
Çekirdek Çitlemek Dişinize Zarar Mı Veriyor?
Diş sağlığı için çekirdek çitlemek uygun mudur? Çekirdek diş minesi üzerinde uzun süreli iritasyona neden olur. Türk halkının geleneksel kuruyemişlerinin başında gelen çekirdek, uzun süre dişin aynı bölgesinin kullanılması nedeniyle diş minesi üzerinde kronik (uzun süreli) iritasyona neden olur.
Diş Sağlığı İçin Çekirdek Çitlerken Dikkatli Olun
Bu alışkanlık, üst ve ön alt ön kesici dişler üzerinde çentik şeklinde erozyonlar oluşturur.
Uzun süreli tekrarlayan alışkanlıklar diş üzerinde kuvvetin uygulandığı bölgede 3-4 ay gibi kısa sürede aşınmaya neden olur. İlk bakışta kırıkmış gibi gözüken diş uçları son yıllarda sadece ön dişler için üretilen kompozit dolgu sistemleri (Bonding) ile 5 dakika gibi kısa sürede tamir edilebilmektedir. Kullanılan kompozitler diş üzerinde bukalemun etkisi yaratarak, dişin sağlam kısmı ile muhteşem bir uyum sağlar ve aslından farkı anlaşılmaz. Diş minesi gibi sert kompozit materyal sayesinde, diş daha dirençli bir yapıya kavuşur.
Kompozit Dolgu Sisteminin Faydaları
Çürük, kırık yada erozyon olan bölgeye lokal olarak, kısa sürede dişe zarar vermeden direkt uygulanabilir.
Renk uyumu ve cilalanabilir özeliğinin yüksek olması nedeniyle sağlıklı diş dokusu ile birebir uyum sağlar.
Tek bir dişteki kusur diğer bütün dişleri refere edecek şekilde hastanın moralini bozabilir. Kusurun ortadan kaldırılması ile güzel bir gülüşe sahip olabilir.
Porselen ve lamine dişlere göre oldukça ekonomiktir.
Diş Sağlığı Nedir?
Çekirdeğin dişler üzerindeki etkisinden bahsettikten sonra, genel olarak diş sağlığının ne ifade ettiğinden ve sağlıklı dişlere sahip olmak için neler yapılması gerektiğinden söz edelim.
Sağlıklı dişler için dengeli ve yeterli bir beslenme diyetine sahip olmak gerekir. Diş sağlığı için bu beslenme planının içinde özellikle D, C, A vitaminleri, fosfor, flor ve kalsiyum bulunmalıdır. Çürüğü bulunmayan, yediklerini kolayca çiğneyebilen dişler, sağlıklı bir ağız yapısına işaret eder.
Çürük ve bakımsız dişler enfeksiyon açısından son derece tehlikelidir. Çürük diş, ileri dönemlerde kalp hastalıklarını, böbrek hastalıklarını ve buna benzer ciddi sağlık sorunlarını tetikler. Ayrıca sağlıksız işler ağız kokusuna neden olur ve güzel bir gülümsemeyi bozucu etki yapar.
Sağlıklı bir ağız yapısı için dişlerin günde en az iki kere fırçalanması gerekir. Özellikle yatmadan önce dişlerin fırçalanması çok mühimdir. Uyku sırasında bakteri oluşumunun etkilenmesi için gece yatmadan önce mutlaka dişlerin fırçalanması gerekir.
Aşırı sıcak ve soğuk gıdalar ve şekerli besinler dişlerin en büyük düşmanıdır. Sıcak ve soğuk besinler diş minesine zarar verir. Şekerli gıdalar ise dişlerin çürümesine neden olan asitlerin ortaya çıkışını hızlandırır. Ağır florasının bozulması dişlerin çürümesine neden olur. Bu nedenle özellikle şekerli besinlerden sonra dişlerin acilen fırçalanması gerekir.
Diş Sağlığı Ve Bakımı
Sağlıklı dişlere sahip olmak için düzenli olarak diş hekimine muayene olmak gerekir. Yılda iki kez diş hekimine muayene olmak, dişlerde oluşması muhtemel sorunların önceden tespit edilmesine yarar. Düzenli diş hekimi ziyareti ve dişlerin fırçalanması, dişlerin çürümesini ve sağlığını kaybetmesini engeller.
Diş sağlığı için diş macunu ve diş fırçasının seçiminde de titiz davranmak gereklidir. Bu seçimde diş hekiminden de destek alınabilir. Her insanın ağız yapısı ve dişleri birbirinden farklı olduğu için diş macunu ve fırçasının seçiminde kişisel özelliklerin ön planda tutulması gerekir.
Dişlerin düzenli fırçalanması, diş ipi kullanılması, aşırı sert, sıcak, soğuk ya da şekerli gıdalardan olabildiğince kaçınılması uzun vadede daha sağlıklı dişlere sahip olmayı sağlayacaktır.
No more pages to load
No more pages to load