
Çalışma Odası Nasıl Olmalı?
Çalışma odasının düzenlenmesi çalışmayı etkili ve verimli kılacaktır. Çalışırken motive olabileceğiniz şekilde düzenlenmeli ve zihninizin dağılmasına sebep olacak etkenlerden arındırılmalıdır. Çalışma odası ister iş için, ister ders çalışmak için kullanılsın, bir çalışma odasının yaratıcılığı tetikleyen, odaklanmayı kolaylaştıran, işlevsel ve rahat bir dekorasyona sahip olması gerekir. Herkes için ortak bir çalışma modeli koymak zor olsa da konsantrasyonu en yüksek düzeyde tutmaya yönelik bazı temel kurallar söylenebilir. Eğer siz de evinizde kendinize ait bir çalışma köşesi oluşturmak istiyorsanız, aşağıdaki önerileri göz önünde bulundurmanızda fayda var...
Çalışma Odası İçin Öneriler
- İdeal bir çalışma odası huzurlu bir ortam olmalı, ergonomik mobilyalarla dekore edilmeli, dikkat dağıtıcı faktörlerden uzak, yaratıcılığı destekleyen bir yere dönüşmeli. Bilgisayarınızı koyabileceğiniz, fatura işlerinizi halledebileceğiniz, kitabınızı okuyabileceğiniz sessiz bir köşe en ideal yer olacaktır.
- Dekorasyon işine çalışma odanızın rengini seçmekle başlayın. Burada çıkış noktanız, çalışırken konsantrasyonunuzu zorlaştırmayacak, rahat bir atmosfer yaratacak renkler olmalı. Bunun için de kırmızı gibi çok canlı renklerden uzak durmak gerekiyor. Konsantrasyonunuzu yüksek tutmak için beyaz, krem ya da uçuk maviler ve yeşiller gibi yumuşak nötrleri tercih edebilirsiniz.
- Çalışma odanızı ne sıklıkla ve ne amaçla kullanacaksınız? Burası faturalarınızı ödeyeceğiniz ve ara sıra bir şeyler yazacağınız bir köşe mi yoksa ev-ofis mi olacak? Düzenlemenizi bu sorulara vereceğiniz yanıtlara göre yapmakla başlayın.
- Tabiatı içeriye taşıyın. Çalışma odanızda uzun saatler geçiriyorsanız ve yeşillere yönelen bir pencereniz varsa, masanızı burada konumlandırın. Böyle bir şansınız yoksa, duvara büyükçe bir tabiat fotoğrafı asın, odada bitkilere yer verin. Unutmayın; çalışmak stresli değil, keyifli bir aktiviteye dönüşmeli.
- Çalışma ışığını ayrıca ele alın. Işıklandırmanın, doğrudan bilgisayarınızın ekranı üzerine gelmemesine veya masanızda gölge oluşturmamasına dikkat edin. Masa üzerinde konumlanan çalışma aydınlatmasının esnek ve yükseklik ayarı yapılabilir olması ve ışığın bilgisayar ekranının arkasında kalması doğru olur. Bir koltuğun arkasına yerleştireceğiniz lambaderi de, okuma ışığı olarak kullanabilirsiniz.
Fonksiyonel Bir Çalışma Odası İçin İpuçları
- Odanızın, çalışırken ihtiyaç duyabileceğiniz her şeyi karşılayabilecek, fonksiyonel bir alan olması gerekiyor. Bu nedenle çalışma alanınızda çok fazla mobilya kullanmamaya özen gösterin.Mobilyalarınız farklı parçalar halinde mi yoksa modüler mi olacak? Önceliği çalışma alanlarının en önemli elemanı olan masaya verin. Çok dağınıklığınız varsa, bol çekmeceli bir masa kullanabilirsiniz. Ama hareket edebilen bir sandalyeye sahipseniz, size tavsiyemiz; tek tarafında çekmece olan modellere yönelmeniz ya da tekerlekli bir çekmeceyi masa çeperlerinizin dışında bir yerlerde konumlandırmanız.
- Gençler ve çocuklar için düzenlenen çalışma odalarının, optimum kullanıma ve zaman içinde yapılacak değişikliklere (ekleme veya çıkarmalar) uygun olması gerektiği düşünülünce, en pratik ve işlevsel çözüm olan modüler mobilya sistemlerine yönelmenizi öneririz.
- Eğer bir ev-ofis planlıyorsanız, bilgisayarınız için ayırdığınız kısıtlı bir alandan çok daha fazlasına ihtiyacınız olacak. Yazıcı, tarayıcı ve faks cihazınızı yerleştirdikten sonra rahatlıkla çalışabileceğiniz bir alan kalmalı.
- Çalışma alanınızda rahat bir oturma elemanına yer verebilirsiniz. Sevdiğiniz bazı küçük objeleri gözünüzün önünde sergileyebilir, dinlenirken bu görüntünün keyfini çıkarabilirsiniz. Okuma aktivitesi de böyle bir ortamda daha çekici bir hale gelir.
- Eğer ev-ofisinizde birilerini ağırlayacaksanız, şık birkaç sandalyenizin ve küçük bir toplantı masanızın olmasında fayda var.
- Kırtasiye malzemeleri, dosya, kitap, defter gibi eşyaların toparlanması için dolap, klasör ve saklama kutuları kullanın. İstediğiniz şeyi kolaylıkla görebilmek adına şeffaf kutular iyi seçimdir. Bir duvarı boylu boyunca kitap rafınız için ayırabilirsiniz.
No more pages to load
No more pages to load