atılan yumurta sperm ile bir döllenmeye girmez ise kalınlaşmış olan rahim içi katman bir miktar kan ile birlikte vücuttan atılır. Endometrium hücreleri sebebinin bilmediği bir şekilde rahim dışında başka bölgelere de (rahim üzeri, yumurtalıkların üzeri, karın içi zarı üzeri) yerleşebilir. Hangi bölgede bulunduklarını önemsemeden görevlerine devam eden endometrium hücreleri, her aynı aynı şekilde bulundukları bölgelerde kalınlaşıp dökülmeye devam ederler. Bu döküntüler ise bulundukları dokuların arasında yapışıklığa neden olurlar. İşte çikolata kisti olarak adlandırdığımız kistler bu şekilde meydana gelir.
Endometriozisin Belirtileri Nelerdir?
- Adet döneminin oldukça sancılı geçmesi
- İdrarda kan görülmesi
- Karın ağrısı
- Bel ağrısı
- İshal ve kabızlık gibi durumlara rastlanması
- Cinsel ilişki sırasında yaşanan ağrı
- Bacaklarda meydana gelen ağrılar
- Kasıklarda kronik hale gelen ağrı
- Vücudun çeşitli yerlerinde görülen morluklar
- Dışkıda görülen kan
- Kısırlık
- Adet kanaması ile birlikte görülen burun kanaması
- İdrar yaparken yanma oluşması.
Çikolata Kistinin Tedavi Yöntemleri
Gözlem tedavisi: Hafif bir endometriozis görülen hastalardasadece gözlem ve kontrole başvurulabilir. Bu durum genel olarak doğurganlığa kesin olarak doğrudan sakıncası olmayan evrede gerçekleşir.
Medikal Tedavi: Hastanın klinik durumu, verilen hormon tedavileri ve ilaçlar ile gözlem altında tutulmaktadır.
Cerrahi Tedavi: Hastanın klinik durumu ve muayene bulgularına bakılarak majör ya da minör olarak cerrahi işlen uygulanabilir.
Kombine Tedavi: Cerrahi müdahale öncesi ve sonrası tedaviyi içerir. Eğer amacınız kısırlık tedavisi ise cerrahi müdahale sonrasındaki ilk 1 yıllık süre içerisinde hamile kalınma şansı oldukça yüksektir.
No more pages to load
No more pages to load